Geweld gevreesd in aanloop naar inauguratie Biden

Het podium voor de inauguratie van Biden, voor het Capitool, wordt klaargemaakt.
Het podium voor de inauguratie van Biden, voor het Capitool, wordt klaargemaakt. Foto EPA / Shawn Thew

Hoewel het nog ruim een week duurt voordat Joe Biden wordt ingezworen als 46e president van de Verenigde Staten, worden in de hoofdstad Washington al veel veiligheidsmaatregelen genomen om de inauguratie zo ordelijk mogelijk te laten verlopen. Na de bestorming van het Capitool door Trumpaanhangers is de vrees bij autoriteiten groot dat het weer tot ongeregeldheden komt.

Op maandag maakte generaal Daniel Hokanson van de Nationale Garde bekend dat er tot 15.000 reservisten opgeroepen kunnen worden voor de inauguratie. Ruim zesduizend reservisten zijn al in Washington om eventuele gewelddadigheden te voorkomen en zaterdag moeten dat er tienduizend zijn. Onder meer het Washington Monument is uit voorzorg gesloten tot 24 januari. Ook liet de binnenlandse veiligheidsdienst weten deze woensdag al te beginnen met bepaalde veiligheidsmaatregelen, in plaats van een dag voor de inauguratie.

Lokale autoriteiten hopen daarnaast op de inzet van federale troepen. De burgemeester van Washington Muriel Bowser verzocht daar dit weekend toe in een brief aan Chad Wolf, de plaatsvervangend minister van Binnenlandse Veiligheid. Ze vraagt daarin een „preventieve noodvoorziening” te laten afkondigen en speciale maatregelen te nemen om de veiligheid in haar stad te waarborgen.

Volgens Amerikaanse media kan het ook in andere steden in het land uit de hand lopen. Volgens verschillende persbureaus waarschuwt de FBI in een veiligheidsrapport dat radicale groeperingen in aanloop naar de inauguratie gewapende protesten hebben gepland in de hoofdsteden van alle Amerikaanse staten. Mocht er een voortijdige afzetting van president Trump komen, dan waarschuwen zij voor een „enorme opstand”. Ook zou een gewapende groepering oproepen tot het bestormen van overheidsgebouwen en rechtbanken.

Twitter avatar AaronKatersky Aaron Katersky „Armed protests are being planned at all 50 state capitols from 16 January through at least 20 January, and at the US Capitol from 17 January through 20 January,” according to an FBI bulletin obtained by @ABC
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Trump-regering zet Cuba terug op terrorismelijst