Laatste nieuws Covid-19

Nog geen besluit over avondklok, deze week opnieuw persconferentie

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij rondom de coronapandemie in Nederland en daarbuiten. Dit blog is nu gesloten. Op zondag 17 januari meldde NRC onder meer het volgende:

 • De politie in Amsterdam heeft zondag ongeveer honderd mensen opgepakt naar aanleiding van de verboden demonstratie op het Museumplein. Veel van de demonstranten droegen geen mondkapje. De demonstratie was bedoeld als reactie op het kabinetsbeleid. Waterkanonnen en de ME moesten er aan te pas komen om de menigte terug te dringen.
 • Premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zullen naar verwachting deze week opnieuw een persconferentie geven over het coronabeleid. Het is nog niet bekend op welke dag dat gaat gebeuren. Mogelijk zullen ze daarin het coronabeleid aanscherpen met een avondklok. Zo niet, dan worden andere maatregelen verwacht.
 • Het hing al in de lucht, maar de basisscholen en kinderopvang zullen zeker tot 8 februari dicht blijven. Dat maakte het kabinet zondag na het overleg in het Catshuis bekend.
 • Bij het RIVM zijn zondag 5.622 nieuwe meldingen binnengekomen van positieve coronatests. Dat waren er zo’n driehonderd meer dan een dag eerder. Wel lag het aantal onder het weekgemiddele van ruim 5.700.

Lees hier verder in het blog van maandag 18 januari

Zwaar getroffen Brazilië start met vaccineren

Een greep uit het coronanieuws in het buitenland:

 • Woensdag hoopt Brazilië van start te gaan met de grootschalige vaccinatiecampagne. De Braziliaanse autoriteiten keurden zondag twee vaccins goed: het Chinese Sinovac CoronaVac en het Britse Oxford-AstraZeneca. Vlak na de goedkeuring van het Chinese middel werd een 54-jarige verpleegster als eerst ingeënt. Volgens de John Hopkins Universiteit telt Brazilië na de Verenigde Staten de meeste coronadoden ter wereld: ruim 207.000.
 • Malawi gaat in lockdown om de verspreiding van het coronavirus te beperken. In het Afrikaanse land gaan de scholen voor de komende twee weken dicht. Ook horecagelegenheden moeten zondag om 20.00 uur ‘s avonds sluiten. Dat kondigde president Lazarus Chakwera zondag aan in een televisietoespraak.
 • De Britse regering hoopt de lockdownmaatregelen in maart te kunnen versoepelen. Minster Dominic Raab van Buitenlandse Zaken sprak zondag tegen Sky News de hoop uit om de maatregelen gefaseerd af te bouwen. Afgelopen vrijdag kondigde het kabinet nog een strenger coronaregime af. De druk op de Britse ziekenhuizen neemt nog altijd toe door de nieuwe variant van het virus.

‘KLM-vlucht naar Seoul afgebroken om verhoging piloot’

Een vrachtvliegtuig van KLM dat op weg was naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul is zondagavond boven Rusland omgedraaid en keert terug naar Schiphol. Dat meldt persbureau ANP. Reden voor het KLM-toestel om van koers te veranderen was een bij de gezagvoerder geconstateerde verhoging.

KLM was zondag niet bereikbaar om het bericht te bevestigen. Het is niet bekend of dit de eerste keer is dat piloten van de luchtvaartmaatschappij in een dergelijke situatie terecht zijn gekomen.

Deze week opnieuw persconferentie, nog geen besluit over avondklok

Premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zullen naar verwachting deze week opnieuw een persconferentie geven over het coronabeleid. Het is nog niet bekend op welke dag dat gaat gebeuren. Mogelijk zullen ze daarin het coronabeleid aanscherpen met een avondklok.

Het instellen van een landelijk huisarrest in de avonduren was zondagmiddag onderwerp van gesprek bij een kabinetsberaad in het Catshuis. De demissionaire bewindslieden overlegden daar over eventuele maatregelen om de Britse variant van het coronavirus in toom te houden. RIVM-baas Jaap van Dissel omschreef die variant als „zorgelijk”.

Een avondklok is omstreden en ligt politiek gevoelig - ook bij D66. Ingewijden melden aan NRC dat die partij de komende dagen intern overlegt over de noodzaak ervan. Het kabinet heeft haast en als er geen avondklok komt, wil het mogelijk andere maatregelen aankondigen om het virus te stoppen. Het is niet bekend welke beleidsalternatieven er op tafel liggen.

Lees ook: Demissionair kabinet stelt besluit avondklok nog uit

Honderd arrestaties rondom demonstratie Museumplein

De politie in Amsterdam heeft zondag ongeveer honderd mensen opgepakt naar aanleiding van de verboden demonstratie op het Museumplein. Dat schrijft de gemeente Amsterdam zondag in een persbericht. De politie en de ME gebruikten eerder op de dag onder meer een waterkanon om de menigte van zo’n tweeduizend mensen terug te dringen.

Volgens de gemeente moesten de politie en de ME optreden vanwege de volksgezondheid en uit angst voor verdere verspreiding van het coronavirus. Veel van de demonstranten droegen geen mondkapje. De demonstratie was bedoeld als reactie op het kabinetsbeleid. De gemeente had de protesten op het Museumplein eerder verboden en aan de organisatie laten weten dat zij moest uitwijken naar het Westerpark. Daar ging de organisatie niet mee akkoord en die besloot de demonstratie niet door te laten gaan. Toch kwamen zondag honderden mensen naar het Museumplein.

Rond 14.00 uur kondigde de gemeente een noodbevel af, waardoor het voor iedereen verboden werd zich op het Museumplein te begeven. Veel demonstranten weigerden te vertrekken. Volgens de gemeente zouden zo’n tweehonderd van de aanwezigen „op zoek zijn geweest naar confrontatie”. Sommigen van hen droegen slagwapens en vuurwerk bij zich.

Muziekproducent Phil Spector (81) overleden

Muziekproducent Phil Spector is op 81-jarige leeftijd overleden. Een aantal weken geleden werd bij hem het coronavirus vastgesteld. Spector, onder meer producent van The Beatles, werd in april 2009 veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf voor betrokkenheid bij de moord op actrice Lana Clarkson. Spector heeft altijd ontkend.

Lees ook dit stuk over het leven van Phil Spector: Phil Spector: geniale zonderling bedacht de Wall of Sound

Nog eens 25 tennissers voor Australian Open veroordeeld tot hotelkamer

Nog eens 25 tennissers die mee zullen doen aan de eerste grand slam van het tennisseizoen, de Australian Open, gaan twee weken in quarantaine op een hotelkamer. Net als voor de 47 sporters van zaterdag gold, is de aanleiding dat de tennissers in een vliegtuig zaten bij ten minste een persoon die achteraf besmet bleek met het coronavirus. Dat meldt de organisatie van de Australian Open zondag.

De tennissers waren onderweg van Doha naar Melbourne, om zich voor te bereiden op het toernooi dat op maandag 8 februari begint. Zij mogen van de organisatie nu veertien dagen hun hotelkamers niet verlaten, ook niet om te trainen. Op sociale media verschenen eerder al filmpjes van enkele topspelers en topspeelsters die op hun hotelkamer toch de nodige tennisoefeningen uitvoeren.

Andere sporters, die niet in de vliegtuigen hebben gezeten, moeten ook in quarantaine voor het toernooi. Zij mogen echter nog wel vijf uur per dag buiten de hoteldeur trainen. Volgens persbureau Reuters zouden sommige spelers hier boos over zijn geworden. De organisatie zegt dat iedereen van tevoren op de risico’s is gewezen. Op een overtreding van de quarantainevoorschriften staan hoge boetes.

De Zwitserse Belinda Bencic, de huidige nummer 12 van de wereld, traint op haar hotelkamer:

Twitter avatar BelindaBencic Belinda Bencic Wrong surface but that doesn‘t matter for us💪🏽 https://t.co/R8FsdyGafy

Zo is het coronavirus nu verspreid over Nederland

NRC houdt dagelijks bij hoe het coronavirus zich in Nederland verspreidt. Na een aantal dagen van daling is het aantal nieuwe positieve coronatests zondag weer gestegen. Het aantal nieuwe besmettingen bleef wel onder het weekgemiddelde van ruim 5.700 besmettingen per dag.

Lees ook: Zo is het coronavirus nu verspreid over Nederland

Kabinet: basisscholen en kinderopvang blijven tot 8 februari dicht

De basisscholen en kinderopvang zullen zeker tot 8 februari dicht blijven. Dat heeft het kabinet zondag laten weten na een overleg op het Catshuis over de coronacrisis. De noodopvang voor kinderen van ouders met vitale beroepen blijft wel open.

Het kabinet wilde aanvankelijk de scholen op 25 januari weer openen, maar zaterdag adviseerde het Outbreak Management Team (OMT) om dat niet te doen. De ontwikkelingen rondom de Britse variant van het coronavirus zijn volgens het OMT dermate „zorgelijk” dat een eerdere opening niet verstandig zou zijn.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen sneller besmet kunnen worden door de Britse variant van het coronavirus. Kinderen blijven na besmetting vaak klachtenvrij, waardoor het virus zich snel kan verspreiden onder andere leerlingen en ouders.

LCPS: 217 nieuwe coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Op zondag zijn 217 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen - dertig minder dan zaterdag. Van hen zijn 38 patiënten op de IC terecht gekomen. Gemiddeld is het aantal IC-opnames ongeveer gelijk gebleven aan vorige week. Het aantal opnames op de kliniek ligt onder het gemiddelde van vorige week. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Centrum voor Patiënten Spreiding (LCPS).

In totaal liggen er nu 2.379 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, dat zijn er negentien meer ten opzichte van zaterdag. Op de IC-afdelingen liggen 671 mensen die zijn besmet met het virus, dat is een stijging van vijf patiënten vergeleken met zaterdag. Daarnaast liggen nog vijf Nederlandse coronapatiënten op IC-afdelingen in Duitse ziekenhuizen.

RIVM meldt 5.622 nieuwe positieve coronatests

In de afgelopen 24 uur zijn bij het RIVM 5.622 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er 290 meer dan op zaterdag, toen het bijgestelde aantal nieuwe besmettingen uitkwam op 5.332, meldt het Rijksinstituut. Het nieuwe aantal besmettingen ligt lager dan het gemiddelde van afgelopen week, toen per dag gemiddeld 5.728 mensen positief werden getest.

Van 43 mensen is van zaterdag op zondag bekend geworden dat zij zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat aantal lag een dag eerder nog op 98. Omdat de meldingen van overleden personen vaak met vertraging binnenkomen, is het dus niet zeker dat alle 43 overledenen in het afgelopen etmaal zijn gestorven.

Een inwoner van de gemeente Lansingerland wordt getest op het coronavirus. Foto Remko de Waal/ANP

EU-raadsvoorzitter Michel: te vroeg voor ‘vaccinatiepaspoort’

Als de Europese lidstaten vaccinatie verplicht willen stellen om af te kunnen reizen naar het buitenland, zouden eerst meer mensen gevaccineerd worden. Dat zei Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, zondagmiddag in het VPRO-programma Buitenhof. „Als we dat te vroeg zouden implementeren, zou men een gigantische frustratie provoceren in Europa”, aldus Michel, die pleitte voor Europese eenheid bij zo’n ‘vaccinatiepaspoort’.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis pleitte deze week in een brief aan de Europese Commissie voor een Europees erkend coronapaspoort. Dat zou volgens hem toerisme weer mogelijk maken en bovendien mensen stimuleren om zichzelf te laten vaccineren. Michel zei zondag zo’n certificaat niet uit te sluiten. „Maar ik weet ook dat dit thema gevoelig is in veel Europese Landen. In veel landen denkt men dat het beter is als dat [vaccineren, red.] vrijwillig is, en geen verplichting. Maar het betekent niet dat als een debat ingewikkeld of gevoelig is, dat wij een debat moet vermijden. Ik denk dat dit debat zeer pertinent is.”

Volgens Michel zijn tussen de regeringsleiders van de Europese Unie tot dusver vooral informele gesprekken geweest over de vraag of je straks alleen mag reizen naar het buitenland als je het coronavaccin hebt gehad. Aanstaande donderdag spreken de EU-leiders verder over het voorstel van Griekenland.

Twitter avatar Buitenhoftv Buitenhof Over het principe van een vaccinatie-paspoort, waarmee vrij reizen in de Europa mogelijk wordt gemaakt, zegt de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel: ‘Ik sluit het niet uit, maar dit thema ligt gevoelig in Europese landen’ #Buitenhof. https://t.co/ROglGVT1x8

ME en waterkanon ingezet bij demonstratie Museumplein

De politie en Mobiele Eenheid (ME) zijn zondagmiddag ingezet tegen demonstranten op het Museumplein in Amsterdam. Daarbij zijn waterkanonnen gebruikt om demonstranten die instructies niet opvolgden tegen te gaan. Honderden mensen kwamen bijeen op het plein om te demonstreren tegen het kabinetsbeleid, ondanks een demonstratieverbod dat al eerder was afgekondigd vanwege diezelfde coronamaatregelen. Op beelden is te zien dat de actievoerders zich niet aan de anderhalvemeterregel hielden en onder meer „dictatuur” en „wij zijn Nederland” scandeerden.

Rond 15.45 uur was het Museumplein grotendeels weer leeg door het optreden van de politie en de ME. De sfeer op het plein werd gedurende de middag grimmiger. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) kondigde eerder op zondag een noodbevel af. Dat betekende dat het voor niemand meer toegestaan was om op het plein te verblijven gedurende het bevel.

De gemeente riep de menigte op naar huis te gaan en anderhalve meter afstand te houden. De organisatie van het protest trok eerder de stekker uit de actie, omdat de rechter vrijdag besloot dat de demonstratie in het Westerpark moest worden gehouden. Die plek zou volgens de organisatie niet genoeg ruimte bieden. Demonstranten trokken desondanks naar het Museumplein. Op sociale media waren eerder op zondag beelden te zien hoe demonstranten in touringcars op weg waren naar het Amsterdamse plein.

De organisatie wilde de actie ‘Nooit meer kabinet Rutte’ houden op het Museumplein en spande daarop een kort geding aan. Daar ging de rechter niet in mee. De actievoerders hebben kritiek op het regeringsbeleid en willen mensen duidelijk maken dat er in de toekomst een ander bewind moet komen.

Twitter avatar reinierkist Reinier Kist Er wordt vrolijk gedanst op het Museumplein. Verreweg de meeste mensen zijn vredelievend, maar er lijken ook groepjes uit op een relletje https://t.co/mkvOwS1umr
Twitter avatar reinierkist Reinier Kist QAnon-aanhangers zijn ook naar het Museumplein gekomen. Naast mensen die “liefde” en “vrede” roepen, wordt ook de Hitlergroet gegeven. https://t.co/cTb4iPocup

Drukte op het Museumplein in Amsterdam. Demonstranten houden weinig afstand en dragen nauwelijks mondkapjes. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

128 besmettingen met Britse coronavariant in Belgische Houthulst

In het West-Vlaamse Houthulst zijn 128 mensen besmet met de zogenoemde Britse variant van het coronavirus, onder wie 63 in een woonzorgcentrum voor ouderen. Het gaat om bijna twee derde van de bewoners van het verzorgingstehuis, bevestigt burgemeester Joris Hindryckx aan Belgische media. Nog eens twaalf mensen zouden besmet zijn in de assistentiewoningen die grenzen aan het verzorgingstehuis.

Ook in de rest van de gemeente steeg het aantal besmettingen snel: in amper een week tijd liepen deze op van 8 naar 53 besmettingen. Ook in die gevallen gaat het om de Britse variant. De burgemeester heeft de hulp van Defensie ingeroepen. Hij hoopt dat vanaf dinsdag vier of vijf Defensiemedewerkers worden ingezet in het woon-zorgcentrum, zegt hij tegen de Belgische krant De Standaard. Volgens burgemeester Hindryckx zijn tot dusver drie bewoners overleden. Hoe de Britse variant in het verzorgingshuis is binnengekomen is onduidelijk.

Oostenrijk verlengt lockdown, Duitsland registreert fors minder coronadoden

 • Oostenrijk verlengt de lockdown in het land met twee weken. Het doel is vanaf 8 februari de beperkingen te versoepelen. Dat heeft de Oostenrijkse regering zondag bekendgemaakt. De horeca en de toeristmesector zullen in februari ook nog niet heropenen, voegde voegde de regering toe. Oostenrijk, een land met 8,9 miljoen inwoners, bevindt zich in de derde lockdown. Net als in veel andere Europese landen zijn alleen essentiële winkels open. Het land telt bijna 390.000 besmettingen en heeft bijna 7.000 Covid-19-gerelateerde sterfgevallen gemeld sinds het begin van de pandemie, vorig jaar maart.
 • In Duitsland is het aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 de afgelopen 24 uur met 445 gestegen. Dat is ruim de helft minder dan zaterdag, toen 980 coronadoden werden geregistreerd. Het totale aantal doden in Duitsland is gestegen tot 46.419, meldt het Robert Koch Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Duitsland is het afgelopen etmaal met 13.882 toegenomen, tegen 18.678 een dag eerder. In totaal zijn nu ruim 2 miljoen bevestigde coronabesmettingen in Duitsland geregistreerd. Volgens cijfers van afgelopen vrijdag zijn ongeveer een miljoen Duitsers gevaccineerd tegen corona, op een bevolking van ruim 83 miljoen.
 • De regering van het Verenigd Koninkrijk hoopt in maart de lockdownmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus te kunnen versoepelen. Dat heeft minister Dominic Raab van Buitenlandse Zaken zondag gezegd in een interview met Sky News. Ook moeten alle (ruim 66 miljoen) Britten volgens Raab in september een eerste dosis van het vaccin toegediend hebben gekregen. „We willen zo snel mogelijk uit deze nationale lockdown komen. Hopelijk kunnen we in maart versoepelen. Ik denk niet dat we het in één keer zullen doen, maar in stapjes de maatregelen zullen uitfaseren”, aldus Raab.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij rondom de coronapandemie in Nederland en daarbuiten. Op zaterdag 16 januari berichtten we over:

 • In Braziliaanse ziekenhuizen loopt de druk als gevolg van de toegenomen coronagevallen snel op. In ziekenhuizen in de stad Manaus is een tekort aan zuurstof. Gevreesd wordt dat in deze golf de piek nog hoger zal liggen dan in het voorjaar van 2020. Ook elders zorgen over de zogeheten Braziliaanse variant, een van de besmettelijkere mutaties van het virus. Italië schrapte inkomende vluchten vanuit het Zuid-Amerikaanse land.
 • India is zaterdag begonnen met de vaccinatiecampagne. Het is een enorme logistieke onderneming: op de eerste dag van de campagne moesten zeker 300.000 zorgmedewerkers hun prik krijgen.
 • Het RIVM kreeg tussen vrijdag- en zaterdagochtend 5.340 meldingen van positieve tests binnen. In de voorgaande dagen werden gemiddeld 5.873 nieuwe besmettingen gemeld. Ook de bezetting in de ziekenhuizen neemt verder af: zaterdag lagen er 666 mensen op de ic’s in Nederland en 1.694 mensen op de verpleegafdelingen.
 • Zondag wordt op het Catshuis vergaderd over een OMT-advies over het vervroegd openen van basisscholen en de kinderopvang. Het kabinet wil dat al op 25 januari doen. Volgens het NOS, dat het advies in handen had, adviseert het OMT dat niet te doen.
Lees het hele blog van gisteren hier terug

Een meisjes uit de gemeente Lansingerland wordt getest op het coronavirus. Na een uitbraak van de Britse variant in Bergschenhoek, worden alle inwoners van de regio opgeroepen zich te laten testen. Foto Koen van Weel/ANP