Laatste nieuws Covid-19

Boris Johnson kondigt nieuwe reisbeperkingen aan

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op vrijdag 15 januari is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 van zaterdag 16 januari

Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:

 • De val van het kabinet Rutte III heeft geen gevolgen voor de aanpak van het coronavirus. Demissionair premier Mark Rutte en de betrokken ministers beloven dat ze onverminderd doorgaan met de strijd tegen het coronavirus.
 • Aankomend president Joe Biden van de Verenigde Staten heeft een steunpakket ter waarde van 1.900 miljard dollar (ongeveer 1.563 miljard euro) gepresenteerd dat volgens hem nodig is om coronavirus in zijn land onder controle te krijgen en de Amerikaanse economie te herstarten.
 • Vertrouwelijke documenten van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) die deze week online verschenen, zijn door hackers aangepast om het vertrouwen in vaccins te ondermijnen. Volgens het EMA zou een gelekte „vertrouwelijke emailcorrespondentie” vóór publicatie gemanipuleerd zijn „op een manier die vertrouwen in vaccins kan ondermijnen”.
 • Het RIVM meldt dat er afgelopen etmaal 6.093 nieuwe meldingen van coronabesmettingen zijn binnengekomen. Dat aantal is ongeveer even hoog als het gemiddelde van afgelopen week.
 • De daling in het aantal ziekenhuisopnames zet door. Het aantal daalde met 33 tot 2.469 – dat is het laagste aantal sinds 27 december.
 • In Noorwegen zijn dertien zeer oude en fragiele mensen in verzorgingstehuizen gestorven kort nadat ze gevaccineerd waren met één van de twee goedgekeurde vaccins tegen het coronavirus. Het gaat om hoogbejaarde mensen met onderliggende ziekten.
 • Farmaceut Pfizer levert tijdelijk minder coronavaccins, omdat de fabriek in het Belgische Puurs gereed moet worden gemaakt voor een opschaling van de productie. Het is nog niet bekend wat de gevolgen zijn voor Nederland.

Bewoners zorginstelling Ermelo besmet met Britse variant

Drie bewoners en twee medewerkers van een zorginstelling in Ermelo zijn besmet met de Britse variant van het coronavirus. Dat bevestigt een woordvoerder van de zorginstelling ‘s Heeren Loo tegen persbureau ANP na berichtgeving van Omroep Gelderland. In de instelling voor mensen met een verstandelijke beperking wonen bijna achthonderd mensen.

De drie besmette bewoners wonen samen in één van de woningen op het zorgpark. Zij hebben geen contact gehad met andere bewoners omdat dagbesteding alleen binnen plaatsvond, schrijft Omroep Gelderland. Het is nog niet duidelijk hoe de bewoners besmet zijn geraakt. „De Britse coronavariant duikt in Nederland op steeds meer plekken op, helaas ook bij ons”, zegt de directeur. „We vragen iedereen om extra scherp te zijn op de naleving van alle coronamaatregelen. We gaan ervan uit dat het bij deze lokale besmetting blijft.”

Ernst Kuipers pleit voor meer maatregelen door zorgen om Britse variant

De Britse variant van het coronavirus kan in maart tot een nieuwe coronagolf leiden. Dit kan ervoor zorgen dat de druk op de ziekenhuizen nog groter wordt dan die al is geweest. Daarvoor waarschuwt voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers, aldus persbureau ANP. Hij pleit daarom voor nieuwe maatregelen en noemt de invoering van een avondklok wenselijk.

Uit berekeningen van het LNAZ blijkt volgens Kuipers dat half maart waarschijnlijk meer Nederlanders besmet zijn met de Britse variant dan een andere variant. Dat zou betekenen dat 200.000 mensen tegelijk besmet zijn en per dag meer dan 10.000 mensen positief getest worden. In dat geval liggen waarschijnlijk meer dan 3.000 mensen in de ziekenhuizen. Nu zijn dat er 2.500.

„Dan loop je gewoon vast met de coronazorg, met de reguliere zorg of allebei. Als je kijkt naar de verhoudingen is de huidige set van maatregelen niet genoeg”, zegt Kuipers tegen het persbureau over de verwachtingen. Zondag komt een deel van het demissionaire kabinet bijeen in het Catshuis om te spreken over de coronamaatregelen.

Kuijpers noemt de invoering van een avondklok wenselijk. Foto Melissa Fenijn

Johns Hopkins Universiteit: wereldwijd 2 miljoen coronadoden gevallen

Wereldwijd zijn meer dan twee miljoen mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. De grens van twee miljoen werd vrijdag overschreden, zo blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit in het Amerikaanse Baltimore. In de Verenigde Staten zijn de meeste coronaslachtoffers gevallen. Het land telt bijna 390.000 coronadoden, gevolgd door Brazilië (ruim 207.000), India (bijna 152.000) en Mexico (138.000).

Van de Europese landen telt het Verenigd Koninkrijk (86.000) de meeste stergevallen, gevolgd door Italië (ruim 80.000). Volgens de universiteit volgt daarna Frankrijk. In Nederland zijn 13.000 slachtoffers gestorven aan het virus, zo blijkt uit de cijfers.

Boris Johnson kondigt nieuwe reisbeperkingen aan

Iedereen die naar Groot-Brittannië reist moet een negatieve coronatest kunnen tonen en na aankomst tien dagen in quarantaine. Vanaf maandagochtend vervalt de uitzondering voor reizigers uit onder meer IJsland, Griekenland en Vietnam, die niet in isolatie hoeven. Dat maakte de Britse premier Boris Johnson vrijdag bekend tijdens een persconferentie. De quarantaineplicht vervalt als reizigers na vijf dagen quarantaine negatief testen op het coronavirus.

Johnson waarschuwde dat „al het harde werk” om snel zoveel mogelijk mensen te vaccineren, niet ongedaan moet worden gemaakt door „de komst van een nieuwe variant die het vaccin ongedaan maakt”. Hij doelde hiermee op een mogelijke nieuwe coronavariant uit Brazilië. Details over deze mutatie zijn nog niet bekend. Donderdag stelde het land al een reisverbod in voor vluchten uit Zuid-Amerika, Portugal en enkele andere landen uit angst voor de mogelijke nieuwe coronavariant. Engeland kampt al langer met een nieuwe variant van het virus die waarschijnlijk veel besmettelijker is.

Premier Boris Johnson vrijdag licht de nieuwe reisbeperkingen toe tijdens een persconferentie. Foto Dominic Lipinski/Reuters

Pfizer levert tijdelijk minder vaccins, om productie daarna te verhogen

Farmaceut Pfizer levert tijdelijk minder coronavaccins, omdat de fabriek in het Belgische Puurs gereed moet worden gemaakt voor een opschaling van de productie. Uiteindelijk moeten daardoor meer vaccins beschikbaar komen in 2021. Pfizer zegt „hard te werken om meer doses te leveren dan oorspronkelijk werd voorspeld”. De nieuwe doelstelling is om wereldwijd 2,2 miljard doses te leveren – het is nog onduidelijk wat die opschaling voor Nederland betekent.

Een Pfizer-woordvoerder zegt dat het opvoeren van de fabrieksproductie minder vaccins oplevert in januari en begin februari, maar daarna zullen juist aanmerkelijk meer doses beschikbaar komen. Volgens Pfizer zijn voor die opschaling nog wettelijke goedkeuringen nodig zijn. „Als gevolg hiervan kunnen er in de nabije toekomst schommelingen optreden in de bestellingen en verzendschema’s.”

Ook zijn er tijdelijk minder vaccins beschikbaar omdat Pfizer recent toestemming heeft gekregen om het label aan te passen. Het is inmiddels duidelijk dat er niet vijf, maar zes doses uit één flacon gehaald kunnen worden. Dat levert ook meer prikken op.

Kabinet-Rutte III is gevallen, maar strijd tegen coronavirus gaat door

Het kabinet van premier Mark Rutte (VVD) is vrijdag gevallen door de Toeslagenaffaire. De komende tijd zullen de demissionaire kabinetsleden echter onverminderd doorgaan met de strijd tegen het coronavirus, zo beloven de demissionaire premier en betrokken ministers vrijdagmiddag.

Rutte zei tijdens een persconferentie dat het kabinet alles zal doen „wat noodzakelijk is voor de bestrijding van het coronavirus”. De demissionaire minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) voegde later op de dag toe dat we „alles op alles blijven zetten om de coronacrisis te bestrijden”. Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) die tijdelijk de taken van de afgetreden minister van Economische Zaken Eric Wiebes (VVD) overneemt, beloofde bovendien dat de steunpakketten voor getroffen ondernemers geen vertraging zullen oplopen.

De Tweede Kamer moet het demissionaire kabinet wel toestemming geven voor het voortzetten van het coronabeleid, maar daarbij worden geen problemen verwacht. Een ruimte meerderheid van de Kamer steunt in grote lijnen de aanpak en de maatregelen van het derde kabinet van Mark Rutte.

Lees ook: Na kabinetsval blijft Rutte-III als het om corona gaat ‘zijn werk doen’

EMA onderzoekt doodsoorzaak 13 Noorse fragiele ouderen na vaccinatie

In Noorwegen zijn dertien zeer oude en fragiele mensen in verzorgingstehuizen gestorven enkele dagen nadat ze gevaccineerd waren met één van de twee goedgekeurde vaccins tegen het coronavirus. Het gaat om hoogbejaarde mensen met onderliggende ziekten. Dat meldt het Noorse medicijnagentschap, dat de dertien sterfgevallen inmiddels heeft onderzocht. Bij tien andere ouderen die overleden kort na de vaccinatie leek een andere oorzaak aannemelijker. Ook in België overleed deze week een 82-jarige bewoner van een woonzorgcentrum vijf dagen nadat hij een coronavaccin kreeg.

Of de sterfte onder de kwetsbare ouderen werd veroorzaakt door de vaccinatie staat nog niet vast. Er overlijden gemiddeld vierhonderd ouderen per week in Noorse verzorgingstehuizen, dus er is een gerede kans dat ook in de dagen na een vaccinatie daar mensen sterven, door een andere oorzaak. Maar de normale, kortdurende bijwerkingen die mRNA-vaccins opwekken, zoals koorts en misselijkheid, zouden mogelijk tot de fatale gebeurtenis hebben kunnen leiden bij de broze, hoogbejaarde mensen, denkt het instituut. Het Noorse Instituut voor Volksgezondheid heeft de adviezen voor vaccinatie van kwetsbare ouderen aangepast: de behandelend arts moet bepalen wie de prik kan krijgen.

Op Europees niveau onderzoekt het bewakingscomité van het Europese geneesmiddelenbureau EMA, de PRAC, of er een relatie is tussen de dood van de ouderen en de inenting met de vaccins van Pfizer en van Moderna. Over de werking van deze vaccins bij deze groep mensen, ouderen met onderliggende aandoeningen, zijn nog niet voldoende onderzoeksgegevens uit de studies. In de bijsluiter staat de waarschuwing dat mensen met een zeer zwak immuunsysteem de vaccins alleen moeten nemen na overleg met een arts.

Daling zet door: 2.469 coronapatiënten in ziekenhuizen

Er liggen voor het eerst in weken minder dan 2.500 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Vrijdag daalde het aantal met 33 tot 2.469 – dat is het laagste aantal sinds 27 december, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatientrum voor Patiënten Spreiding (LCPS). Het LCPS verwacht dat de daling de komende dagen doorzet.

Op de verpleegafdelingen liggen 1.784 coronapatiënten, dertig minder dan de dag ervoor. Op de IC-afdelingen worden 685 mensen met Covid-19 behandeld – drie minder dan de dag ervoor.

Sterftecijfer Frankrijk ligt 9 procent hoger en piek in Verenigd Koninkrijk lijkt voorbij

 • Het algemeen sterftecijfer over 2020 ligt in Frankrijk 9 procent hoger dan in de twee voorgaande jaren. Dat blijkt uit data van het Franse bureau voor statistiek, het INSEE, die vrijdag zijn ingezien door persbureau Reuters. Volgens INSEE zijn er in het land vorig jaar in totaal 667.400 personen overleden, dat waren er 53.900 meer dan in 2019.
 • In het Verenigd Koninkrijk lijkt de ergste piek in het aantal coronabesmettingen voorbij. Met ruim 45.000 geconstateerde besmettingen per dag is het aantal gevallen nog steeds hoog, maar het ligt een stuk lager dan de 55.000 besmettingen die een week eerder gemiddeld werden gemeld. Bijna drie miljoen Britten hebben inmiddels hun eerste inenting tegen het coronavirus gehad.
 • Ook in Gambia is de Britse variant van het coronavirus inmiddels bij twee mensen geconstateerd. Dat meldt persbureau Reuters vrijdag. Het de eerste keer dat deze mutatie van het coronavirus opduikt in Afrika.

Een man met mondmasker op loopt langs een overheidsvoorlichting over het coronavirus in Londen. Foto Neil Hall/EPA

RIVM: 6.093 nieuwe coronabesmettingen, 96 doden

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat er tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 6.093 nieuwe meldingen van coronabesmettingen zijn binnengekomen. Dat aantal is ongeveer even hoog als het gemiddelde van afgelopen week. Het daggemiddelde lag deze week op 6.166 positieve testuitslagen. In het afgelopen etmaal zijn er 96 meldingen van gestorven coronapatiënten gedaan bij het RIVM.

De afgelopen week zijn in totaal 43.161 mensen positief getest. Het weekgemiddelde ligt daarmee lager dan in de weken daarvoor: vorige week kwamen er bijna 54.000 meldingen binnen en in de zeven dagen daarvoor waren dat er 61.000.

Deze week telde Amsterdam de meeste coronagevallen; in de hoofdstad hebben 271 inwoners positief getest. Daarna volgt Rotterdam met 172 besmettingen. Ook in andere grote steden als Den Haag (135), Eindhoven (104) en Tilburg (85) lag het aantal besmettingen relatief hoog.

VWS schenkt vijf miljoen mondkapjes aan Armoedefonds

Het ministerie van Volksgezondheid heeft vijf miljoen wegwerpmondkapjes geschonken aan de Stichting Armoedefonds. Dat meldt het fonds vrijdag op de eigen website. Volgens het Armoedefonds is er grote behoefte aan beschermingsmiddelen voor mensen in de armoede; uit een inventarisatie bleek dat 158 hulporganisaties een aanvraag hebben gedaan voor mondkapjes.

Het fonds reageert verheugd op de schenking. „Het kunnen aanschaffen van mondkapjes is voor minima zeker niet vanzelfsprekend, terwijl je ze wel nodig hebt voor een bezoek aan een supermarkt of ziekenhuis”, aldus een woordvoerder. „Wij vinden het belangrijk dat mondkapjes ook beschikbaar zijn voor mensen die moeilijk kunnen rondkomen. Deze bijdrage van het ministerie helpt daarbij.” Lokale armoedebestrijdingsorganisaties zullen de mondkapjes de komende weken in heel Nederland uitdelen aan minima die het financieel lastig hebben.

Correctie (15 januari 2021): in een eerder versie van deze update stond dat het Armoedefonds vijftien miljoen wegwerpmondkapjes had ontvangen. Dat aantal klopte niet en is inmiddels aangepast.

Hackers pasten vertrouwelijke documenten EMA aan

Vertrouwelijke documenten van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) die deze week online verschenen, zijn door hackers aangepast om het vertrouwen in vaccins te ondermijnen. Dat stelt het EMA deze vrijdag in een nieuwe verklaring over het materiaal dat in december bij een digitale aanval werd buitgemaakt. Een gelekte „vertrouwelijke emailcorrespondentie” zou volgens het agentschap vóór publicatie gemanipuleerd zijn „op een manier die vertrouwen in vaccins kan ondermijnen”.

De verklaring van het EMA valt samen met berichtgeving van Business Insider Duitsland die de inhoud van de gelekte correspondentie deze vrijdag onthult. De mails zouden aantonen dat de Europese Commissie grote druk uitoefende op het EMA om de coronavaccins van Pfizer en Moderna goed te keuren. Een functionaris van het EMA zou in een mail melding maken van een „gespannen” en „onaangenaam” gesprek met een Eurocommissaris, waarin het agentschap te kennen zou zijn gegeven dat de Europese goedkeuring niet te lang na die van de VS en het VK mag volgen. Ook zou de Eurocommissaris gewaarschuwd hebben dat als de toelating door het EMA te lang op zich zou laten wachten, lidstaten gedwongen worden zelf voor een noodtoelating te kiezen.

Delen van de gelekte mails waarop de berichtgeving zich baseert zijn volgens het EMA gemanipuleerd. Het agentschap benadrukt vrijdag dat aan de autorisatie van de vaccins van Pfizer en Moderne een onafhankelijke en grondige wetenschappelijke toetsing vooraf ging. „Ondanks de urgentie is er binnen de EU altijd overeenstemming geweest om geen concessies te doen op de hoge kwaliteitseisen”, aldus de EMA-verklaring. Een woordvoerder van de Europese Commissie ontkende vrijdag dat politieke druk zou zijn uitgeoefend op het EMA om de vaccins sneller goed te keuren.

De digitale aanval op het EMA kwam begin december aan het licht. Enkele weken later kwamen al aanwijzingen naar buiten dat een buitenlandse inlichtingendienst achter de hack zou zitten.

66 coronaboetes uitgedeeld bij opnames videoclip Famke Louise

De politie heeft donderdag 66 boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de coronaregels hielden in een loods in het Noord-Hollandse dorp Lijnden. De groep was bezig met de opnames van een videoclip van zangeres Famke Louise, zo bevestigt haar management tegen de NOS. Volgens de politie hielden zij niet voldoende afstand van elkaar en kregen alle aanwezigen een bekeuring.

De zangeres zelf was volgens haar management slechts kort aanwezig en had daarbij alleen contact met een visagist en stylist. Daarbij zouden de regels niet zijn overtreden. Haar manager meldt dat Famke Louise ook geen boete heeft gehad, wel zouden haar gegevens zijn genoteerd.

Famke Louise veroorzaakte vorig jaar veel verontwaardiging door aan te kondigen dat ze zich niet meer aan de coronarichtlijnen zou houden. Samen met een groep andere bekende Nederlanders nam ze publiekelijk afstand van de overheidsmaatregelen. Later kwam de zangeres daarop terug en bood ze haar excuses aan. Samen met intensivist Diederik Gommers zei ze zich vervolgens te willen inzetten om jongeren meer te betrekken bij het coronabeleid.

China maakt zich zorgen om hoogste aantal besmettingen sinds maart

China meldt vrijdag het hoogste aantal coronabesmettingen in meer dan tien maanden. Het Nationale Gezondheidscomité registreerde volgens persbureau Reuters in het afgelopen etmaal 144 nieuwe coronagevallen – het hoogste aantal sinds 1 maart. Die stijging hangt samen met een uitbraak in de regio Hebei in het noordoosten van het land, waar een aantal steden in lockdown is gegaan. Ook zijn 20.000 plattelandsbewoners uit die regio in speciale quarantainecentra overgebracht, zo melden Chinese staatsmedia.

Donderdag maakte China voor het eerst sinds mei melding van een sterfgeval als gevolg van het coronavirus. Toen werden ook 138 nieuwe besmettingen vastgesteld. De Chinese autoriteiten maken zorgen over de stijging in de afgelopen dagen, omdat de besmettingen niet alleen op het platteland worden geregistreerd, maar ook in dichtbevolkte steden waar veel Chinezen gebruik maken van het openbaar vervoer.

De autoriteiten roepen de inwoners op zoveel mogelijk binnen te blijven. De plattelandsbewoners in de regio’s waar een uitbraak heerste, zijn veelal op leeftijd. Ook is de verwachting dat veel Chinezen volgende week op familiebezoek gaan in de dorpen vanwege het Chinese nieuwjaar. Daardoor zou het aantal besmettingen zich verder kunnen vermenigvuldigen.

Japanse minister uit twijfel over doorgang Olympische Spelen

Het kan nog „alle kanten op” met de Olympische Spelen die later dit jaar zouden plaatsvinden in Japan. Dat heeft Taro Kono, de Japanse minister van administratieve en bestuurlijke hervorming, donderdag gezegd in een interview met persbureau Reuters. De minister is de eerste Japanse overheidsfunctionaris die twijfel uit of de Olympische Zomerspelen dit jaar wel door kunnen gaan.

Japan heeft te maken met een heropleving van de corona-uitbraak. In verschillende regio’s, waaronder in en rondom de hoofdstad Tokio, geldt tot ten minste 7 februari de noodtoestand. „De situatie is niet gemakkelijk”, zegt Kono daarover. Hij zegt dat de organisatie van de Spelen met een back-up plan moet komen.

Volgens de huidige planning beginnen de Olympische Spelen op 23 juli dit jaar. Vorige week bleek uit een enquête van het Japanse persbureau Kyodo dat tachtig procent van de Japanners het vanwege de pandemie geen goed idee vindt om het sportevenement door te laten gaan.

Olympisch comité: uitstel onmogelijk
Yoshiro Mori, het hoofd van het Olympisch organisatiecomité van Tokio, liet een paar dagen geleden weten dat het „onmogelijk” is dat de Spelen nog een keer worden uitgesteld, omdat veel medewerkers van de organisatie worden geleend van andere organisaties en niet nog langer vrijgemaakt kunnen worden.

De Spelen zouden eigenlijk plaatsvinden van 24 juli tot en met 9 augustus 2020, maar werden vanwege de coronapandemie met een jaar uitgesteld. Japan heeft al zeker 25 miljard dollar (ruim 20 miljard euro) uitgegeven aan de organisatie van het evenement. Het Internationaal Olympisch Comité is voor zeventig procent van de inkomsten afhankelijk van het vierjaarlijkse evenement.

Een man met een mondmasker op loopt langs de Olympische ringen in het Olympische museum in Tokio. Foto Behrouz Mehri/AFP

Strengere regels in België voor bus- en treinreizigers van buiten EU

Reizigers die met de bus of trein van buiten de Europese Unie of de Schengenzone naar België reizen moeten voortaan altijd een reisverklaring invullen, ongeacht hoe lang ze in het land verblijven. En als de reizigers uit een rode zone komen, moeten ze eveneens een negatieve PCR-test kunnen laten zien. Dat heeft het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag laten weten in een verklaring.

Een ingevulde reisverklaring, een Passagier Lokatie Formulier (PLF), was voorheen alleen verplicht voor mensen die langer dan 48 uur in België verbleven. Vervoerders moeten er nu voor zorgen dat alle reizigers een PLF-document hebben ingevuld bij vertrek. Wie geen formulier heeft, mag toegang geweigerd worden. Bij aankomst in België moet de vervoerder opnieuw controleren of alle passagiers een geldige reisverklaring bij zich hebben. De nieuwe regels gelden voorlopig tot 1 maart 2021.

De Belgen scherpen de regels aan in een poging de Britse variant van het coronavirus zoveel mogelijk buiten de deur te houden. In België zijn volgens de Belgische viroloog Marc Van Ranst zeker al een honderdtal gevallen bekend van besmetting met de Britse mutatie van het coronavirus.

Belgische politieagenten controleren reisformulieren op het vliegveld van Brussel. Foto Johanna Geron/Reuters

Vertrouwen in coronakoers kabinet scherp gedaald

Het percentage Nederlanders dat vertrouwen heeft in de corona-aanpak van het kabinet is gezakt tot 45 procent. Dat stellen het RIVM, de GGD’s en koepelorganisatie GGD GHOR vrijdag op basis van gezamenlijk onderzoek onder ruim 51.000 Nederlanders. Tijdens het vorige meetmoment afgelopen november zei 58 procent van de ondervraagden nog vertrouwen te hebben in het kabinetsbeleid met betrekking tot de crisis.

Het smaldeel dat de Nederlandse aanpak (veel) beter vindt dan dat van andere landen is gehalveerd: van 43 procent in november tot 21 procent nu. Ten opzichte van november is de waardering voor de informatievoorziening van het kabinet gedaald van 63 procent naar 56 procent. 55 procent van de ondervraagden zegt nu dat het kabinet steeds goede afwegingen maakt tussen maatschappelijke belangen en maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen. In november vond nog 63 procent dat.

Een aantal andere waardes is sinds november wel gestegen. Zo laat 66 procent van de Nederlanders zich nu bij (verkoudheids-)klachten testen op het coronavirus. Drie maanden geleden deed slechts 58 procent dat. Ook is het aantal mensen dat zich wil laten vaccineren tegen het virus omhoog geschoten. In november lag dat percentage op 62 procent, nu zegt 80 procent van de ondervraagden (vier op de vijf) zich te willen vaccineren.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (links) en premier Mark Rutte in de Tweede Kamer. Foto: David van Dam

Biden presenteert steunplan van 1.900 miljard voor coronabestrijding en economie

Aankomend president Joe Biden heeft donderdag een stimulanspakket ter waarde van 1.900 miljard dollar (ongeveer 1.563 miljard euro) gepresenteerd dat volgens hem nodig is om coronavirus in de Verenigde Staten onder controle te krijgen en de Amerikaanse economie te herstarten. Dat schrijft Reuters.

Het plan, dat Biden ontvouwde op het hoofdkwartier van zijn transitieteam in Delaware, omvat 415 miljard dollar om de verspreiding van vaccins te versnellen. Daarnaast wordt ongeveer 1.000 miljard dollar vrijgemaakt voor directe financiële steun aan Amerikaanse huishoudens. Ook gaat er 440 miljard dollar naar kleine bedrijven en gemeenschappen die extra hard door de pandemie worden getroffen.

„Een crisis van diep menselijk lijden voltrekt zich voor onze ogen, er is geen tijd te verliezen”, aldus Biden. „We moeten in actie komen en dat moeten we nu doen.” Biden voerde vorig jaar campagne met een belofte dat hij de coronapandemie serieuzer zou nemen dan president Donald Trump. Het plan moet die belofte invulling geven, met financiële injecties voor de aanpak van het virus en economisch herstel.

Volgens het pakket krijgt een groot aantal Amerikanen cheques van 1.400 dollar, bovenop de uitkeringen van 600 dollar die het Congres eerder ter beschikking heeft gesteld. Aanvullende werkloosheidsuitkeringen gaan omhoog van 300 naar 400 dollar per week tot in september. Het minimumloon wordt verhoogd tot 15 dollar per uur, een jarenoude doelstelling van veel Democraten.

Het plan van Biden moet zijn regeertermijn een vliegende start geven. Biden wordt komende woensdag beëdigd. Dankzij overwinningen van Democraten bij tweede stemrondes voor twee Senaatszetels in de staat Georgia vorige week, beschikken zijn partijgenoten bij zijn aantreden over krappe meerderheden in beide huizen van het Congres, wat ambitieuze beleidsstappen mogelijk maakt. Niettemin moet nog blijken of het plan wordt goedgekeurd door het Congres.

Aankomend president Joe Biden neemt donderdagavond zijn mondkapje af voor zijn toespraak over zijn steunplan ter bestrijding van corona in Wilmington, Delaware. Foto Tom Brenner / Reuters

Het laatste nieuws rondom het coronavirus

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de wereldwijde coronapandemie. Het belangrijkste nieuws van donderdag 14 januari was:

 • 6.575 nieuwe besmettingen geregistreerd bij RIVM, 89 patiënten overleden. Op de Nederlandse IC’s lagen donderdag 688 coronapatiënten, vijf minder dan op woensdag.
 • Frankrijk voert nationale avondklok in vanaf zes uur Op woensdag werden er 23.000 nieuwe coronabesmettingen gemeld, terwijl autoriteiten streven naar maximaal vijfduizend besmettingen per dag.
 • Het Verenigd Koninkrijk laat vanaf vrijdag geen reizigers meer toe vanuit Zuid-Amerika en Portugal vanwege zorgen over een mogelijke nieuwe coronavariant uit Brazilië.
 • De Duitse economie is in 2020 met 5 procent afgenomen. De voornaamste oorzaak is Covid-19. De krimp is beperkter gebleven dan waar aan het begin van de crisis rekening mee werd gehouden.
 • Tennisser Andy Murray test positief op corona, hierdoor is onzeker of hij zal deelnemen aan de Australian Open.
 • In China is voor het eerst in maanden een dode gevallen als gevolg van het coronavirus. Het gaat om het eerste officiële sterfgeval sinds medio mei.
 • Lees hier het blog van donderdag terug