Laatste nieuws Covid-19

PVV, GroenLinks en D66 tegen avondklok, CDA en VVD voor

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Het belangrijkste nieuws van woensdag 12 januari was:

Fractievoorzitters Jetten en Dijkhoff pleiten voor garantiefonds festivals

Fractievoorzitters Rob Jetten (D66) en Klaas Dijkhoff (VVD) hebben woensdag een Kamermotie ingediend waarin zij pleiten voor een garantiefonds voor grote evenementen en festivals. Volgens Jetten en Dijkhoff moet het fonds „onverzekerbare risico’s afdekken”.

De evenementenbranche vroeg eerder deze maand met de hashtag #happynewyear om duidelijkheid van de overheid. Veel festivals en evenementen zijn in de eerste maanden van het jaar bezig met de samenstelling van het programma. In de motie vragen Kamerleden Jetten en Dijkhoff om duidelijkheid van het kabinet voor 1 februari.

Lees hier meer over de onzekerheid onder festivalorganisatoren: De festivals popelen. Of blijven de velden toch weer leeg?

Huisartsen ‘niet onder de indruk’ van brief Viruswaarheid

Een onbekend aantal huisartsen en medisch specialisten heeft afgelopen week een brief ontvangen van actiegroep Viruswaarheid waarin de groep kritiek uit op het Nederlandse vaccinatiebeleid. Dat bevestigt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) woensdag na berichtgeving hierover in diverse media. Een deel van de artsen kreeg de brief op zijn of haar privéadres. De actiegroep zou een adressenbestand via het Handelsregister van de Kamer van Koophandel hebben gekocht.

Viruswaarheid, eerder bekend als Viruswaanzin, schrijft in de brief onder meer dat huisartsen „ten alle tijde (sic)” aansprakelijk gesteld kunnen worden als zij onvolledige informatie verspreiden aan hun patiënten voorafgaand aan het vaccineren. Volgens de LHV was de reactie onder huisartsen „lauw” na het ontvangen van de brief. „Een aantal huisartsen heeft ons geïnformeerd dat zij de brief hebben ontvangen, voordat ze deze in de prullenbak hebben gegooid. Mensen zijn hier niet van onder de indruk, het heeft geen impact op huisartsen zelf”, aldus de LHV-woordvoerder.

Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid. Foto Koen van Weel/ANP

Denen en Zwitsers verlengen lockdown, noodtoestand Italië verlengd

In verschillende landen is het coronabeleid woensdag aangepast:

 • De huidige lockdown in Denemarken wordt net als in Nederland verlengd, meldt persbureau Reuters. „Ik denk dat een verlenging van de beperkingen duidelijk nodig is. Niet in de laatste plaats om ervoor te zorgen dat de Britse mutatie zich niet verspreidt”, aldus de Deense minister-president Mette Frederiksen, die nog geen definitieve einddatum voor de lockdownmaatregelen noemde. Lokale media gaan ervan uit dat de lockdown met drie weken wordt verlengd tot en met 7 februari.
 • Zwitserland heeft woensdag om dezelfde reden een langere lockdown aangekondigd. De coronamaatregelen worden aangescherpt en bovendien met vijf weken verlengd tot eind februari. Onder meer restaurants en als niet-essentieel bestempelde winkels gaan vanaf aanstaande maandag dicht. Ook worden bedrijven aangespoord om hun medewerkers thuis te laten werken. Het maximale aantal gasten dat mensen in Zwitserland thuis mogen ontvangen wordt gehalveerd naar vijf. Scholen blijven wel open.
 • Italië verlengt de noodtoestand vanwege het coronavirus tot 30 april. Dat heeft minister van Volksgezondheid Roberto Speranza woensdag laten weten aan het parlement, meldt het Italiaanse dagblad Avvenire. Door het uitroepen van de noodtoestand kan de regering gemakkelijk coronamaatregelen instellen en geld vrijmaken voor steun aan bedrijven en sectoren. Ook krijgen Italiaanse regio’s meer bevoegdheden om lokaal in te grijpen. De noodstand in Italië werd wegens een coronauitbraak uitgeroepen op 31 januari 2020 en sindsdien telkens verlengd.

Rutte vraagt Kamer avondklok niet uit te sluiten: die luxe hebben we niet

Premier Mark Rutte (VVD) vraagt de Kamer om een avondklok niet uit te sluiten. „Die luxe hebben we niet. Laten we nu geen taboes opleggen”, aldus Rutte. De premier zei dat tijdens het Kamerdebat over het coronabeleid woensdag. Rutte begrijpt de bezwaren van fractievoorzitters Rob Jetten (D66) en Geert Wilders (PVV) tegen een avondklok maar volgens hem zijn er „geen vrolijke alternatieven”.

Een betere naleving van de regels is wellicht niet voldoende om de Britse variant te stoppen, zei Rutte. Daarom zou volgens hem een avondklok nodig kunnen zijn. Vluchten uit het Verenigd Koninkrijk zijn volgens de premier niet de grote oorzaak van verdere verspreiding van de variant. Wel wil het kabinet passagiers afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk meer testen.

2.514 Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen, 119 minder dan dinsdag

Momenteel zijn 2.514 Nederlandse coronapatiënten opgenomen in een ziekenhuis, 119 minder dan 24 uur geleden. Dat blijkt uit cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) woensdag heeft vrijgegeven. 693 Covid-19-patiënten liggen op de IC, vijf meer dan op dinsdag werd gemeld.

De bezetting op de intensive cares blijft hoog. Van de 264 coronapatiënten die het afgelopen etmaal zijn opgenomen in het ziekenhuis, gaat het in 46 gevallen om IC-patiënten. Er liggen meer patiënten mét (693) dan zonder (416) Covid-19 op de intensive cares. Zeven Nederlanders die besmet zijn met het coronavirus liggen momenteel in een ziekenhuis in Duitsland, evenveel als afgelopen etmaal.

PVV, GroenLinks en D66 tegen avondklok, CDA en VVD voor

Geert Wilders (PVV), Rob Jetten (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) vinden een avondklok „disproportioneel” en zijn tegen de invoering daarvan. Dat zeiden de drie fractievoorzitters woensdag in het Kamerdebat over corona met premier Mark Rutte (VVD) en de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD). Vorig jaar was een meerderheid van de Kamer tegen een avondklok.

Pieter Heerma (CDA) noemt de overweging van het kabinet om een avondklok in te voeren „goed verdedigbaar”, Klaas Dijkhoff (VVD) noemt de optie „logisch” vanwege de Britse coronavariant. Gert-Jan Segers (ChristenUnie) wil eerst een cijfermatige onderbouwing zien voor hij kan instemmen met een avondklok. Het kabinet heeft advies gevraagd aan het OMT over de invoering ervan.

Meerdere partijen vroegen daarnaast of het vaccineren niet sneller kan om zo de verspreiding van de Britse variant in te perken. Ook willen de fracties het aantal vluchten uit het Verenigd Koninkrijk verminderen. De Kamer maakt zich verder zorgen over leerachterstanden vanwege de gesloten scholen. Met de name de linkse oppositiepartijen willen dat het kabinet meer doet om die achterstanden tegen te gaan.

Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid komen aan bij de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Storing bij CoronaMelder: Android-gebruikers ontvangen meldingen later

De CoronaMelder-app kampt momenteel met een (gedeeltelijke) storing. Als gevolg daarvan worden gebruikers met een Android besturingssysteem niet gewaarschuwd als ze in de buurt zijn geweest bij een positief getest persoon. De meldingen zouden niet verloren gaan, maar slechts wat later aankomen, bevestigt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport woensdag aan NRC. Gebruikers met een iPhone ondervinden geen problemen.

De storing is veroorzaakt door een storing bij Google, het bedrijf achter Android. De techgigant heeft aan het ministerie laten weten „met man en macht” te werken aan een oplossing, maar het is niet bekend wanneer de storing verholpen zal zijn. Op het moment dat de app weer naar behoren werkt ontvangt iedere gebruiker alsnog een notificatie als die in de buurt is geweest bij een positief getest persoon.

RIVM meldt 6.148 nieuwe positieve coronatests

Bij het RIVM zijn in de afgelopen 24 uur 6.148 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er ruim duizend meer dan dinsdag, toen in een etmaal iets minder dan vijfduizend nieuwe positieve coronagevallen werden gemeld. Wel ligt het aantal nieuwe besmettingen nog onder het weekgemiddelde van 6.916 per dag. Het is niet bekend in hoeverre de Britse variatie van het virus een rol speelt.

Het RIVM meldt verder dat van dinsdag op woensdag 122 nieuwe sterfgevallen zijn gemeld als gevolg van de longziekte Covid-19. Een dag eerder ging het nog om 153 overleden personen. Omdat de informatie over overledenen soms met vertraging wordt doorgegeven, betekent het niet dat de 122 mensen allemaal in de afgelopen 24 uur zijn overleden.

NRC houdt bij hoe het coronavirus rondwaart in Nederland: Zo is het coronavirus nu verspreid over Nederland

In de gemeente Lansingerland in Zuid-Holland worden alle inwoners opgeroepen zich te laten testen. Fotot Remko de Waal/ANP

Verplichte sneltest voor reizigers uit VK en Zuid-Afrika

Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika moeten binnenkort verplicht een negatieve coronasneltest kunnen laten zien voordat ze per ferry of vliegtuig naar Nederland reizen. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat woensdag aan NRC. De maatregel moet de verspreiding van besmettelijkere varianten van het coronavirus beperken. Een negatieve PCR-test blijft, naast de sneltest, ook verplicht en mag maximaal 72 uur oud zijn.

De sneltest, die „pal voor vertrek” moet worden afgenomen op luchthavens en bootterminals, gaat tevens gelden voor vrachtwagenchauffeurs en medewerkers op ferry’s en vliegtuigen. De maatregel gaat „op zeer korte termijn” in, maar wanneer precies is nog onduidelijk.

De ‘Britse’ mutatie dook eind vorig jaar voor het eerst op en baart het kabinet „grote, grote zorgen”, zei premier Mark Rutte dinsdag tijdens de persconferentie. Deze coronavariant is waarschijnlijk een stuk besmettelijker en is al op veel plekken in Nederland vastgesteld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde vorige week dat de Britse variant bij „ongeveer vijftig” personen is vastgesteld. Ook de Zuid-Afrikaanse mutatie lijkt besmettelijker te zijn. Volgens het RIVM is die variant vooralsnog vastgesteld bij één iemand in Brabant.

Reizigers uit het VK en Zuid-Afrika moeten verplicht een negatieve sneltest laten zien. Foto Peter Dejong/AP

Helft NOW-uitkeringen in derde periode naar horeca en detailhandel

De helft van alle loonsubsidies in de derde NOW-regeling wordt uitgekeerd aan bedrijven in de horeca en detailhandel, meldt UWV woensdag. In totaal zijn deze ronde ruim 77.000 van de 81.000 ingediende aanvragen voor noodsteun goedgekeurd. De resterende verzoeken zijn afgekeurd omdat ze volgens het UWV niet aan de voorwaarden voldeden.

Aanvankelijk was het aanvraagloket tot en met 13 december geopend, maar het UWV besloot de termijn te verlengen vanwege de aankondiging van de tweede lockdown. Daarna kwam volgens de uitkeringsinstantie nog zeker een kwart van alle aanvragen binnen. De relatief grote hoeveelheid aanvragen door horecabedrijven in de derde ronde illustreert de kwetsbare positie waarin die sector zich bevindt. Johan de Vos van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in Breda noemde de „totale uitzichtloosheid” begin januari „verpletterend” en de financiële situatie van veel horecabedrijven „nijpend”.

Het UWV verwacht voor de derde NOW-regeling in totaal 2,8 miljard euro aan voorschotten uit te keren. Zo’n 1,7 miljard euro is inmiddels uitgekeerd. Bij de eerste ronde keerde de uitkeringsinstantie 7,9 miljard euro aan voorschotten uit, voor NOW2 ging het om 4,3 miljard euro.

Armeense president Sarkisian in ziekenhuis met ernstige Covid-19

De Armeense president Armen Sarkisian is in Londen in het ziekenhuis opgenomen vanwege ernstige Covid-19. Dat meldt zijn persdienst woensdag volgens Interfax en CNN. De 67-jarige president heeft hoge koorts en een dubbele longontsteking en is „heel zwak”, aldus zijn woordvoerder.

Op 5 januari werd voor het eerst bekend dat Sarkisian besmet was geraakt. Hij liep het coronavirus op in het Verenigd Koninkrijk waar hij met familie en kleinkinderen Oud en Nieuw vierde. Ook was de president afgereisd voor een operatie aan zijn been.

Sarkisian was korte tijd premier van Armenië, van eind 1996 tot maart 1997. Daarna was hij twintig jaar ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk. Hij had deze diplomatieke post in 1991 zelf opgericht, het was de eerste Armeense ambassade in het Westen. Hij is niet de eerste uit de Armeense regering die besmet raakte; premier Nikol Pasjinian (45) raakte in juni ook al besmet met het coronavirus.

Armen Sarkisian. Foto via EPA

PvdA-leider Asscher mist coronadebat om quarantaine

PvdA-leider Lodewijk Asscher moet het coronadebat woensdagmiddag aan zich voorbij laten gaan, omdat één van zijn kinderen positief heeft getest op het coronavirus. Zelf bleek Asscher niet besmet, maar hij moet wel in quarantaine, zo schrijft hij op Twitter. Tweede Kamerlid Liliane Ploumen zal Asscher vervangen tijdens het debat.

Woensdagmiddag bediscussieert de Tweede Kamer de aangekondigde coronamaatregelen van het kabinet. Eén van de hete hangijzers in het debat is de suggestie van een avondklok, waarvoor het kabinet het OMT om advies vroeg. In november stemde een meerderheid van de Kamer voor een motie om die maatregel niet in te voeren; alleen de coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie stemden tegen de motie. Dinsdag zinspeelde premier Rutte op een avondklok, maar eerst wil het kabinet het spoedadvies van het Outbreak Management Team over de effectiviteit daarvan afwachten. In twee eerdere adviezen waren de OMT-leden voor invoering van een avondklok.

Lees ook: ‘Niemand’ wil de avondklok. Maar hij komt er misschien toch

Vaccinatieprogramma voor 181 miljoen Indonesiërs, Duitsland tempert verwachtingen

 • Indonesië heeft woensdag begonnen met het grootschalig inenten van Indonesiërs tegen het coronavirus. Het land mikt op het inenten van in totaal ruim 181 miljoen Indonesiërs. President Joko Widodo kreeg de eerste injectie met het Chinese vaccin Sinovac Biotech. Vaccinatie is volgens hem belangrijk om het aantal besmettingen te verlagen en het economische herstel in het land te versnellen, zei hij na zijn prik. In Indonesië wordt eerst medisch personeel gevaccineerd, gevolgd door ambtenaren en de rest van de bevolking. Het totale aantal Covid-19-doden in het land is opgelopen tot bijna 25.000.
 • Duitsland zal begin februari nog niet alle coronamaatregelen kunnen versoepelen. De minister van Volksgezondheid Jens Spahn zei woensdag op de Duitse radio dat de effecten van de vaccinatiecampagne nog zeker twee of drie maanden op zich laten wachten. De lockdown in het land is vorige week aangescherpt en verlengd tot zeker eind januari. Reizigers uit landen met veel coronabesmettingen moeten voortaan een negatieve testuitslag kunnen tonen om Duitsland binnen te mogen. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldde woensdag ruim 19.000 nieuwe coronabesmettingen.
 • Het Thaise Rode Kruis heeft mensen dinsdag via sociale media opgeroepen om bloed te doneren. Het aantal donaties heeft vanwege de coronapandemie namelijk een dieptepunt bereikt. Mensen vrezen dat ze besmet raken met het coronavirus. „Normaal gesproken krijgen we 2.200 eenheden per dag”, zegt Piyanun Kumkrong van het National Blood Center tegen persbureau Reuters. Woensdag zijn er volgens haar ‘slechts’ 394 eenheden binnengekomen. Ze noemt het „de meest intense crisis ooit” en wijst erop dat ziekenhuizen mogelijk operaties moeten uitstellen als deze trend zich voortzet. Thailand zit momenteel middenin de tweede coronagolf. Door een lokale uitbraak een maand geleden, die zich uitbreidde over de rest van het land, is het aantal gemelde besmettingen grofweg verdubbeld. Tot nu toe zijn bijna elfduizend Thai besmet (geweest) met corona.

Van Dissel: thuisbezoek is zwakke plek van de lockdown

De zwakke plek in de Nederlandse lockdowns is dat veel mensen nog bij elkaar op bezoek gaan. Dat stelde Jaap van Dissel van het RIVM woensdagochtend in de Tweede Kamer. De cijfers dalen, maar Van Dissel spreekt van een „weinig enthousiaste afname”.

De grootste zorgen heeft Van Dissel over de Britse variant, waarvan er veel aanwijzingen zijn dat die besmettelijker is. In Engeland bleek dat het aantal besmettingen daar ook onder een lockdown doorgroeit. In Nederland blijft de infectiegraad bovendien hoog. „Als de R weer boven de 1 komt zijn we snel weer in de grote problemen”, aldus Van Dissel. Hij vindt dat er daarom moet worden gekeken welke maatregelen er genomen kunnen worden bovenop de maatregelen die nu al gelden.

Van Dissel wijst erop dat er minder besmettingen op scholen en in werksituaties worden gevonden in het bron- en contactonderzoek, terwijl het aantal besmettingen bij thuisbezoek van familie of vrienden toeneemt. Hij noemde het woord ‘avondklok’ niet, maar stelde wel dat er moet worden gekeken naar mogelijkheden om het thuisbezoek te beperken zodra het aandeel van de Britse variant in Nederland toeneemt. Op dit moment is tussen de 1 en 5 procent van de besmettingen van de variant, blijkt uit steekproeven.

Jaap van Delden en Jaap van Dissel van het RIVM tijdens een technische briefing over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de Tweede Kamer. Foto Sem van der Wal / ANP

Massale testcampagne van start in gemeente Lansingerland

In de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland is woensdagochtend begonnen met het grootschalig testen van de hele bevolking. Na een uitbraak van de Britse variant van het coronavirus op een basisschool in Bergschenkhoek, wil de gemeente alle 60.000 inwoners testen, zodat duidelijk wordt hoeveel mensen besmet zijn geraakt en hoe het virus zich verspreidt.

Alle inwoners van twee jaar en ouder hebben een uitnodiging voor een test gehad. Ook zonder klachten wordt mensen verzocht een test te doen. De inwoners kunnen terecht op testlocaties bij het nabijgelegen Rotterdam The Hague Airport en in de plaatsen Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs. Om 08.30 uur gingen de testlocaties open. Volgens RTV Rijnmond gaven de inwoners was het druk bij de testlocaties. De eerste resultaten zullen naar verwachting einde deze week bekend zijn.

Twitter avatar AnkievTatenhove Ankie van Tatenhove De eerste afspraak van vandaag gehad. Meegedaan met het onderzoek @Lansingerland
Getest #corona en ik was niet de enige. Strak georganiseerd @GGD_RR
En nu weer aan het #thuiswerken https://t.co/iqLCFeWL0a

Lansingerland is de eerste, maar niet de enige gemeente waar grootschalig wordt getest. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zei dinsdagavond op de persconferentie dat ook GGD-afdelingen in Dronten, Bunschoten en de Rotterdamse wijk Charlois grootschalige testen gaan uitvoeren - ook bij inwoners zonder klachten. Op die plekken vermenigvuldigt het coronavirus zich snel. De onderzoeken moeten aantonen hoe dat heeft kunnen gebeuren en meer inzicht bieden in het besmettingsrisico.

Nederlandse en Duitse kappers boos om ‘frisse kapsels’ profvoetballers

Nederlandse en Duitse kappers zijn niet blij met de bijgeknipte kapsels van voetballers en andere televisiesterren. De Duitse kappersbond heeft maandagavond verontwaardigd gereageerd op de „frisse kapsels” van profvoetballers uit de Bundesliga afgelopen weekend. Volgens de branchevereniging waren de haarcoupes van veel spelers tot op de millimeter geschoren: „kapsels die alleen door professionele kappers met professionele apparatuur gekapt kunnen worden”. De kappers vinden dat de voetballers maatschappelijke rolmodellen zijn voor de jeugd, en met de vers geknipte kapsels niet het juiste voorbeeld geven.

In een open brief roepen de kappers de Duitse voetbalbond DFB op om „solidariteit te tonen en stelling te nemen tegen de illegale arbeid”. De branche schrijft dat „pas gekapte voetbalsterren de branche onder druk zetten”. Bij de kappersbond hebben zich 80.000 knipsalons aangesloten. Die moeten de komende vier weken - en waarschijnlijk langer - dicht blijven. Als de kappers toch klanten ontvangen, riskeren ze een boete.

Twitter avatar FCPlayFair FC PlayFair! e.V. In einem offenen Brief an DFB-Präsident Fritz Keller kritisiert der Zentralverband Friseurhandwerk die gestylten Fußballspieler! Und das ABSOLUT ZURECHT! ⚽🙏🏽 1|4 #PlayFair #Bundesliga #Friseure https://t.co/yR5sAWFmqO

Ook in Nederland verschenen vorig weekend verschillende voetballers met net bijgewerkte haardracht op de velden. De Braziliaanse Ajax-aanvaller Antony had zijn coupe laten blonderen en maandag circuleerde op sociale media een foto van het hagelnieuwe kapsel van collega David Neres.

„Een doorn in het oog”, noemt de Nederlandse kappersvereniging de bijgepunte kapsels. „Bij voetballers en televisiesterren zien we regelmatig dat de coupes er goed bijgeknipt goed uitzien. Dat is extra zuur voor onze leden die niet in aanmerking komen voor een financiële steunregeling, maar wel dicht zijn. Sommige kappers kunnen daardoor de hypotheek, huur of boodschappen niet meer betalen. Dat is schrijnend”, reageert een woordvoerder. „Ik zag wel dat onze premier aan een knipbeurt toe is - zo hoort het. Wij zien liever alleen maar uitgegroeide en warrige kapsels op televisie.”

‘Niemand’ wil de avondklok. Maar hij komt er misschien toch

De maatregel waar volgens Mark Rutte „niemand op te zit te wachten” ligt plotseling weer op tafel. Het kabinet kijkt namelijk „heel serieus” naar de invoering van een avondklok in de strijd tegen het coronavirus, zo maakte de premier dinsdag bekend op een persconferentie.

Hoewel het aantal gemelde besmettingen en ziekenhuisopnames licht daalt, is er in het kabinet grote bezorgdheid dat de ‘Britse’ mutant van het virus zich snel in Nederland kan gaan verspreiden.

Lees ook dit artikel over de discussie rondom de avondklok. Het effect is onzeker, en de Kamer en burgemeesters zijn kritisch.

Bijna 6,5 miljoen Nederlanders zagen persconferentie kabinet

Bijna 6,5 miljoen mensen hebben dinsdagavond gekeken naar de persconferentie van premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Het kabinet kondigde daarin aan de huidige coronamaatregelen te verlengen tot 9 februari.

Er keken meer mensen dan naar de laatste reguliere persconferentie begin december, toen schakelden 5,5 miljoen kijkers in. De toespraak van Rutte in het Torentje trok vooralsnog de meeste aandacht met 8,4 miljoen kijkers.

Lees ook: ‘Geen verrassingen’, lockdown blijft van kracht

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway ontvangt 57 procent meer orders

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar zeker 57 procent meer orders ontvangen om maaltijden te bezorgen. Het aantal bestellingen steeg tot 179,8 miljoen. Het bedrijf profiteert van de strenge coronamaatregelen en bijbehorende horecasluitingen in de negen Europese landen waar het actief is. De maaltijdbezorger had in het laatste kwartaal een omzet van tussen de 750 en 760 miljoen euro.

Nederlanders kozen er gedurende de lockdowns graag voor een maaltijd te laten bezorgen. Het aantal orders in Nederland kwam over heel 2020 uit op 49,4 miljoen, een stijging van 30 procent vergeleken met het jaar ervoor. Het aantal orders van Just Eat Takeaway nam wereldwijd toe met 39 procent, tot een totaal van 588,1 miljoen. Dinsdagavond maakte het kabinet bekend de huidige maatregelen te verlengen tot 9 februari. Premier Mark Rutte (VVD) zei zich vooral zorgen te maken over de Britse mutatie van het coronavirus.

Just Eat Takeaway is een fusie van het Nederlandse Takeaway (beter bekend als Thuisbezorgd) en het Britse Just Eat. Het bedrijf zinspeelde er eerder op de beursnotering in Amsterdam op te geven, om alleen in Londen verder te gaan en de handel te verplaatsen naar New York, als gevolg van de overname van het Amerikaanse bedrijf Grubhub. Dinsdagavond meldde het bedrijf echter aan de notering op de Londense en Amsterdamse effectenbeurs vast te houden. In 2021 wil Just Eat Takeaway verder investeren om de marktpositie uit te bouwen.

In Nederland en Engeland bestellen mensen tijdens de lockdown fors meer maaltijden. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de wereldwijde coronapandemie. Het belangrijkste nieuws van dinsdag 12 januari was:

 • De lockdown wordt verlengd tot en met 9 februari. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) bekendgemaakt tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. Het kabinet kon niet anders dan de lockdown verlengen, zei Rutte. „De cijfers dalen niet snel genoeg en we hebben inmiddels ook te maken met de Britse variant.” De premier zei zich grote zorgen te maken over de variant die veel besmettelijker lijkt te zijn.
 • Ook de scholen moeten langer dicht blijven, zei de premier. Ook moeten de leerlingen die wel naar school kunnen, zo veel mogelijk afstand van elkaar gaan houden. Tot nu moesten leerlingen wel afstand houden van hun docenten, maar niet van elkaar. Onder anderen eindexamenleerlingen en scholieren die praktijkonderwijs volgen, mogen nog naar school.
 • Het kabinet onderzoekt of een avondklok moet worden ingevoerd. Hij laat het Outbreak Management Team (OMT) een spoedonderzoek uitvoeren naar de verwachte effecten van die eventuele maatregel.
 • Het kabinet vreest dat de ‘Britse’ mutatie van het coronavirus de overhand zal krijgen in Nederland. Die angst heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) uitgesproken tijdens de persconferentie. „Wie die verschrikkelijke beelden uit Londen op zich in laat werken, weet: dit moeten we zoveel mogelijk voorkomen”, aldus de minister.
 • Er liggen in Nederland 2.640 patiënten met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat blijkt uit de cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag heeft vrijgegeven. Dat zijn er twaalf meer dan een dag eerder. In de cijfers zijn ook enkele Nederlanders meegeteld die zijn overgebracht naar een intensive care in Duitsland.
 • In het aantal geregistreerde positieve coronatests van 6 tot en met 12 januari is een „voorzichtige daling” te zien, meldde het RIVM dinsdag. In totaal testten afgelopen week 49.398 mensen positief op het virus, een week eerder waren dat er nog 56.440. Dat is een daling van 12 procent. Het is de tweede week op een rij dat het aantal meldingen van positieve tests afneemt.

Lees hier het blog van dinsdag terug.