Turkije keurt Sinovac goed en begint vaccinatie

Een verpleegster in Istanbul ontvangt haar eerste prik.
Een verpleegster in Istanbul ontvangt haar eerste prik. Foto AP / Emrah Gurel

De Turkse gezondheidsautoriteit heeft het Chinese coronavaccin Sinovac Biotech woensdag middels een noodprocedure goedgekeurd. Kort na de goedkeuring liet Fahrettin Koca, minister van Volksgezondheid, zich live op televisie inenten. Hij noemde de goedkeuring van het vaccin volgens persbureau AP een „licht aan het einde van de tunnel”.

Op donderdag begint het vaccinatieprogramma in Turkije. Zorgpersoneel krijgt daarbij prioriteit. In totaal heeft het land vijftig miljoen doses van het vaccin besteld. Het Sinovac-vaccin werd onder meer in Turkije getest, waar het een effectiviteit van 91 procent bleek te hebben. In andere landen, zoals Indonesië en Brazilië, lag dat percentage een stuk lager.

Turkije heeft daarnaast 4,5 miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin besteld, met een optie op nog eens 30 miljoen doses. Sinds het begin van de pandemie zijn er in Turkije ruim 2,3 miljoen besmettingen gemeld, en zo’n 23.000 doden als gevolg van een besmetting met het virus.

In Hongarije zijn de eerste stappen gezet om het coronavaccin van Sinopharm goed te keuren. Bij goedkeuring zou Hongarije het eerste EU-land zijn met het Chinese coronavaccin.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Dit jaar geen Popprijs op Noorderslag: ‘Feestelijke uitreiking ongepast’