Boris Johnson kondigt nieuwe reisbeperkingen aan

Premier Boris Johnson vrijdag licht de nieuwe reisbeperkingen toe tijdens een persconferentie.
Premier Boris Johnson vrijdag licht de nieuwe reisbeperkingen toe tijdens een persconferentie. Foto Dominic Lipinski/Reuters

Iedereen die naar Groot-Brittannië reist moet een negatieve coronatest kunnen tonen en na aankomst tien dagen in quarantaine. Vanaf maandagochtend vervalt de uitzondering voor reizigers uit onder meer IJsland, Griekenland en Vietnam, die niet in isolatie hoeven. Dat maakte de Britse premier Boris Johnson vrijdag bekend tijdens een persconferentie. De quarantaineplicht vervalt als reizigers na vijf dagen quarantaine negatief testen op het coronavirus.

Johnson waarschuwde dat „al het harde werk” om snel zoveel mogelijk mensen te vaccineren, niet ongedaan moet worden gemaakt door „de komst van een nieuwe variant die het vaccin ongedaan maakt”. Hij doelde hiermee op een mogelijke nieuwe coronavariant uit Brazilië. Details over deze mutatie zijn nog niet bekend. Donderdag stelde het land al een reisverbod in voor vluchten uit Zuid-Amerika, Portugal en enkele andere landen uit angst voor de mogelijke nieuwe coronavariant. Engeland kampt al langer met een nieuwe variant van het virus die waarschijnlijk veel besmettelijker is.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 6.093 nieuwe besmettingen, vrijwel gelijk aan weekgemiddelde