In beeld

In Manaus in Brazilië moeten artsen kiezen wie ze zuurstof geven - en wie niet

De coronacrisis in de Braziliaanse Amazonestad Manaus (2 miljoen inwoners) escaleert. In de eerste twee weken van januari belandden al ruim tweeduizend Covid-patiënten in de ziekenhuizen. Er is daardoor een tekort aan zorgpersoneel, medicijnen en vooral aan zuurstof voor de beademingsapparaten.
Wanhopige familieleden van met Covid-19 besmette patiënten staan in de rij bij een particulier bedrijf in Manaus waar zuurstof wordt verkocht. Ze hopen daarmee hun geliefden in de ziekenhuizen te kunnen redden. Braziliaanse popsterren zamelen geld in om het probleem van het tekort aan zuurstof voor Covid-patiënten te helpen oplossen. Familieleden vragen via sociale media om hulp.
Foto Bruno Kelly/REUTERS
Een man draagt een zuurstoffles voor besmette familieleden.
Foto Bruno Kelly/REUTERS
Mensen staan in de rij buiten het bedrijf Nitron da Amazonia in de hoop hier zuurstof te kunnen kopen.
Foto Edmar Barros/AP
Bij het Joventina Dias Ziekenhuis in Manaus laden familieleden lege zuurstofflessen in de auto om ze te vullen bij particuliere bedrijven. Door het tekort aan zuurstof in de ziekenhuizen moeten artsen kiezen welke patiënten ze zuurstof kunnen geven.
Foto Edmar Barros/AP
In ziekenhuizen is tekort aan personeel en bovenal aan zuurstof voor de beademingsapparaten.
Foto Michael Dantas/AFP
Een verpleger in het Getulio Vargas Ziekenhuis onderzoekt een Covid-19-patiënt.
Foto Bruno Kelly/REUTERS
Een patiënt wordt met een militair vliegtuig naar een ziekenhuis in een andere deelstaat gevlogen. Buurlanden hebben hulp aangeboden. Daaronder ook het nabijgelegen Venezuela dat zelf al jaren in een diepe crisis zit. Het geldt als een blamage voor president Bolsonaro die niets van het socialistische regime van president Maduro moet hebben. Inmiddels is het Braziliaanse leger begonnen met de bouw van een noodziekenhuis in Manaus en het leveren van extra zuurstof.
Foto Michael Dantas/AFP
Raissa Floriano huilt om haar vader die met Covid-19 in het ziekenhuis ligt, terwijl buiten het ziekenhuis geprotesteerd wordt. Door de dramatische en uitzichtloze situatie in de Amazonestad dreigt het gezondheidsapparaat in te storten.
Foto Edmar Barros/AP
"Er is geen zuurstof in de ziekenhuizen in Manaus’’, staat met grote letters geprojecteerd op een van de hoge gebouwen van metropool Sao Paulo. In heel Brazilië braken afgelopen dagen protesten uit tegen de ultrarechtse president Jair Bolsonaro en zijn falende beleid. De dramatische situatie in Manaus wordt gezien als het gevolg van zijn falen.
Foto Amanda Perobelli/REUTERS
Een vrouw slaat op haar pan vanuit het openstaande raam van haar appartement tijdens een protest in de hoofdstad Brasilia. Tijdens een speech van de ultrarechtse president Bolsonaro die vrijdag live werd uitgezonden op televisie braken op verschillende plaatsen in het land dit soort protesten uit.
Foto Sergio Lima/AFP
Pannenprotest tegen het falen van president Bolsonaro,
Foto Sergio Lima/AFP
Particulieren staan in de rij met eigen zuurstofcilinders.
Foto Michael Dantas/AFP
Wachten op zuurstof.
Foto Michael Dantas/AFP
Familieleden troosten elkaar bij de ingang van een ziekenhuis in Manaus.
Foto Bruno Kelly/REUTERS
Covid-slachtoffers worden begraven op de Nossa Senhora Aparecida begraafplaats in Manaus terwijl familieleden toekijken. Begraafplaatsen van Manaus raakten in het begin van de Covid-crisis, vorig jaar, ook al snel vol. Slachtoffers werden toen in massagraven begraven. De situatie dreigt nu nog verder uit de hand te lopen. In de eerste twee weken van dit nieuwe jaar werden al net zoveel mensen opgenomen in de ziekenhuizen als vorig jaar tijdens de maand april, toen Manaus in een diepe crisis zat.
Foto Michael Dantas/AFP
Tot nu toe stierven bijna 210.000 Brazilianen aan Covid-19 en zijn meer dan zeven miljoen mensen besmet. Wanneer Brazilië de bevolking gaat vaccineren is nog niet bekend.
Foto Michael Dantas/AFP