Fiscale constructie

Google stopt met ontwijken van belasting over miljarden via Nederlandse dochter

Belastingontwijking De Nederlandse fiscus verdiende 25 miljoen euro als doorvoerhaven voor de miljarden van Google, becijferde de NOS.

Foto Mike Blake / REUTERS

Technologiebedrijf Google gebruikte een Nederlandse dochtervennootschap om ten minste 128 miljard euro vrijwel onbelast naar Bermuda te sluizen. Dat heeft de NOS becijferd op basis van jaarverslagen van de Nederlandse Google-dochter over de periode 2012-2019. De Nederlandse belastingdienst verdiende volgens die berekeningen ongeveer 25 miljoen euro aan de doorvoer van Googles miljarden, in de vorm van winstbelasting over gelden die in Nederland achterbleven.

In het laatste jaarverslag staat dat de Google-top heeft besloten vanaf 2020 geen gebruik meer te maken van de Nederlandse dochter. Het internetbedrijf gebruikte Google Netherlands Holding als tussenschakel om miljarden vanuit dochterbedrijven in Ierland en Singapore te sluizen naar Bermuda, een belastingparadijs. De constructie, die zou zijn opgetuigd in 2004 en internationaal bekendstaat als de ‘double Irish, Dutch sandwich’, is gebouwd op het rondpompen van royalty’s, waarover in Nederland geen belasting wordt geheven. Royalty’s zijn vergoedingen voor gebruik van intellectueel eigendom, zoals auteursrechten of patenten.

Tegenover de NOS laat Google weten dat de miljarden naar de VS zijn gehaald. Daar zou alsnog voor een onbekend bedrag belasting zijn afgedragen. Aanpassing van de belastingstructuur zou volgens het Amerikaanse bedrijf te maken hebben met veranderingen in Amerikaanse en Ierse belastingwetgeving. De VS en Ierland hebben maatregelen genomen om belastingontwijking aan te pakken. Ook Nederland is strenger geworden. Vanaf dit jaar heft Nederland wél ‘bronbelasting’ op rente- en royaltybetalingen die naar belastingparadijzen als Bermuda, de Bahama’s en de Britse Maagdeneilanden stromen. Deze beleidswijziging is onderdeel van een serie maatregelen om iets te doen tegen de internationale reputatie van Nederland als land dat multinationals helpt belasting te ontwijken.

Rente aan Nederland drukte winst Braziliaanse tabak E6-7