Budgetmaatschappij Norwegian stopt met transatlantische vluchten

De noodlijdende Noorse luchtvaartmaatschappij Norwegian Airlines stopt met het aanbieden van goedkope vluchten van Europa naar de VS. In een donderdag gepresenteerd businessplan staan forse bezuinigingen, en wordt verder aangekondigd dat de budgetmaatschappij zich uitsluitend gaat concentreren op vluchten binnen Europa, zo meldt onder meer persbureau Bloomberg. Door de plannen zal de Noorse vloot krimpen van 140 naar vijftig vliegtuigen en gaan 1.100 banen verloren. De bezuinigingen moeten ervoor zorgen dat Norwegian in aanmerking komt voor staatssteun. Eind vorig jaar werd dit geweigerd vanwege de „riskante” financiële structuur.

De luchtvaartmaatschappij lijdt grote verliezen; vorig jaar voerde Norwegian door de coronacrisis vrijwel uitsluitend binnenlandse vluchten uit. Dit jaar hoopt het bedrijf weer meer te kunnen vliegen. In totaal zijn vijftig Boeing 737-toestellen gereserveerd voor binnenlandse en Europese vluchten. Dat aantal moet in 2022 zijn uitgebreid naar zeventig toestellen.

In 2018 kwam Norwegian in het nieuws door rechtstreeks vanaf Schiphol naar JFK te vliegen tegen sterk verlaagd tarief. Dit jaar neemt de luchtvaartmaatschappij tevens afscheid van de Boeing 787 Dreamliners waarmee het vanuit Amsterdam de Atlantische Oceaan over vloog.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Gezondheidsraad: sta testbewijs alleen toe als dat nuttig en goed geregeld is