Laatste nieuws VS

Man met Confederatievlag in Capitool gearresteerd

NRC deelt in dit blog het laatste nieuws uit de VS in de nasleep van de bestorming van het Capitool en andere ontwikkelingen rondom de aanstaande machtswissel. Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief over de Verenigde Staten.

Man met Confederatievlag in Capitool gearresteerd

Een man die vorige week met een Confederatievlag door het Capitool liep, is donderdag gearresteerd. Autoriteiten hem mede met behulp van een veelgepubliceerde foto geïdentificeerd. Dat hebben aanklagers donderdag verklaard, meldt AP.

De man, Kevin Seefried, is aangehouden in de staat Delaware, samen met zijn zoon Hunter Seefried. Volgens aanklagers zijn beide mannen het Capitool binnengedrongen via een gebroken raam. Ze zijn in staat van beschuldiging gesteld wegens onrechtmatige en gewelddadige betreding van het gebouw, misdraging in het Capitool en beschadiging van overheidsbezit.

Uit rechtbankdocumenten blijkt dat de twee mannen zijn geïdentificeerd nadat een collega van Hunter Seefried tegenover de FBI verklaarde dat hij had opgeschept dat hij met zijn vader in het Capitool was geweest.

Veel Amerikanen waren geschokt door de foto van de indringer met de Confederatievlag in het Capitool. De vlag is het symbool van de zuidelijke Confederatie die zich aan het begin van de Amerikaanse Burgeroorlog afscheidde van de VS en tijdens dat conflict van 1861 tot 1865 vocht voor het behoud van slavernij.

De FBI heeft inmiddels meer dan honderd mensen gearresteerd in verband met de bestorming van het Capitool van vorige week woensdag. Dat heeft FBI-directeur Christopher Wray donderdag verklaard. De federale recherche heeft meer dan 200 verdachten geïdentificeerd, zei hij. „We weten wie je bent als je voortvluchtig bent, en agenten van de FBI zullen je vinden”, aldus Wray.

Kevin Seefried droeg vorige week een Confederatievlag door het Capitool. Donderdag is hij gearresteerd in de staat Delaware. Foto Mike Theiler / Reuters

Senaat schuift stemming over afzetting Trump voor zich uit

De Amerikaanse Senaat beslist pas na het einde van zijn termijn over een eventuele afzetting van president Donald Trump. Dat heeft de Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell woensdagnacht (Nederlandse tijd) gezegd. Het Huis van Afgevaardigden had even daarvoor wel in meerderheid gekozen voor impeachment van de president, waarna de Senaat erover moet beslissen. Trump is de eerste Amerikaanse president in de geschiedenis over wie die beslissing twee keer is genomen. Als leider van de grootste fractie in de Senaat, is McConnell verantwoordelijk voor de agenda.

Wat McConnell betreft zijn een ordentelijke machtsoverdracht en veilige inauguratie van Joe Biden komende week de voornaamste prioriteiten van de Senaat, zei hij. Volgende week woensdag wordt de Democratische winnaar van de presidentsverkiezingen geïnstalleerd op het Capitool in Washington. Dat werd een week geleden nog bestormd door aanhangers van Trump, die zich keerden tegen het verlies van hun kandidaat bij diezelfde verkiezingen. Het Huis ging daarom woensdag over tot afzetting van de president. Trump had in aanloop naar en na afloop van de verkiezingen valse claims over fraude verspreid, zijn aanhang aangemoedigd de straat opgegaan en ze doorgestuurd naar het Capitool.

De Senaat heeft volgens McConnell meer tijd nodig voor een gewogen oordeel. „Ook als we het proces deze week al opstarten en daar haast bij maken, komen we niet tot een eindoordeel voor de president het Witte Huis heeft verlaten,” schrijft de Republikeinse leider. „Dat is niet een beslissing die ik heb gemaakt, het is een feit.” De Democratische leider in de Senaat Chuck Schumer liet woensdag in een reactie weten wel nog ruimte te zien om nu al een proces tegen Trump te beginnen. Een veroordeling door de Senaat, of die nu tijdens of na Trumps termijn komt, zou als onder meer consequentie hebben dat de president geen publieke ambten meer mag uitoefenen.

Aanstaand president Biden sprak de hoop uit dat de Senaat zich de komende tijd bezig zal houden met in zijn ogen meer dringende zaken, zoals benoemingen van zijn ministers. „Ik hoop dat de Senaatsleiders een manier vinden om met hun constitutionele verantwoordelijkheden op het gebied van impeachment om te gaan, terwijl ze zich ook met de andere dringende zaken die ons land aan gaan bezig houden.”

Mitch McConnell, na Trump de meest invloedrijke Republikein in Washington. Foto Saul Loeb/AFP

Trump: wie mij volgt moet geweld afkeuren

Donald Trump heeft woensdagavond een videoboodschap van enkele minuten uitgebracht, nadat een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden voor zijn impeachment stemde. Hierin sprak hij echter niet over de impeachmentprocedure, maar richtte hij zich op de bestorming van het Capitool. Hij riep zijn aanhangers op niet tot geweld over te gaan in de dagen rondom de inauguratie.

„Of je links of rechts bent, Democraat of Republikein, er is nooit reden voor geweld. Geen excuses, geen uitzonderingen. Amerika is een natie van wetten. Wie meedeed aan de aanvallen van vorige week zal berecht worden.”

Daarnaast sprak Trump aan het einde kort ook even over de techbedrijven die hem en veel van zijn supporters van hun platforms hebben verwijderd. Hij noemde het een „poging tot censuur”, die hij afkeurde. „Wat nu nodig is, is om naar elkaar te luisteren. Niet elkaar het zwijgen op te legggen.”

Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt in met afzetting Trump

Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag gestemd voor de afzetting van president Donald Trump. Daarmee is hij de eerste president ooit tegen wie twee keer een afzettingsprocedure is begonnen. 232 leden van het Huis stemden voor afzetting, 197 tegen. Tien Republikeinse leden van het Huis besloten te stemmen voor impeachment.

Terwijl Trump zijn laatste week ingaat in het Witte Huis, verplaatst de strijd zich nu naar de Senaat. Het blijft vooralsnog onzeker of daar genoeg Republikeinen (minstens zeventien) zullen zijn die zich tegen de huidige Amerikaanse president willen keren. De Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell stelde woensdag opnieuw dat een dergelijke procedure niet voor 19 januari kan starten - de dag voordat Joe Biden wordt beëdigd - omdat de leden dan pas weer samenkomen.

Trump wordt beschuldigd van „het aanzetten tot opstand” en het uitlokken van geweld tegen de Amerikaanse regering bij de bestorming van het Capitool een week geleden. Ook wordt hem verweten dat hij een ambtenaar in Georgia op 2 januari heeft verzocht om „stemmen te vinden” die Bidens overwinning ongedaan moesten te maken.

„De president van de Verenigde Staten probeerde een coup te plegen”, zei de Democratische afgevaardigde Jim McGovern woensdag. „Als dit geen vergrijp is waarvoor je kunt worden afgezet, weet ik niet wat dat wel is”. Enkele Republikeinse volksvertegenwoordigers riepen het Huis op om Trump niet af te zetten in het kader van „nationaal herstel”.

Lees ook: Ook Republikeins smaldeel stemt voor afzetten Trump

Leider van de Democraten in het Huis Steny Hoyer woensdag tijdens het debat. Foto Reuters

Zes Republikeinse Afgevaardigden stemmen voor impeachment

Zes Republikeinse leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben aangekondigd dat zij voor afzetting van president Trump zullen stemmen. Onder meer Afgevaardigde Dan Newhouse uit de staat Washington en zijn collega John Katko (New York) stemden voor een afzettingsprocedure. Analisten verwachten dat tussen de tien en twintig Republikeinen akkoord gaan met de impeachmentprocedure die in gang is gezet door de Democraten.

Na de eerste debaturen besloot een meerderheid (221 tegen 203) dat de resolutie die tot afzetting moet leiden in behandeling kan worden genomen. In het debat spraken veel Afgevaardigden zich opnieuw uit over de rol van president Donald Trump in aanloop naar en tijdens de bestorming van het Capitool. De Democraat Jason Crow, zelf een veteraan, riep zijn Republikeinse collega’s op een „fractie van de moed van de Amerikaanse troepen te tonen door te stemmen om president Trump af te zetten”, ondanks de angst voor de gevolgen. „Ik heb mijn leven gewijd aan de verdediging van onze natie. En Donald Trump is een risico voor alles waar ik van hou”, zei Crow.

De leider van de Republikeinen in het Huis, Kevin McCarthy, zei dat Trump verantwoordelijkheid draagt voor de aanval op het Congres, maar volgens hem is het „fout” om hem nu haastig af te zetten. In de komende uren wordt naar verwachting in het Huis gestemd over de impeachment van Trump.

Google stopt tijdelijk met politieke advertenties in VS

Alphabet, het moederbedrijf van Google, laat tijdelijk geen politieke advertenties meer toe op haar platformen. Persbureau Reuters schrijft dat het bedrijf adverteerders in een e-mail heeft medegedeeld dat dergelijke advertenties tot in ieder geval 21 januari niet meer zullen worden geplaatst. Aanleiding is de bestorming van het Amerikaanse Capitool, die mede zou zijn ingeleid doordat betogers op sociale media plannen beraamden.

Alphabet zegt de advertentiestop onder meer met het oog op de beëdiging van Joe Biden als president van de Verenigde Staten in te lassen. De beperking geldt zowel voor nieuwsorganisaties als commerciële adverteerders. Een maand geleden had Google juist een verbod op verkiezingsgerelateerde advertenties opgeheven. Dat verbod was bedoeld om misinformatie in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen zoveel mogelijk te beteugelen.

Een woordvoerder van Google Nederland zegt tegen persbureau ANP dat de tijdelijke advertentiestop geldt voor gevoelige onderwerpen in de Verenigde Staten. In Nederland zijn politieke advertenties, over andere onderwerpen, nog wel toegestaan.

Leden Amerikaanse Nationale Garde slapen in Capitool

Militairen van de Nationale Garde zijn in Washington D.C. in aanloop naar de beëdiging van Joe Biden als president op 20 januari. Het Capitool is extra beveiligd na de bestorming op 6 januari. Tussen de patrouillediensten door slapen de militairen op de grond.

Airbnb annuleert reserveringen voor Washington DC in inauguratieweek

Woningverhuurplatform Airbnb annuleert alle reserveringen in Washington DC voor de week rondom de inauguratie van aankomend president Joe Biden. Het besluit van het bedrijf volgt op de oproep van verscheidene Amerikaanse overheidsdiensten om die week niet naar de Amerikaanse hoofdstad af te reizen. Ook kunnen voor de week rond 20 januari geen nieuwe reserveringen worden gemaakt bij Airbnb.

Mensen die hun reservering van een appartement zien worden geannuleerd, krijgen hun geld terug, schrijft Airbnb woensdag in een verklaring. Ook de verhuurders worden vergoed door het bedrijf: zij krijgen het geld dat zij eigenlijk zouden hebben verdiend alsnog gestort.

Huis van Afgevaardigden opent debat over impeachment Trump

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is woensdagmiddag (Nederlandse tijd) begonnen met een debat over het afzetten van president Donald Trump. Later op de dag wordt een stemming verwacht over de impeachmentprocedure. Bij goedkeuring van het Huis, waar de Democraten een meerderheid hebben, moet ook de Senaat nog oordelen over de afzetting van de president. Daar hebben de Republikeinen de overhand.

De Democratische afgevaardigde Jim McGovern opende het debat woensdag, meldt CNN. McGovern blikte kort terug op de bestorming van het Capitool een week eerder. Hij verweet Trump de menigte te hebben aangezet tot geweld. De Republikein Tom Cole zei dat een afzetting van Trump het land alleen maar verder zal verdelen. Toch hebben verschillende Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden reeds gezegd te zullen instemmen met de impeachment.

Democraat Steny Hoyer baant zich een weg langs leden van de Nationale Garde, die sinds de bestorming van het Capitool de plek bewaken. Foto Saul Loeb/AFP

Stadsbestuur New York verbreekt zakelijke banden met Trump

Het stadsbestuur van New York doet niet langer zaken met de Trump Organization, als direct gevolg van de bestorming van het Capitool vorige week. Dat maakte burgemeester Bill de Blasio woensdagmiddag bekend. Het bedrijf van Trump had contracten met New York voor de exploitatie van een golfbaan in de Bronx, twee ijsbanen en een draaimolen in Central Park. Volgens persbureau AP verdiende het bedrijf van Trump zo’n 17 miljoen dollar per jaar met de exploitatie van de activiteiten. „De stad New York verbreekt alle contracten met de Trump-organisatie”, zei De Blasio.

Na de chaos in en rondom het Capitool in Washington DC hebben tal van bedrijven de banden met Trump verbroken: zondag zette PGA of America een streep door het toernooi in 2022 op zijn golfbaan in New Jersey. Eerder verwijderden Facebook, YouTube en Twitter Trump van hun platform.

Woensdag werd aan die lijst ook Deutsche Bank toegevoegd; Amerikaanse media meldden dat de bank de zakelijke banden met Trump wil verbreken. De grootste bank van Duitsland was een belangrijke geldschieter van Trump in zijn periode als vastgoedmagnaat. De miljoenenleningen die hij daar heeft uitstaan, moet Trump nog terugbetalen. Daarna wil Deutsche Bank naar verluidt geen zaken meer doen met de president of zijn bedrijf.

Tal van bedrijven hebben de zakelijke banden met de president inmiddels doorgesneden na de bestorming van het Capitool. Foto Brendan Smialowski/AFP

‘Olympisch zwemkampioen drong Capitool binnen’

Een van de activisten die vorige week doordrong tot in het Amerikaanse Congres blijkt tweevoudig Olympisch zwemkampioen Klete Keller te zijn. De Amerikaanse zwemwebsite SwimSwam herkende de sporter maandag op beelden die door een verslaggever van Townhall.com waren gepubliceerd. Keller zelf heeft nog niet gereageerd, en was voor verschillende media onbereikbaar voor commentaar. De federale opsporingsdiensten zijn op zoek naar mensen die de wet hebben overtreden tijdens de bestorming van het Capitool.

De man die op de beelden te zien is, steekt ver boven de andere betogers uit en draagt een jasje van de Amerikaanse Olympische ploeg. Keller is 1,98 meter en was onderdeel van Team USA. Hij lijkt zich begeven te hebben tussen een groep betogers die met veel moeite door de politie uit het Capitool werd gewerkt.

Klete Keller deed mee aan de Spelen van 2000, 2004 en 2008. Hij was in 2004 de teamgenoot van Michael Phelps in de estafetteploeg die goud behaalde op de 2×400 meter - Keller bleef de Australische grootmacht Ian Thorpe nipt voor. Op diezelfde afstand behaalde hij zilver in 2000 en goud in 2008. Solo won hij twee keer brons op de vierhonderd meter vrije slag. Of hij nu gezocht wordt door de politie is niet bekend.

Trump supporters fought back after Capitol Police moved in to retake the Rotunda. pic.twitter.com/4e7mNyqWZy

— Julio Rosas (@Julio_Rosas11) January 6, 2021

Samantha Power moet Amerikaans ontwikkelingshulpagentschap leiden

Voormalig journalist en VN-diplomaat Samantha Power is door Joe Biden voorgedragen als het nieuwe hoofd van USAID, het agentschap voor ontwikkelingshulp. Ook kondigde zijn transitieteam aan dat het hoofd van deze afdeling lid zal worden van de Nationale Veiligheidsraad (NSC), en Power daarin zal plaatsnemen. Joe Biden omschrijft de oud-diplomaat als een „internationaal vermaarde stem voor het geweten en morele duidelijkheid”.

Joe Biden spreekt in de verklaring in grote termen over Power. Ze krijgt de taak om te helpen bij de aanpak van de coronacrisis, een „nieuw tijdperk van menselijke vooruitgang” in te luiden en de „Amerikaanse idealen en belangen” wereldwijd te dienen, zegt hij. Ook aanstaand vicepresident Kamala Harris geeft blijk van groot vertrouwen in haar vermogens om de „democratie, mensenrechten en waardigheid van allen” te stutten.

De in Ierland geboren Power werkte als correspondent in Bosnië en won de prestigieuze Pulitzerprijs voor haar boek over het Amerikaanse onvermogen om in te grijpen bij de genocide. Ze werkte verder als wetenschapper op Harvard. Onder Barack Obama (en vicepresident Biden) was ze VN-ambassadeur en ook lid van de NSC.

Lees dit interview met Power waarin ze vooruit keek op Amerika ná Trump: ‘Trump maakt de wereld minder veilig’

Samantha Power in 2016. Foto Andrew Kelly/Reuters

De tijd van Trump als magneet is voorbij

Vier jaar lang was Donald Trump de grote magneet op rechts. Niemand kon zich aan zijn aantrekkingskracht onttrekken, en wie dat toch probeerde werd of door hem ontslagen of afgestraft door de Republikeinse kiezers.

Na de gesmoorde opstand van woensdag, de dodelijke stormloop van Trump-aanhangers op het Capitool, is het alsof de polen zijn omgekeerd. Politici, bedrijven en instanties wenden zich af van de president en diens politieke getrouwen. Het heeft er veel van dat Trump wordt gecanceld.

Lees de analyse van correspondent Bas Blokker: De tijd van Trump als magneet is voorbij

Donald Trump mag geen filmpjes meer op YouTube zetten

Donald Trumps mogelijkheden om zijn boodschap naar buiten te brengen zijn opnieuw beperkt. Ook YouTube heeft het kanaal van de vertrekkend president opgeschort vanwege overtreding van de huisregels van het platform. De videodienst van Google was het laatste grote platform waar Trump nog niet geblokkeerd was. Hij mag ten minste zeven dagen geen nieuwe filmpjes uploaden en het is niet meer mogelijk om onder de filmpjes te reageren. Dat laatste omdat YouTube vreest dat in de reacties opgeroepen zal worden tot meer geweld, aldus het bedrijf.

Een aantal grote socialemediabedrijven heeft de laatste dagen accounts van Trump (tijdelijk) afgesloten naar aanleiding van de bestorming van het Capitool, vorige week. De president gebruikte onder meer Twitter en Facebook om de rechtmatigheid van de verkiezingsuitslag in twijfel te trekken en zijn steun te betuigen aan zijn aanhangers die de straat op gaan. Hoewel de president gezegd heeft geweld te veroordelen, stelt hij het verzet tegen de uitkomst van de verkiezingen op prijs te stellen. Gevreesd wordt dat groepen mensen daarom hun pogingen om de democratische verkiezing van Joe Biden als president terug te draaien zullen voortzetten met meer geweld.

YouTube heeft het kanaal van Trump (dat een relatief bescheiden 2,8 miljoen abonnees telt) niet verwijderd. In het afgelopen etmaal zijn er zes filmpjes gepubliceerd, waarvan vijf fragmenten uit een uitzending van het Trump-gezinde kanaal One America News. Trump heeft nu zijn eerste waarschuwing binnen. Als hij hierna binnen negentig dagen volgens YouTube nog eens de regels schendt, wordt zijn pagina voor twee weken geschorst. Als hij daarna (opnieuw binnen negentig dagen) wéér de fout in gaat is hij zijn account pas permanent kwijt.

Intussen woedt er een strijd over de communicatiekanalen die de president nog overhoudt. Onder andere Twitter en Facebook hebben de accounts van de president offline gehaald. Berichtendienst Parler werd door Amazon, dat de servers beheerde, offline gehaald. Alternatieve diensten zoals Gab proberen in het ontstane gat te stappen, en er is discussie ontstaan over de invloed van grote techbedrijven op het maatschappelijk debat. De website van het Witte Huis komt over ruim een week in handen van Biden.

Twitter avatar YouTubeInsider YouTubeInsider 1/ After review, and in light of concerns about the ongoing potential for violence, we removed new content uploaded to Donald J. Trump’s channel for violating our policies. It now has its 1st strike & is temporarily prevented from uploading new content for a *minimum* of 7 days.
Twitter avatar YouTubeInsider YouTubeInsider 2/ Given the ongoing concerns about violence, we will also be indefinitely disabling comments on President Trump’s channel, as we’ve done to other channels where there are safety concerns found in the comments section. https://t.co/1aBENHGU5z

Huis van afgevaardigden stemt in met 25ste amendement

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdagochtend vroeg (Nederlandse tijd) ingestemd met het in werking stellen van het 25ste amendement van de grondwet. Deze resolutie houdt in dat de vicepresident Mike Pence gevraagd wordt om de positie van de president over te nemen, omdat de president niet geschikt wordt geacht om te regeren. Dat gaat niet gebeuren.

Het amendement is bedoeld om de machtsoverdracht te regelen in geval van ziekte (zowel geestelijk als fysiek), het overlijden of het opstappen van een president. Om die reden heeft vicepresident Pence al laten weten dat hij Trump niet gaat afzetten via het 25ste amendement. Omdat de regeling hier niet voor bedoeld is, zou het „een vreselijk precedent” scheppen, aldus de vicepresident in een verklaring.

In de loop van woensdag stemt het Huis van Afgevaardigden over het opstarten van een afzettingsprocedure van president Trump. Eerder stemde het Huis al eens voor het impeachen van Trump, maar in de Senaat strandde de procedure toen omdat die met twee derde van de senatoren moet worden aangenomen en de Republikeinen in de Senaat de meerderheid hebben. Mogelijk hebben de Democraten deze keer meer kans, omdat ook in de Republikeinse partij onvrede is over de volksopstand die president Trump heeft geprobeerd aan te wakkeren. Zijn speeches leidden mede tot het bestormen van het Capitool, waarbij vijf mensen stierven.

Pence schrijft aan Pelosi dat hij Trump niet gaat afzetten

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence wil niet het 25e amendement van de grondwet in werking stellen om Donald Trump uit zijn ambt te zetten, schrijft hij in een brief aan de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. Volgens Pence zou dat „een vreselijk precedent” scheppen, ook al begint hij zijn brief wel door te stellen dat „elke Amerikaan geschokt en verdrietig was door de aanval op het Capitool”.

Pelosi had er bij de vicepresident op aangedrongen de grondwettelijke procedure in gang te zetten, omdat Trump zijn aanhang heeft opgehitst het Capitool te bestormen en daarmee zou hebben aangetoond mentaal ongeschikt te zijn om zijn ambt nog langer te vervullen. Pence zou dan tot de inauguratie van Joe Biden op 20 januari de presidentiële taken van Trump overnemen.

Maar Pence schrijft dat hij niet gelooft „dat zo’n werkwijze in het belang van ons land is of conform de grondwet”. Hij dringt er bij Pelosi op aan „geen acties te ondernemen die leiden tot verdere verdeeldheid”.

Nu Pence heeft aangegeven Trump niet te gaan afzetten, willen Pelosi en de Democraten een tweede impeachmentprocedure tegen de president opstarten. Het Huis van Afgevaardigden stemt daar hoogstwaarschijnlijk deze woensdag over. Een gewone meerderheid volstaat voor impeachment. Vervolgens zou de Senaat met twee derde meerderheid moeten instemmen met het afzetten van president Trump.

Vicepresident Mike Pence en de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi tijdens de tumultueuze gezamenlijke zitting van het Amerikaanse Congres op woensdag 6 januari 2021 Foto Saul Loeb/EPA

NYT: Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell blij met impeachmentprocedure

De Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell vindt dat president Donald Trump rond de bestorming van het Capitool overtredingen heeft begaan waarvoor hij via een impeachmentprocedure kan worden afgezet, meldt The New York Times. Volgens de krant is hij blij dat de Democraten zo’n procedure gaan opstarten, omdat het daardoor makkelijker wordt Trump uit de Republikeinse partij te zetten.

Bij de eerste impeachmentprocedure tegen Trump begin vorig jaar nam McConnell het nog op voor de president en mislukte de poging van de Democraten om hem af te zetten vanwege de Oekraïne-affaire al snel. Maar sinds de verkiezingen is de relatie tussen McConnell en Trump ernstig bekoeld. Nadat McConnell half december aan de president vertelde de verkiezingszege van Joe Biden te erkennen, heeft hij zelfs helemaal geen contact meer met hem gehad.

Voordat de Senaat zich buigt over het afzetten van Trump moet eerst het door de Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden stemmen over de impeachmentbeschuldigingen tegen Trump. Die stemming vindt hoogstwaarschijnlijk deze woensdag plaats en daar volstaat een gewone meerderheid voor.

De Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, staat bekend als bondgenoot van Trump en is persoonlijk tegen impeachment, maar zal geen druk uitoefenen op zijn partijgenoten om tegen te stemmen. Een fractiemedewerker stelt dat een oordeel over het gedrag van Trump „een gewetensvraag” is.

Drie Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hebben dinsdag gezegd dat ze voor het afzetten van de president zullen stemmen: Liz Cheney, Joh Katko en Adam Kinzinger. Volgens Cheney, de dochter van de voormalige vicepresident, heeft „Trump de meute bijeengeroepen, de meute verzameld en de brand van deze aanval aangestoken”. Het Witte Huis verwacht volgens The New York Times dat meer dan twintig Republikeinen voor impeachment zullen stemmen.

Als het Huis van Afgevaardigden inderdaad voor stemt, is het vervolgens aan McConnell om de Senaat bij elkaar te roepen. Om Trump af te zetten is in de Senaat een twee derde meerderheid nodig. Dat betekent dat minimaal 17 Republikeinen mee moeten stemmen met de Democraten.

Mitch McConnell, de leider van de Republikeinse meerderheidsfractie in de Senaat. Foto Kevin Dietsch/EPA

Voltallige militaire leiding veroordeelt bestorming Capitool

In een zeldzame verklaring heeft de voltallige Amerikaanse militaire leiding de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers veroordeeld, meldt persbureau Reuters. „De gewelddadige opstand in Washington DC op 6 januari 2021 was een directe aanval op het Amerikaanse Congres, het Capitoolgebouw en ons grondwettelijke proces”, stellen zeven generaals en een admiraal in hun verklaring.

Tot nu toe had de hoogste militair, generaal Mark Milley, de gebeurtenissen van vorige week woensdag nog niet veroordeeld. Zittend minister van Defensie Chris Miller en andere leden van de regering van president Trump hadden dat al wel gedaan. Milley wilde volgens Reuters eerder niet reageren, omdat hij zich niet met de politieke ontwikkelingen wilde bemoeien. In juni vergezelde Milley president Trump nog bij zijn zeer omstreden wandeling naar een tegenover het Witte Huis gelegen kerk, nadat vreedzame demonstranten daar met traangas en rubberen kogels waren verjaagd.

De verenigde chefs van staven, de Amerikaanse militaire leiding waarvan Milley de voorzitter is, schrijven in hun verklaring over de bestorming van het Capitool dat „de vrijheid van meningsuiting en vereniging niemand het recht geeft tot het uitoefenen van geweld, opruiing en opstand”. Volgens de generaals is „elke actie om het grondwettelijke proces te verstoren niet alleen tegen onze tradities, waarden en eed, maar ook tegen de wet.”

De FBI onderzoekt samen met de Amerikaanse defensie of er vorige week woensdag ook militairen of veteranen onder de bestormers waren. Er bestaan zorgen over mogelijk extremisme binnen de Amerikaanse strijdkrachten.

Correctie (13 januari 2021): In een eerdere versie van dit artikel werd gesproken over de legertop. Milley is echter voorzitter van de chefs van staven, wat meer behelst dan alleen het leger, dan wel de landmacht. Het gaat om de algehele militaire leiding, en dat is hierboven aangepast.

De hoogste Amerikaanse generaal Mark Milley Foto Erik S. Lesser/EPA

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de ontwikkelingen bij over de nasleep van het geweld in Washington en de aanloop naar de beëdiging van aankomend president Joe Biden.

Lees hier het vorige blog terug:

Nasleep geweld Washington Trump: afzettingsprocedure veroorzaakt enorme woede en gevaar