Enorme sneeuwbui legt Madrid vrijwel plat

Filomena Sneeuwval van ruim vijftig centimeter dik zorgde alsnog voor een lockdown in de Spaanse hoofdstad.

Skiër op Plaza de Cibeles in het centrum van Madrid.
Skiër op Plaza de Cibeles in het centrum van Madrid. Foto Gabriel Bouys/AFP

Na een sneeuwbui van meer dan 24 uur werden de Madrileense horeca en de winkels het afgelopen weekeinde alsnog gedwongen de deuren te sluiten. Het koufront met de naam Filomena zorgde voor een historische sneeuwpret in de straten van de Spaanse hoofdstad, maar veroorzaakte ook chaotische taferelen. Het noodweer eiste in de voorbije dagen verspreid over het hele land vier doden.

Er viel ruim vijftig centimeter sneeuw in Madrid. Zo’n grote hoeveelheid was er nog nooit gemeten in de stad waar de gemiddelde temperatuur in januari tussen de 1 en 11 graden celsius ligt. Tijdens de Madrileense winters sneeuwt het normaal gesproken alleen in de bergen gelegen op circa zestig kilometer van de stad. Sneeuwval in Madrid is een zeldzaamheid. En zeker een grote hoeveelheid.

De enorme sneeuwbui legde Madrid vrijwel volledig lam. Het vliegverkeer kwam op zaterdag bijna helemaal stil te liggen, honderden reizigers kwamen met hun auto’s vast te zitten op snelwegen rondom de metropool en in de stad zelf waren de straten onbegaanbaar voor het verkeer. Het leger moest worden ingezet om patiënten naar de ziekenhuizen te kunnen brengen.

Zo zorgde Filomena, in tegenstelling tot de tweede golf van coronabesmettingen, alsnog voor een onverwachte lockdown. De achttienduizend restaurants en barretjes gingen op zondag mondjesmaat weer open, terwijl de regionale overheid aankondigde de scholen maandag en dinsdag nog dicht te zullen houden.

Hoewel burgemeester José Almeida van Madrid de inwoners vanwege corona had verzocht zoveel mogelijk thuis te blijven, gingen de Madrilenen met de verplichte mondkapjes massaal de straat op. Overal verschenen sneeuwpoppen. Op het centrale Puerta del Sol ontstond een spontaan sneeuwballengevecht.

De komende dagen kan het ’s nachts nog steeds flink vriezen. Maar onder de Madrileense zon zal de sneeuw overdag ongetwijfeld toch snel wegsmelten.