Rutte: lockdown verlengd tot 9 februari

Minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte tijdens een Kamerdebat over de coronacrisis.
Minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte tijdens een Kamerdebat over de coronacrisis. Foto Robin Utrecht/ANP

De lockdown wordt verlengd tot en met 9 februari. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) zojuist bekendgemaakt tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. Het kabinet kon niet anders dan de lockdown verlengen, zei Rutte. „De cijfers dalen niet snel genoeg en we hebben inmiddels ook te maken met de Britse variant.” De premier zei zich grote zorgen te maken over de variant die veel besmettelijker lijkt te zijn.

De verlenging van de lockdownmaatregelen betekent onder meer dat niet-essentiële winkels, sportscholen en de horeca gesloten blijven. Ook kunnen publiek toegankelijke locaties zoals musea, bioscopen en pretparken de komende weken niet heropenen. Niet-medische contactberoepen zoals kappers mogen de komende tijd bovendien nog steeds niet worden beoefend.

De premier zegt te snappen dat de verlenging een lastige boodschap is, maar stelt ook dat er „licht aan het einde van de tunnel” is. „Het is moeilijk volhouden. En toch: we moeten volhouden.” Op 2 februari gaat het kabinet bepalen wat er vanaf 9 februari weer mogelijk is.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rutte: lockdown verlengd met zeker drie weken