Chipfabrikant

Hoogste baas Intel vervangen onder druk van activistische aandeelhouder

Vertrekkend Intel-baas Bob Swan
Vertrekkend Intel-baas Bob Swan Foto AFP

Chipfabrikant Intel krijgt, waarschijnlijk onder druk van een ontevreden aandeelhouder, een nieuwe topman. Het Amerikaanse bedrijf maakte woensdag bekend dat de huidige hoogste baas, Bob Swan, plaats moet maken voor Pat Gelsinger. Swan blijft nog aan tot 15 februari.

De chipfabrikant is sinds eind december in het vizier van Third Point, het hedgefonds van de activistische aandeelhouder Daniel Loeb. In een brief schreef Third Point dat Intel „teleurstellend” presteert ten opzichte van branchegenoten. Het hedgefonds drong in de brief aan op „strategische alternatieven” voor het bedrijf, zoals de verkoop van onderdelen.

De grootste chipfabrikant ter wereld kampt met productievertragingen en vertrekkende klanten. Zo is Apple begonnen met het zelf ontwerpen van chips voor zijn producten. Het bedrijf zou in gesprek zijn over uitbesteding van fabricage van geavanceerdere chips aan het Zuid-Koreaanse Samsung en het Taiwanese TSMC.

Third Point zou aangedrongen hebben op een ict’er aan het roer bij Intel in plaats van de meer financieel georiënteerde Swan. De 59-jarige Gelsinger is nu topman van softwarebedrijf VMware, maar hij heeft een lange carrière achter de rug bij Intel. Hij begon als 18-jarige bij het chipbedrijf, en werkte er dertig jaar, tot in 2009. (NRC/Bloomberg)