Helft NOW3-steun gaat naar horeca en detailhandel

UWV-cijfers Het UWV heeft 77.000 aanvragen goedgekeurd in de derde NOW-ronde. Vooral ondernemers uit de horeca en retail vroegen loonsteun.

Opgestapeld meubilair in Proeflokaal De Boom, Alkmaar. Horecagelegenheden hebben veel loonsteun aangevraagd.
Opgestapeld meubilair in Proeflokaal De Boom, Alkmaar. Horecagelegenheden hebben veel loonsteun aangevraagd. Foto Koen van Weel/ANP

Meer dan de helft van alle loonsubsidies in de derde Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW3) wordt uitgekeerd aan bedrijven in de horeca en detailhandel. Dat heeft uitkeringsinstantie UWV woensdag bekendgemaakt.

Met de NOW3 kunnen werkgevers die tijdens de coronapandemie omzetverlies hebben geleden een tegemoetkoming vragen in loonkosten die gemaakt zijn van oktober tot en met december. Aanvankelijk was het aanvraagloket voor de regeling tot en met 13 december geopend, maar het UWV besloot de termijn te verlengen vanwege de tweede lockdown. Daarna kwam volgens de uitkeringsinstantie nog zeker een kwart van alle aanvragen binnen.

In totaal zijn in deze ronde van de coronasteunmaatregel ruim 77.000 van de 81.000 ingediende aanvragen voor noodsteun goedgekeurd. Deze werkgevers hebben samen ongeveer 1,3 miljoen mensen in dienst. De resterende verzoeken zijn afgekeurd omdat ze volgens het UWV niet aan de voorwaarden voldeden.

Werkgevers komen in aanmerking voor de steun als ze minimaal 20 procent omzetverlies hebben geleden over een periode van drie maanden. De tegemoetkoming hangt af van het percentage omzetverlies dat is geleden.

Uit de cijfers van het UWV blijkt dat het opgegeven verwachte omzetverlies in de horeca veel groter is dan het gemiddelde van alle aanvragen: 68,5 procent voor horeca en catering, ten opzichte van 51,5 procent voor alle aanvragende bedrijven gemiddeld. In totaal is 206 miljoen euro aan voorschotten verleend aan de ruim twintigduizend horecabedrijven die een aanvraag hebben ingediend voor NOW3-steun.

Restaurants, cafés en cateringbedrijven hard geraakt door coronacrisis

De detailhandel, in welke sector bijna 19.000 bedrijven steun aanvroegen, verwacht gemiddeld een omzetverlies van 44,5 procent. Detailhandelaren hebben tot nu toe gezamenlijk bijna 97 miljoen euro aan NOW3-steun overgemaakt gekregen.

Het UWV verwacht voor de derde NOW-regeling 2,8 miljard euro aan voorschotten uit te keren. Zo’n 1,7 miljard euro is daarvan inmiddels uitgekeerd. Bij de eerste ronde keerde de uitkeringsinstantie 7,9 miljard euro aan voorschotten uit, aan bijna 140.000 bedrijven. Voor NOW2 ging het om 4,3 miljard euro voor ruim 63.000 bedrijven.

De NOW-regeling loopt tot zeker juni 2021 door. Vanaf half februari kunnen bedrijven waarschijnlijk een aanvraag indienen voor de vierde ronde. Vanwege de lockdown tot begin februari spreken de sociale partners over nieuwe, extra steunmaatregelen, bijvoorbeeld over ruimere vergoedingen voor vaste lasten en voorraden van winkels, die momenteel blijven zitten met hun wintercollecties. De verwachting is dat hier volgende week meer over bekend wordt.