Vietnam schrapt vluchten vanwege Chinees Nieuwjaar

Ook 'ons' nieuwjaar, volgens de Gregoriaanse kalender, werd gevierd in Vietnam.
Ook 'ons' nieuwjaar, volgens de Gregoriaanse kalender, werd gevierd in Vietnam. Foto Kham/Reuters

Een greep uit de ontwikkelingen rond het coronavirus in het buitenland:

  • Vietnam schrapt een deel van de buitenlandse vluchten om drukte te voorkomen tijdens de viering van het nieuwe jaar volgens de maankalender. Dat heeft de Vietnamese premier Nguyen Xuan Phuc zondag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Het feest - binnen Vietnam Tet genoemd, daarbuiten Chinees Nieuwjaar - is jaarlijks voor veel Vietnamezen in het buitenland reden om naar huis te komen. Het is het tweede jaar op rij dat het coronavirus dit bemoeilijkt. Volgens de premier zullen alleen noodzakelijke vluchten worden toegestaan vanaf nu tot midden februari, wanneer de viering eindigt.
  • Het aantal doden in België ten gevolge van het coronavirus is de 20.000 gepasseerd. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Belgische gezondheidsinstituut Sciensano. De laatste weekcijfers (31 december tot 7 januari) laten een daling zien in het aantal nieuwe sterfgevallen en ziekenhuisopnames, maar een stijging in het aantal nieuwe positieve tests. In die week kregen 11 procent meer Belgen een positieve uitslag dan een week eerder. Volgens de teller Worldometer telt België nu de op een na meeste coronadoden per 1 miljoen inwoners ter wereld, alleen San Marino telt er meer.
  • Oostenrijk heeft zaterdag de grenzen dichtgegooid met buurlanden Tjechië en Slowakije, vanwege de oplopende aantallen positieve tests in die landen. Dat meldden Oostenrijkse media vrijdag. Een deel van de grensovergangen zijn helemaal gesloten, voor noodzakelijke overstekers geldt een quarantaineplicht. Ook zijn vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika niet welkom, vanwege de mutaties van het virus die daar zijn opgedoken. Oostenrijk zit zeker tot en met 24 januari in een gedeeltelijke lockdown.
  • Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Gemeente Eindhoven sluit winkel na mishandeling agenten