Brieven

Brieven 14/1/2021

Verlenging lockdown

Avondklok? Angst

De coronabesmettingscijfers dalen nu, maar blijven nog te hoog. Dat komt onder andere doordat de maatregelen onvoldoende worden nageleefd. Veel mensen gaan nog of weer gewoon naar hun werk, gaan bij elkaar op visite en houden op straat of in de supermarkt onvoldoende afstand. Ondertussen houden we ons hart vast over de Britse virusvariant. Rutte en De Jonge klagen dat de toolbox bijna leeg is en overwegen een avondklok. Maar een van de belangrijkste wapens tegen de pandemie wordt door de overheid niet ingezet: angst. Gebruik het advertentiebudget om dagelijks op alle tv-zenders opnames van de coronawerkelijkheid in de ziekenhuizen te tonen. Reken maar dat de naleving dan stukken beter wordt. Een avondklok is dan waarschijnlijk niet nodig.

Vrije meningsuiting

Witte Huis kan meer

In zijn column Presidentiële accounts in de ban (11/1) stelt Karel Smouter dat het nu de realiteit is „dat vijf ongekozen mannen zomaar het Witte Huis kunnen inlopen om de stekker uit de president zijn communicatiekanalen te trekken”. Hij bedoelt daar de bazen van de grote technologiebedrijven mee. Dat klinkt vreselijk, maar het Witte Huis kan door deze bedrijven niet het zwijgen opgelegd worden. De president kan persconferenties geven en als die nieuwswaardig zijn, zullen journalisten daar gewoon over berichten. Ook kan het Witte Huis berichten op zijn website Whitehouse.gov plaatsen. Desnoods wordt die website aan de wereld geserveerd met eigen apparatuur vanuit het Witte Huis. Daarnaast is wetgeving uiteindelijk ook een bijzonder krachtig communicatiemiddel. Met hulp van de volledige ambtenarij bereikt die uiteindelijk elke burger.

Triage

Achteraan aansluiten

Nu het ethisch toelaatbaar wordt geacht dat 60-plussers – in het doemscenario van schaarste aan IC-plekken – achteraan moeten aanschuiven in de rij met oudere wachtenden op een IC-plek, laat dan de 60-minners op hun beurt achteraan aansluiten in de rij van wachtenden op vaccinatie. Als ouderen met corona, die intensive care nodig hebben, zo’n bedreiging vormen voor de IC-capaciteit, geef dan juist hun voorrang bij vaccinatie. Daarmee zorgen we ervoor dat zij niet opgenomen hoeven te worden en blijven er vanzelf voldoende IC-plekken over mensen onder de 60 jaar. Gezondheidsraad, hou vast aan jullie advies dat 90 procent van de Moderna-vaccins moet worden ingezet bij ouderen.

Thuisonderwijs

Dierbare dienstbaarheid

In een Kamerdebat over de lockdown in december sprak D66-fractieleider Rob Jetten over het sluiten van scholen om ouders thuis te houden: „Dat voelt toch een beetje alsof kinderen de levende enkelband van ouders zijn.” Veel ouders zouden met de handen in het haar zitten door thuiswerk in combinatie met zorg voor kinderen. Dat is een bittere pil. Het onderwijs dat dit jaar mogelijk wat minder goed gaat is toch niet het einde van de wereld. Het is een eigenaardige vergelijking kinderen te zien als huisarrest, als een blok aan het been. Opvoeden is topsport. Je kunt ook een periode een ziek kind thuis moeten verzorgen of een mantelzorger zijn. Dat heet liefde, of zoals de dichter Lucebert het verwoordt: die dierbare dienstbaarheid tot elkaar die wij liefde noemen.

Correcties/aanvullingen

Hoogstins

In het artikel Winkeliers: ‘Het vet op de botten is er nu echt wel af’ (11/1, p. 7) staat dat de normale omzet van boekwinkel Hoogstins van medio december tot medio januari zo’n 25.000 euro zou zijn. Dit getal betreft echter niet de totale omzet, maar slechts de omzet aan agenda’s.