Dakar-coureur Cherpin overleden na crash

1969-2021 De Fransman Pierre Cherpin deed voor de vierde keer mee aan de Dakar Rally. Maandag werd hij bewusteloos aangetroffen in de woestijn.
Wedstrijdbeeld uit de etappe van vrijdag. De coureur op de foto is niet Pierre Charpin.
Wedstrijdbeeld uit de etappe van vrijdag. De coureur op de foto is niet Pierre Charpin. Foto Hamad I Mohammed/Reuters

De Franse motorcoureur Pierre Cherpin (58) is vrijdag overleden aan de verwondingen die hij opliep in de Dakar Rally. De organisatie van die wedstrijd trof hem vijf dagen geleden bewusteloos aan in de woestijn van Saoedi-Arabië. Cherpin is sindsdien aan zijn hersenen geopereerd en werd in coma gehouden. Hij overleed vrijdag aan boord van een repatriëringsvlucht naar Frankrijk.

Amateurrijder Cherpin was bezig aan zijn vierde Dakar Rally en reed de ronde al twee keer helemaal uit. Zijn dood, waarvan de toedracht nog onbekend is, werd vrijdag bekendgemaakt na de laatste etappe van de editie van dit jaar naar Jeddah. Volgens de organisatie liep Cherpin ernstig schedeltrauma op. Vorig jaar overleden twee Dakar-deelnemers. Eén van hen was de Nederlandse coureur Edwin Straver.

De Dakar Rally wordt al sinds 1978 gereden en was aanvankelijk een race tussen Parijs en Dakar, de hoofdstad van Senegal. In 2009 werd het evenement uit veiligheidsoverwegingen overgeheveld naar Zuid-Amerika. Inmiddels is Saoedi-Arabië het decor van de race. Het plan was om de editie van dit jaar in meerdere landen te verrijden, maar in verband met de coronacrisis beperkte de organisatie zich tot Saoedi-Arabië.

De editie van 2021 werd vrijdag gewonnen door de Franse rallyrijder Stéphane Peterhansel. Met zijn mini-buggy won hij het evenement al voor de veertiende keer.

Correctie (15 januari 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond de naam van Cherpin per abuis geschreven als Charpin. Dat is hierboven aangepast.