Vertrouwen in coronakoers kabinet scherp gedaald

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (links) en premier Mark Rutte in de Tweede Kamer.
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (links) en premier Mark Rutte in de Tweede Kamer. Foto: David van Dam

Het percentage Nederlanders dat vertrouwen heeft in de corona-aanpak van het kabinet is gezakt tot 45 procent. Dat stellen het RIVM, de GGD’s en koepelorganisatie GGD GHOR vrijdag op basis van gezamenlijk onderzoek onder ruim 51.000 Nederlanders. Tijdens het vorige meetmoment afgelopen november zei 58 procent van de ondervraagden nog vertrouwen te hebben in het kabinetsbeleid met betrekking tot de crisis.

Het smaldeel dat de Nederlandse aanpak (veel) beter vindt dan dat van andere landen is gehalveerd: van 43 procent in november tot 21 procent nu. Ten opzichte van november is de waardering voor de informatievoorziening van het kabinet gedaald van 63 procent naar 56 procent. 55 procent van de ondervraagden zegt nu dat het kabinet steeds goede afwegingen maakt tussen maatschappelijke belangen en maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen. In november vond nog 63 procent dat.

Een aantal andere waardes is sinds november wel gestegen. Zo laat 66 procent van de Nederlanders zich nu bij (verkoudheids-)klachten testen op het coronavirus. Drie maanden geleden deed slechts 58 procent dat. Ook is het aantal mensen dat zich wil laten vaccineren tegen het virus omhoog geschoten. In november lag dat percentage op 62 procent, nu zegt 80 procent van de ondervraagden (vier op de vijf) zich te willen vaccineren.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vertrouwen in coronakoers Kabinet scherp gedaald