Kabinet vraagt OMT advies over avondklok wegens Britse mutatie

De mogelijke invoering van een avondklok wordt weer besproken vanwege de verspreiding van de Britse coronavariant.
De mogelijke invoering van een avondklok wordt weer besproken vanwege de verspreiding van de Britse coronavariant. Foto Olivier Middendorp

Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd over de mogelijkheid een avondklok in te voeren, melden RTL Nieuws en persbureau ANP dinsdag. De optie zou op tafel zijn gekomen vanwege de mutatie van het coronavirus die eind vorig jaar het eerst in het Verenigd Koninkrijk opdook en zich inmiddels ook in Nederland steeds verder verspreidt. Deze variant is mogelijk tot 70 procent besmettelijker.

Eerder op de dag bleek al dat het kabinet een avondklok overweegt. Het lijkt er niet op dat deze vanavond tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte (VVD) en Volksgezondheidsminister Hugo de Jonge (CDA) al wordt afgekondigd. Wel wordt verwacht dat de optie voorgelegd zal worden aan de Tweede Kamer.

Al sinds september adviseert het OMT een - al dan niet regionale - avondklok als mogelijke coronamaatregel. De optie krijgt echter veel weerstand. Zo zeggen meerdere burgemeesters te vrezen voor de impact op eenzame en kwetsbare mensen en een aantal ministers stelde eerder dat de vergaande maatregel herinneringen zou oproepen aan de Tweede Wereldoorlog. Nu zou de mogelijkheid toch weer op tafel liggen vanwege de uitbraak van de ‘Britse’ variant van het virus.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet overweegt avondklok, maar voert deze vanavond niet in