Nederlandse en Duitse kappers boos om ‘frisse kapsels’ profvoetballers

Nederlandse en Duitse kappers zijn niet blij met de bijgeknipte kapsels van voetballers en andere televisiesterren. De Duitse kappersbond heeft maandagavond verontwaardigd gereageerd op de „frisse kapsels” van profvoetballers uit de Bundesliga afgelopen weekend. Volgens de branchevereniging waren de haarcoupes van veel spelers tot op de millimeter geschoren: „kapsels die alleen door professionele kappers met professionele apparatuur gekapt kunnen worden”. De kappers vinden dat de voetballers maatschappelijke rolmodellen zijn voor de jeugd, en met de vers geknipte kapsels niet het juiste voorbeeld geven.

In een open brief roepen de kappers de Duitse voetbalbond DFB op om „solidariteit te tonen en stelling te nemen tegen de illegale arbeid”. De branche schrijft dat „pas gekapte voetbalsterren de branche onder druk zetten”. Bij de kappersbond hebben zich 80.000 knipsalons aangesloten. Die moeten de komende vier weken - en waarschijnlijk langer - dicht blijven. Als de kappers toch klanten ontvangen, riskeren ze een boete.

Twitter avatar FCPlayFair FC PlayFair! e.V. In einem offenen Brief an DFB-Präsident Fritz Keller kritisiert der Zentralverband Friseurhandwerk die gestylten Fußballspieler! Und das ABSOLUT ZURECHT! ⚽🙏🏽 1|4 #PlayFair #Bundesliga #Friseure https://t.co/yR5sAWFmqO

Ook in Nederland verschenen vorig weekend verschillende voetballers met net bijgewerkte haardracht op de velden. De Braziliaanse Ajax-aanvaller Antony had zijn coupe laten blonderen en maandag circuleerde op sociale media een foto van het hagelnieuwe kapsel van collega David Neres.

„Een doorn in het oog”, noemt de Nederlandse kappersvereniging de bijgepunte kapsels. „Bij voetballers en televisiesterren zien we regelmatig dat de coupes er goed bijgeknipt goed uitzien. Dat is extra zuur voor onze leden die niet in aanmerking komen voor een financiële steunregeling, maar wel dicht zijn. Sommige kappers kunnen daardoor de hypotheek, huur of boodschappen niet meer betalen. Dat is schrijnend”, reageert een woordvoerder. „Ik zag wel dat onze premier aan een knipbeurt toe is - zo hoort het. Wij zien liever alleen maar uitgegroeide en warrige kapsels op televisie.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Van Dissel: thuisbezoek is zwakke plek van de lockdown