Trump geeft akkoord noodtoestand DC

Leden van de reservisten bewaken het Capitool na de bestorming.
Leden van de reservisten bewaken het Capitool na de bestorming. Foto Jason Redmond/AFP

Donald Trump heeft zijn akkoord gegeven voor het uitroepen van de noodtoestand in Washington DC. Dat verklaart de president via de website van het Witte Huis. Daarmee heeft de stad hulp van de federale overheid en delen van de federale noodhulporganisatie FEMA. De noodtoestand geldt tot en met 24 januari.

De verklaring komt nadat Trump, voor het eerst sinds de bestorming, heeft gesproken met vicepresident Mike Pence. Over de inhoud van dat gesprek is weinig bekend, persbureau Reuters meldt dat het een „goed gesprek” is geweest. Tijdens de bestorming riepen demonstranten op tot het ophangen van de vicepresident.

Intussen trekken steeds meer bedrijven zich terug van Donald Trump en mensen binnen de Republikeinse partij die zijn ongefundeerde beweringen over stemfraude steunen. Grote telecombedrijven als AT&T, banken als JP Morgan en techbedrijven als Airbnb stoppen hun donaties aan Republikeinen die tegen de verkiezingswinst van Biden stemden. Airbnb blokkeert tevens boekingen rondom de inauguratie in DC van klanten die „deel zijn van een haatgroep”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Trump-regering zet Cuba terug op terrorismelijst