Koning Kendrick, Eurovisie en rockvader Grohl: 5 x popmuziek in 2021

Tips | Popmuziek Het Songfestival gaat dit jaar hoe dan ook door, als bruisend live-spektakel of als lockdownvariant. Ook om naar uit te kijken: de langverwachte albums van Kendrick Lamar en Foo Fighters.

Illustratie XF&M

Eurovisie Songfestival


Hoe de wereld er ook voor staat in deze coronapandemie, één ding is zeker: het Eurovisie Songfestival gaat door. Maar liefst vier scenario’s voor de liveshows heeft de European Broadcasting Union (EBU) met de Nederlandse omroeppartners klaarliggen voor het liedjesfestijn in mei. Van een festival in full swing tot lockdownvarianten, waarin deelnemers die niet kunnen reizen optreden via een live-verbinding of in eerder opgenomen clips. Sneltesten zullen sowieso een grote rol gaan spelen, zegt de organisatie. Half februari worden meer details bekend gemaakt. In elk geval doen exact dezelfde deelnemers uit de 41 landen die vorig jaar op het podium van Ahoy zouden staan weer mee. Met verplichte nieuwe liedjes, dat wel. En dus is ook de Fin Daði Freyr, wiens liedje ‘Think About Things’ in 2020 een onverwachte cultsensatie werd, er weer bij. Soulzanger Jeangu Macrooy komt opnieuw uit voor Nederland. Maar zeker niet met ‘Grow’ deel 2, bezwoer hij. (18, 20, 22 mei, Ahoy Rotterdam)

Tekst Amanda Kuyper. Foto Pieter Stom de Jonge/ANP.

Kendrick Lamar


Kendrick Lamar toonde zich de afgelopen jaren een hiphopartiest op het toppunt van zijn kunnen. Hij bracht een aantal zeldzaam sterke albums achter elkaar uit en groeide uit tot het hiphopboegbeeld van zijn generatie. Zijn nieuwe album werd vorig jaar al verwacht. De bijbehorende wereldtour stond in de steigers. Zijn platenbaas tweette dat „koning Kendrick snel zou terugkeren”. Er druppelde nieuws uit de studio over een bijna voltooid album met een meer rock-georiënteerd geluid.

Er kwam een pandemie tussen. Hoewel die bepaald niet voorbij is, lijkt het nieuwe album van Lamar – zijn eerste studio-album in vier jaar én sinds hij in 2018 als eerste popartiest de prestigieuze Pulitzer Prize for Music won – dit jaar wel te verschijnen. De grote internationale festival-optredens staan opnieuw ingepland. En Kendricks labelgenoot Ab-Soul tweette vorige week nog op een vraag van fans dat naast zijn eigen album, ook dat van Kendrick nu echt onderweg is. (Datum nog onbekend.)

Tekst Saul van Stapele. Foto José Sena Goulao/EPA.

Foo Fighters: Medicine at Midnight


Ze hadden hun nieuwe album al in februari 2020 af, maar misschien is de titel van de tiende plaat van Foo Fighters wel in de pandemie bedacht. Medicine At Midnight klinkt in elk geval als een uiterst welkom muzikaal vaccin.

Dave Grohl en co namen zich voor geen slap akoestisch plaatje te maken, maar een „fucking party record”, zoals Grohl het onlangs verwoordde. Zoals gewoonlijk dus: XXL spierballenrock waar een volle festivalweide het goed op doet.

Toch leek de band met de ingetogen klapstamp-bluesrocker ‘Shame’ als eerste single een andere koers te willen varen. „Je wil een single presenteren aan je publiek als een soort indicatie dat we niet gewoon weer hetzelfde Foo Fighters-album maken”, zei Grohl er eerder over.

Grohl, inmiddels de vijftig gepasseerd, is aan het uitgroeien van rocks grote broer naar een vaderfiguur. Hij kijkt terug op zijn carrière en leven, zie zijn aanstekelijke Instagram-verhalen, maar je hoort het ook op Medicine at Midnight. Nostalgie en beuken gaan er hand in hand, met een fijne troef: de jazzy percussie van Omar Hakim. (‘Medicine at Midnight’ komt uit op 5 februari.)

Tekst Peter van der Ploeg.

Epica: Omega


Een van de grootste Nederlandse metalbands is geenszins van plan zich in te houden dit jaar. Hun aankomende album heet Omega en als je ‘Epica, Omega’ drie keer hardop uitspreekt, heb je kans dat je meubels gaan zweven.

De symfonische metal van Epica is nooit van het kleine geweest. De koren, strijkers, stampende riffs en hysterische refereinen vliegen je als vanouds ook op Omega om de oren. Wat Omega diepte geeft, is dat de band deze keer opnam met het volledige Symfonieorkest van Praag, om de orkestrale elementen niet alleen groter en voller, maar ook dynamischer te laten klinken.

Maar de kracht van de band zit ’m in de aanstekelijke songs, heerlijke refreinen met de prachtige zang van Simone Simons die je na één luisterbeurt al mee gaat fluiten. Symfonische metal moet je niet alleen voelen in je buik, het moet ook je hart kriebelen. (‘Omega’ komt uit op 26 februari.)

Tekst Peter van der Ploeg. Foto Mario Guzman/EPA.

Julien Baker: Little Oblivions


Bij het Amerikaanse indie-supertrio boygenius waren zangeressen Phoebe Bridgers, Lucy Dacus en Julien Baker perfect complementair: Bridgers de flamboyant naar buiten tredende, Dacus de bedachtzaam intelligente en Baker de introverte met de breekbare liedjes. Op 26 februari verschijnt het langverwachte derde album Little Oblivions van Julien Baker, opgenomen in haar woonplaats Memphis en grotendeels zelf gespeeld op bas, gitaar, piano, synthesizer, banjo en mandoline. Met haar intens persoonlijke teksten en bewogen zang is het de perfecte muziek voor een tijdperk waarin personen noodgedwongen afstand van elkaar houden en menselijke warmte wordt uitgewisseld door woorden en klank. Baker heeft van zelfonderzoek haar voornaamste tekstonderwerp gemaakt en verwerkt in fraaie songs als ‘Faith Healer’ en ‘Bloodshot’ de trauma’s en tegenslagen die haar achtervolgen. Haar fijnzinnig gevoel voor melodie bracht Phoebe Bridgers tot de verzuchting dat ze alles wat ze van songschrijven weet, van Julien Baker geleerd heeft. (‘Little Oblivions’ verschijnt op 26 februari.)

Tekst Jan Vollaard. Foto Alysse Gafkjen.