Zorgen over ‘Braziliaanse variant’ leiden tot reisrestricties VK

Een vrouw wordt getroost voor een ziekenhuis in Manaus. De Braziliaanse stad kampt met een tekort aan medisch materieel.
Een vrouw wordt getroost voor een ziekenhuis in Manaus. De Braziliaanse stad kampt met een tekort aan medisch materieel. Foto Michael Dantas/AFP

Het Verenigd Koninkrijk laat vanaf vrijdag geen reizigers meer toe vanuit Zuid-Amerika en Portugal vanwege zorgen over een mogelijke nieuwe coronavariant uit Brazilië. Dat laat de Britse minister van Transport donderdag weten op Twitter. Reizigers uit Portugal worden geweigerd omdat tussen dat land en Brazilië veel gereisd wordt.

Eerder deze week kwamen de eerste berichten naar buiten over een ‘Braziliaanse variant’. Na in onder andere Zuid-Afrika en het VK zou het coronavirus nu ook in Brazilië gemuteerd zijn. De details zijn nog onduidelijk, maar volgens persbureau Reuters lijkt de Braziliaanse variant deels op die van de andere twee landen.

De Zuid-Afrikaanse en Britse variant zijn besmettelijker dan de eerder wereldwijd verspreide coronavariant. In het VK zijn de afgelopen week noodhospitalen in gebruik genomen omdat het aantal coronapatiënten zo snel groeit. In december voerde Brazilië al restricties in voor reizigers uit het VK vanwege de Britse variant.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Minister De Jonge: niet per direct vaccins voor alle huisartsen