PVV, GroenLinks en D66 tegen avondklok, CDA en VVD voor

Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid komen aan bij de Tweede Kamer.
Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid komen aan bij de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Geert Wilders (PVV), Rob Jetten (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) vinden een avondklok „disproportioneel” en zijn tegen de invoering daarvan. Dat zeiden de drie fractievoorzitters woensdag in het Kamerdebat over corona met premier Mark Rutte (VVD) en de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD). Vorig jaar was een meerderheid van de Kamer tegen een avondklok.

Pieter Heerma (CDA) noemt de overweging van het kabinet om een avondklok in te voeren „goed verdedigbaar”, Klaas Dijkhoff (VVD) noemt de optie „logisch” vanwege de Britse coronavariant. Gert-Jan Segers (ChristenUnie) wil eerst een cijfermatige onderbouwing zien voor hij kan instemmen met een avondklok. Het kabinet heeft advies gevraagd aan het OMT over de invoering ervan.

Meerdere partijen vroegen daarnaast of het vaccineren niet sneller kan om zo de verspreiding van de Britse variant in te perken. Ook willen de fracties het aantal vluchten uit het Verenigd Koninkrijk verminderen. De Kamer maakt zich verder zorgen over leerachterstanden vanwege de gesloten scholen. Met de name de linkse oppositiepartijen willen dat het kabinet meer doet om die achterstanden tegen te gaan.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Van Dissel: thuisbezoek is zwakke plek van de lockdown