Een toekomst in Peru of in Marken?

LOCKDOWN IN . . . Marken

Broer Jordy en zus Rebecca hebben allebei een Peruaanse partner. In 2020 zouden ze bepalen in welk land hun toekomst ligt. Maar nu zitten ze allemaal vast in Marken.

Rebecca en Jordy Bontenbal met Jeremy op de bank in Marken.
Rebecca en Jordy Bontenbal met Jeremy op de bank in Marken. Foto Melissa Fenijn

Ook voor broer en zus Bontenbal uit het Noord-Hollandse Marken was 2020 het jaar van teleurstellingen en hartzeer, maar dankzij het televisieprogramma All you need is love eindigde het wél met zinderend vuurwerk.

Het is een bijzonder verhaal.

Eind februari 2020 was Jordy Bontenbal (26) in Peru om daar met zijn vriendin Yvette Galindo Sanchez (34) over hun toekomst te praten. Ze leerden elkaar in 2017 kennen tijdens een vakantie van Jordy in Peru, en onderhielden hun langeafstandsrelatie sindsdien met succes. Maar nu was er iets ingrijpends aan de hand: Yvette was zwanger. „Al voor corona zaten we dus in een lastige situatie”, zegt Jordy. Waar zou hun kind gaan opgroeien?

Omdat Rebecca Bontenbal (21) haar broer, met wie ze ook goed bevriend is, steeds zo miste als hij in Peru was, ging zij in 2018 een paar maanden met hem mee. „Ik voelde me daar vrij”, zegt ze. Tijdens een uitgaansavond met haar broer en Yvette, die in de administratie van een mijnbouwbedrijf werkt, haakte haar collega en mijnbouwer Juan Carlos Rosas Chicata (32) aan. Rebecca: „Ik was er niet naar op zoek, maar we werden toch verliefd.”

Voor beide relaties zou in 2020 de toekomst worden bepaald: zouden ze samen gaan wonen in het sierlijke en toeristische Arequipa in Peru, of op het eveneens toeristische, oer-Hollandse Marken? Ze neigden naar Nederland, onder meer vanwege de economische perspectieven.

Maar toen kwamen de lockdowns: Jordy’s werk als kok kwam meermaals stil te liggen, net als dat van Rebecca, die als schoonheidspecialiste werkt. Broer en zus konden hun partners niet meer zien. „Toen Peru nog open was, kreeg ik geen vrij van mijn werk dat toen doorging”, zegt Rebecca, „en toen Juan naar Nederland zou komen, was hier de grens weer dicht”. Yvette kwam steeds dichter bij haar uitgerekende datum, maar dat zag Jordy alleen tijdens het videobellen.

Lees ook: In Marken passen opa’s en oma’s nu vaker op

„Alles om me heen was niet meer leuk”, zegt Jordy, die naast Rebecca op de bank van hun ouderlijk huis op Marken zit. Op het schiereiland zijn amper starterswoningen te krijgen, dus veel jonge mensen blijven lang thuis wonen. „Ik kon het niet aanzien”, zegt moeder Janita Bontenbal, die staat af te wassen in de open keuken. Dus schreven ze een brief naar All you need. Een „dubbele aanvraag”, noemde presentator Robert ten Brink het tijdens de kerstuitzending. En: verrassing, daar kwamen ze vanachter de coulissen vandaan: Juan Carlos en Yvette, met in haar armen Jeremy Leonardo van nog geen vier maanden.

Er is bijna een maand verstreken en Juan Carlos en Yvette zijn er nog steeds. Hun terugvlucht is geannuleerd omdat het luchtruim weer dicht is. „Onze toekomst is onduidelijk”, zegt Yvette. Juan Carlos: „Ik weet alleen dat mijn toekomst met Rebecca is.”