Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt in met afzetting Trump

Leider van de Democraten in het Huis Steny Hoyer woensdag tijdens het debat.
Leider van de Democraten in het Huis Steny Hoyer woensdag tijdens het debat. Foto Reuters

Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag gestemd voor de afzetting van president Donald Trump. Daarmee is hij de eerste president ooit tegen wie twee keer een afzettingsprocedure is begonnen. 232 leden van het Huis stemden voor afzetting, 197 tegen. Tien Republikeinse leden van het Huis besloten te stemmen voor impeachment.

Terwijl Trump zijn laatste week ingaat in het Witte Huis, verplaatst de strijd zich nu naar de Senaat. Het blijft vooralsnog onzeker of daar genoeg Republikeinen (minstens zeventien) zullen zijn die zich tegen de huidige Amerikaanse president willen keren. De Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell stelde woensdag opnieuw dat een dergelijke procedure niet voor 19 januari kan starten - de dag voordat Joe Biden wordt beëdigd - omdat de leden dan pas weer samenkomen.

Trump wordt beschuldigd van „het aanzetten tot opstand” en het uitlokken van geweld tegen de Amerikaanse regering bij de bestorming van het Capitool een week geleden. Ook wordt hem verweten dat hij een ambtenaar in Georgia op 2 januari heeft verzocht om „stemmen te vinden” die Bidens overwinning ongedaan moesten te maken.

„De president van de Verenigde Staten probeerde een coup te plegen”, zei de Democratische afgevaardigde Jim McGovern woensdag. „Als dit geen vergrijp is waarvoor je kunt worden afgezet, weet ik niet wat dat wel is”. Enkele Republikeinse volksvertegenwoordigers riepen het Huis op om Trump niet af te zetten in het kader van „nationaal herstel”.

Lees ook: Ook Republikeins smaldeel stemt voor afzetten Trump Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Huis van Afgevaardigden stemt in met impeachment Trump