Trump: afzettingsprocedure veroorzaakt enorme woede en gevaar

President Trump tijdens het persmoment waarin hij reageerde op de afzettingsprocedure.
President Trump tijdens het persmoment waarin hij reageerde op de afzettingsprocedure. Foto Samuel Corum/EPA

De Amerikaanse president Donald Trump vindt het „vreselijk” dat de Democraten in het Huis van Afgevaardigden een resolutie hebben ingediend om hem af te zetten. Dat zei hij vlak voordat hij in het vliegtuig stapte naar Texas tegen journalisten, meldt CNN. De afzettingsprocedure veroorzaakt volgens hem „enorme woede” en een „enorm gevaar”. Hij zei dat „geweld altijd voorkomen moet worden”.

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden dienden maandag een resolutie in voor een afzettingsprocedure tegen de president. Aanleiding is de bestorming van het Capitool afgelopen week, waarbij Trump volgens de Democraten een rol speelde door opmerkingen te maken die zouden hebben aangezet tot geweld. Dit zou hij hebben gedaan tijdens een bijeenkomst voorafgaand aan de bestorming. Volgens de president blijkt daarentegen uit „analyses” dat zijn toespraak „volkomen gepast” was.

Mogelijk wordt woensdag al gestemd over de resolutie in het Huis, waar de Democraten een meerderheid hebben. Vervolgens is een twee derde meerderheid in de Senaat nodig om Trump daadwerkelijk af te zetten. De Republikeinen vormen er nu nog een meerderheid. De Senatoren komen volgende week dinsdag weer bijeen, de dag voor de inauguratie van Joe Biden.

De Democraten hebben ook een resolutie ingediend om vicepresident Mike Pence op te roepen het 25ste Amendement van de Amerikaanse Grondwet te activeren. Hiermee kan Trump sneller uit zijn ambt worden gezet dan via de afzettingsprocedure.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Trump: afzettingsprocedure veroorzaakt enorme woede en gevaar