Foto Andreas Terlaak

Interview

De intuïtieve stille kracht van Susan Radder

Rijzende ster: film Susan Radder belandde als jong meisje al voor de camera. Dankzij Oogappels en De Slag om de Schelde staat de nu 21-jarige actrice op de radar bij het grote publiek.

In acht jaar tijd was actrice Susan Radder (21) te zien in ruim twintig films en tv-series – een cv waar veel leeftijdgenoten jaloers op zijn. Wat opvalt is de diversiteit van haar verschijningen: van bioscoophits als Dick Maas-thriller Quiz en Carry Slee-verfilming Pijnstillers tot prijzenmagneten als Kauwboy (ingezonden voor een Oscar) en tv-serie A’dam-E.V.A. (genomineerd voor een Emmy). Haar laatste wapenfeiten zijn de NPO-hit Oogappels (nieuwe seizoen is binnenkort te zien) en oorlogsepos De Slag om de Schelde (na de lockdown in de bioscopen te zien).

Radder volgde nooit een opleiding – ze deed recent auditie in Maastricht, maar het voelde niet goed om zich vier jaar te focussen op theateracteren. Susan rolde in het vak via haar moeder, die werkte als castingdirector, en regisseur Dana Nechushtan, die Susan vroeg voor een bijrol in thriller Offers (2005). Pas op haar twaalfde, na Kauwboy (2012), kwam het besef dat ze voor de camera staan leuker vond dan ze had verwacht en schreef ze zich in bij andere castingbureaus.

„Ik zie zelden een leeftijdgenoot met zo’n gevoel voor kwetsbaarheid”

Een keerpunt in haar carrière was naar eigen zeggen de telefilm Horizon (2016), toen regisseur Giancarlo Sánchez haar met maandenlange voorbereidingen leerde dat acteren méér is dan alleen teksten leren en mooi in beeld komen. Sindsdien bereidt Radder zich intensief voor op rollen. Ze volgde voor De Slag om de Schelde Zeeuwse les en gaf haar personage, gemeentesecretaresse Teuntje, een uitgebreide extra achtergrond. Deze tikte Radder uit op een oude typemachine – om gevoel te krijgen voor het beroep van de verzetsheldin.

Regisseurs prijzen haar natuurlijke talent en het feit dat de camera direct verliefd op haar is. „Ze speelt zuiver op intuïtie”, stelt Matthijs van Heijningen, regisseur van De Slag om de Schelde. „Susan bereidt zich geweldig voor. Maar als ze eenmaal voor de camera staat, dan volgt ze haar gevoel. Ze geeft je als regisseur cadeautjes die zoveel duidelijk maken aan het publiek: een bepaalde oogopslag, of het feit dat ze even op haar voeten balanceert wanneer Teuntje zich ongemakkelijk voelt.”

Radder spat in elke scène van het scherm, prijst A’dam-E.V.A.-regisseur Norbert ter Hall. „Ze was 16 toen we haar castten als pleegkind van Adam en Eva. Ik zie zelden een leeftijdgenoot met zo’n gevoel voor kwetsbaarheid en de kracht om dat ook te laten zien. Veel tieners durven dat niet, die willen alleen maar onkwetsbaar zijn.”

Lees ook Bioscopen pronken in 2021 met lange, maar onzekere rij blockbusters

Ook regisseur Will Koopman (Oogappels) heeft lof voor de actrice. „De camera houdt zo van haar, omdat ze heel erg naar binnen speelt. Haar spel zit heel erg in details; dat maakt haar voor de kijker en een regisseur ontzettend spannend.”

Koopman vermoedt dat de actrice nog niet op het toppunt van haar kunnen is. „Er zit nog zoveel in haar wat nog niet aan de oppervlakte is gekomen. Dat is niet gek gezien haar leeftijd. Ik ben heel benieuwd hoe groot ze gaat worden als ze voorbij de dertig is.” Bovendien, voegt de regisseur toe, is Radder ook ontzettend aardig: „Ze verraste laatst de hele cast en crew met zelfgemaakte citroen-merenguetaart.”