‘Biden uit veiligheidsoverwegingen later naar Washington’

Afzettingen bij het Capitool in Washington.
Afzettingen bij het Capitool in Washington. Foto Brendan Smialowski/AFP

De generale repetitie voor de inauguratie van Joe Biden is uit veiligheidsoverwegingen met een dag uitgesteld. Dat meldt Politico op gezag van twee bronnen. De aanstaande president van de Verenigde Staten komt ook pas een dag later vanuit zijn huidige woonplaats Wilmington, Delaware naar Washington toe.

Het transitieteam van Biden heeft Lisa Monaco, die in zijn regering zal dienen als plaatsvervangend minister van Justitie, aangesteld als veiligheidsadviseur rondom de inauguratie. Eerder bleek al dat de FBI er serieus rekening mee houdt dat in aanloop naar Biden’s installatie opnieuw gewapende groepen Trumpaanhangers de straat opgaan. Niet alleen in de hoofdstad, maar in alle vijftig staten zouden acties worden voorbereid.

Mede daarom is rondom het Capitool een barricade opgeworpen met ruim 20.000 leden van de Nationale Garde. Daarmee is de Amerikaanse troepenmacht in de hoofdstad op het moment groter dan in Irak en Afghanistan.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Bestormers Capitool wilden politici ontvoeren en vermoorden’