Donald Trump mag geen filmpjes meer op YouTube zetten

Donald Trumps mogelijkheden om zijn boodschap naar buiten te brengen zijn opnieuw beperkt. Ook YouTube heeft het kanaal van de vertrekkend president opgeschort vanwege overtreding van de huisregels van het platform. De videodienst van Google was het laatste grote platform waar Trump nog niet geblokkeerd was. Hij mag ten minste zeven dagen geen nieuwe filmpjes uploaden en het is niet meer mogelijk om onder de filmpjes te reageren. Dat laatste omdat YouTube vreest dat in de reacties opgeroepen zal worden tot meer geweld, aldus het bedrijf.

Een aantal grote socialemediabedrijven heeft de laatste dagen accounts van Trump (tijdelijk) afgesloten naar aanleiding van de bestorming van het Capitool, vorige week. De president gebruikte onder meer Twitter en Facebook om de rechtmatigheid van de verkiezingsuitslag in twijfel te trekken en zijn steun te betuigen aan zijn aanhangers die de straat op gaan. Hoewel de president gezegd heeft geweld te veroordelen, stelt hij het verzet tegen de uitkomst van de verkiezingen op prijs te stellen. Gevreesd wordt dat groepen mensen daarom hun pogingen om de democratische verkiezing van Joe Biden als president terug te draaien zullen voortzetten met meer geweld.

YouTube heeft het kanaal van Trump (dat een relatief bescheiden 2,8 miljoen abonnees telt) niet verwijderd. In het afgelopen etmaal zijn er zes filmpjes gepubliceerd, waarvan vijf fragmenten uit een uitzending van het Trump-gezinde kanaal One America News. Trump heeft nu zijn eerste waarschuwing binnen. Als hij hierna binnen negentig dagen volgens YouTube nog eens de regels schendt, wordt zijn pagina voor twee weken geschorst. Als hij daarna (opnieuw binnen negentig dagen) wéér de fout in gaat is hij zijn account pas permanent kwijt.

Intussen woedt er een strijd over de communicatiekanalen die de president nog overhoudt. Onder andere Twitter en Facebook hebben de accounts van de president offline gehaald. Berichtendienst Parler werd door Amazon, dat de servers beheerde, offline gehaald. Alternatieve diensten zoals Gab proberen in het ontstane gat te stappen, en er is discussie ontstaan over de invloed van grote techbedrijven op het maatschappelijk debat. De website van het Witte Huis komt over ruim een week in handen van Biden.

Twitter avatar YouTubeInsider YouTubeInsider 1/ After review, and in light of concerns about the ongoing potential for violence, we removed new content uploaded to Donald J. Trump’s channel for violating our policies. It now has its 1st strike & is temporarily prevented from uploading new content for a *minimum* of 7 days.
Twitter avatar YouTubeInsider YouTubeInsider 2/ Given the ongoing concerns about violence, we will also be indefinitely disabling comments on President Trump’s channel, as we’ve done to other channels where there are safety concerns found in the comments section. https://t.co/1aBENHGU5z
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Pence schrijft aan Pelosi dat hij Trump niet gaat afzetten