Kabinet overweegt avondklok, maar voert deze vanavond niet in

Gesloten café's aan kroegstraat het Stratumseind in Eindhoven.
Gesloten café's aan kroegstraat het Stratumseind in Eindhoven. Foto Rob Engelaar/ANP

Het kabinet kijkt of er mogelijk een avondklok ingesteld moet worden om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, bevestigt een bron rond het kabinet na berichtgeving van RTL Nieuws. Tegen zo’n avondklok zijn grote bezwaren, ook vanuit een deel van de burgemeesters. Als het kabinet de maatregel nodig acht, zal daarover eerst gesproken worden in de Tweede Kamer.

Een avondklok werd eerder al voorgesteld door het Outbreak Management Team (OMT), en kwam vanwege het te traag dalende aantal besmettingen in het meest recente advies opnieuw naar voren. Het idee zou zondag zijn besproken in het Catshuisoverleg en maandag tijdens het overleg van het Veiligheidsberaad. In beide vergaderingen zouden verschillende aanwezigen kritiek hebben geuit. Vandaag is er een kabinetsberaad waarbij het voorstel serieus zal worden overwogen.

Een betrokkene zegt tegen RTL dat de avondklok als optie op tafel ligt, „omdat andere opties op zijn”. Het kabinet houdt later vandaag een persconferentie over de huidige coronamaatregelen, die naar verwachting niet versoepeld worden. Omdat het kabinet een avondklok niet wil invoeren zonder Kamerdebat, zal een avondklok - als die er komt - in ieder geval niet vanavond al aangekondigd worden.

Lees ook: In deze landen is de lockdown nog een stuk strenger

Urgentie
Onder een avondklok mogen mensen op bepaalde tijden niet meer op straat komen tenzij ze daarvoor een ontheffing hebben, bijvoorbeeld vanwege hun werk. Dat zou volgens het OMT verhinderen dat mensen tot laat op de avond bij elkaar op bezoek gaan of huisfeestjes vieren. Daarnaast zou het psychologische druk kunnen uitoefenen op mensen om de maatregelen secuur na te leven, door mensen opnieuw te wijzen op de urgentie van de huidige coronasituatie.

Verschillende burgemeesters vinden de impact van een avondklok bovenop de huidige lockdown, vooral op eenzame en kwetsbare mensen, te groot. Sommigen maken zich ook zorgen over hoe de maatregel gehandhaafd zal moeten worden en betwijfelen het nut van de avondklok als middel om het aantal coronabesmettingen omlaag te brengen. In verschillende landen, waaronder België en Frankrijk, is een dergelijke maatregel eerder al ingevoerd. In Nederland is de avondklok nooit onderdeel van de coronamaatregelen geweest.

Hoewel het huidige aantal dagelijkse IC-opnames lager ligt dan een maand geleden, is het streefgetal om de maatregelen te versoepelen van tien opnames per dag nog niet bereikt. Tussen zondag- en maandagmiddag werden 24 coronapatiënten op de intensive cares opgenomen. Dat was het kleinste aantal in ruim een maand. In de afgelopen week zijn er meerdere dagen geweest waarop meer dan veertig mensen moesten worden opgenomen op een IC.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: EMA buigt zich over de goedkeuring van het Oxfordvaccin