FBI verwacht honderden aanklachten in nasleep Capitoolbestorming

De federale politiedienst FBI heeft een kleine week na de bestorming van het Capitool 170 mensen geïdentificeerd die waarschijnlijk betrokken waren bij het geweld. Verwacht wordt dat de komende tijden nog honderden andere mensen in het vizier van de dienst zullen komen. Tot dusver zijn in zeventig zaken aanklachten de deur uit gegaan; ook dat zullen er naar verwachting honderden of zelfs duizenden worden. Dat heeft topaanklager Michael Sherwin dinsdag bekendgemaakt.

De bestormers zullen volgens Sherwin voor allerlei verschillende zaken worden aangeklaagd: van diefstal en het betreden van verboden terrein tot buitensporig geweld, geweldpleging tegen politieagenten en journalisten en zelfs moord. Ook wordt gekeken naar opruiing en samenzwering. De FBI maakt voor het onderzoek gebruik van de honderdduizend video’s en foto’s die de dienst ontving na de opstand in Washington.

Twitter avatar kyledcheney Kyle Cheney SHERWIN describes „mind-blowing” range of criminality. Range of charges include: -Simple trespassing
-Theft of mail
-Theft of digital devices
-Assault on local/fed officers
-Theft of potential national security info
-Felony murder

Verder zei Sherwin dat het onderzoek naar de bestorming wordt behandeld als een „belangrijk antiterrorisme- of contraspionageonderzoek”. Dat betekent dat ook wordt gekeken naar zaken als geldstromen, reisverslagen en communicatielijnen tussen de extremisten die het Capitool bestormden. Sherwin zei dat mensen „gechoqueerd” zouden zijn als ze alles zouden weten wat er is gebeurd in het Capitool.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Trump: afzettingsprocedure veroorzaakt enorme woede en gevaar