Senaat schuift stemming over afzetting Trump voor zich uit

Mitch McConnell, na Trump de meest invloedrijke Republikein in Washington.
Mitch McConnell, na Trump de meest invloedrijke Republikein in Washington. Foto Saul Loeb/AFP

De Amerikaanse Senaat beslist pas na het einde van zijn termijn over een eventuele afzetting van president Donald Trump. Dat heeft de Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell woensdagnacht (Nederlandse tijd) gezegd. Het Huis van Afgevaardigden had even daarvoor wel in meerderheid gekozen voor impeachment van de president, waarna de Senaat erover moet beslissen. Trump is de eerste Amerikaanse president in de geschiedenis over wie die beslissing twee keer is genomen. Als leider van de grootste fractie in de Senaat, is McConnell verantwoordelijk voor de agenda.

Wat McConnell betreft zijn een ordentelijke machtsoverdracht en veilige inauguratie van Joe Biden komende week de voornaamste prioriteiten van de Senaat, zei hij. Volgende week woensdag wordt de Democratische winnaar van de presidentsverkiezingen geïnstalleerd op het Capitool in Washington. Dat werd een week geleden nog bestormd door aanhangers van Trump, die zich keerden tegen het verlies van hun kandidaat bij diezelfde verkiezingen. Het Huis ging daarom woensdag over tot afzetting van de president. Trump had in aanloop naar en na afloop van de verkiezingen valse claims over fraude verspreid, zijn aanhang aangemoedigd de straat opgegaan en ze doorgestuurd naar het Capitool.

De Senaat heeft volgens McConnell meer tijd nodig voor een gewogen oordeel. „Ook als we het proces deze week al opstarten en daar haast bij maken, komen we niet tot een eindoordeel voor de president het Witte Huis heeft verlaten,” schrijft de Republikeinse leider. „Dat is niet een beslissing die ik heb gemaakt, het is een feit.” De Democratische leider in de Senaat Chuck Schumer liet woensdag in een reactie weten wel nog ruimte te zien om nu al een proces tegen Trump te beginnen. Een veroordeling door de Senaat, of die nu tijdens of na Trumps termijn komt, zou als onder meer consequentie hebben dat de president geen publieke ambten meer mag uitoefenen.

Aanstaand president Biden sprak de hoop uit dat de Senaat zich de komende tijd bezig zal houden met in zijn ogen meer dringende zaken, zoals benoemingen van zijn ministers. „Ik hoop dat de Senaatsleiders een manier vinden om met hun constitutionele verantwoordelijkheden op het gebied van impeachment om te gaan, terwijl ze zich ook met de andere dringende zaken die ons land aan gaan bezig houden.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Huis van Afgevaardigden stemt in met impeachment Trump