Laatste nieuws VS

Trump: afzettingsprocedure veroorzaakt enorme woede en gevaar

NRC deelt in dit blog het laatste nieuws uit de VS in de nasleep van de bestorming van het Capitool en andere ontwikkelingen rondom de aanstaande machtswissel. Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief over de Verenigde Staten.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de nasleep van de bestorming van het Capitool in Washington is gesloten en wordt niet meer bijgewerkt. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws VS Voltallige militaire leiding veroordeelt bestorming Capitool

Pence: onze tijd is gekomen, Pompeo’s laatste werkbezoek afgezegd

De naasten van president Donald Trump maken zich eindelijk ook klaar voor de machtsoverdracht. Vicepresident Mike Pence zei dinsdag tegen de gouverneurs van de Amerikaanse staten dat „onze tijd ten einde is gekomen”, meldt persbureau AP. Hij beloofde een „naadloze overgang” na de beëdiging van president in spe Joe Biden.

Ondertussen heeft het team van minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bekendgemaakt dat zijn allerlaatste buitenlandbezoek als minister niet doorgaat. Pompeo zou later deze week de Belgische hoofdstad Brussel bezoeken, maar blijft nu thuis om een „rustige en geordende transitie” voor te bereiden met het team van Biden - aldus zijn team. Volgens persbureau Reuters is het besluit echter ingegeven doordat de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken en een aantal hooggeplaatste EU-functionarissen hadden geweigerd samen te komen met Pompeo wegens de bestorming van het Capitool vorige week.

Ook het omstreden bezoek van de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Kelly Craft aan Taiwan gaat niet door. De aankondiging van dat bezoek leidde tot veel onrust in China, dat Taiwan ziet als een afvallig maar onderdeel van het land.

Lees ook: Pompeo bezorgt Biden extra problemen

Mike Pence bij de bevestiging van de verkiezingsuitslag, afgelopen week. Foto J. Scott Applewhite/Reuters

FBI verwacht honderden aanklachten in nasleep Capitoolbestorming

De federale politiedienst FBI heeft een kleine week na de bestorming van het Capitool 170 mensen geïdentificeerd die waarschijnlijk betrokken waren bij het geweld. Verwacht wordt dat de komende tijden nog honderden andere mensen in het vizier van de dienst zullen komen. Tot dusver zijn in zeventig zaken aanklachten de deur uit gegaan; ook dat zullen er naar verwachting honderden of zelfs duizenden worden. Dat heeft topaanklager Michael Sherwin dinsdag bekendgemaakt.

De bestormers zullen volgens Sherwin voor allerlei verschillende zaken worden aangeklaagd: van diefstal en het betreden van verboden terrein tot buitensporig geweld, geweldpleging tegen politieagenten en journalisten en zelfs moord. Ook wordt gekeken naar opruiing en samenzwering. De FBI maakt voor het onderzoek gebruik van de honderdduizend video’s en foto’s die de dienst ontving na de opstand in Washington.

Twitter avatar kyledcheney Kyle Cheney SHERWIN describes „mind-blowing” range of criminality. Range of charges include: -Simple trespassing
-Theft of mail
-Theft of digital devices
-Assault on local/fed officers
-Theft of potential national security info
-Felony murder

Verder zei Sherwin dat het onderzoek naar de bestorming wordt behandeld als een „belangrijk antiterrorisme- of contraspionageonderzoek”. Dat betekent dat ook wordt gekeken naar zaken als geldstromen, reisverslagen en communicatielijnen tussen de extremisten die het Capitool bestormden. Sherwin zei dat mensen „gechoqueerd” zouden zijn als ze alles zouden weten wat er is gebeurd in het Capitool.

Schumer: geweldplegers Capitool moeten op de ‘no fly list’

De extremistische aanhangers van president Donald Trump die vorige week het Capitool bestormden, zouden voorlopig moeten worden geweerd uit vliegtuigen. Dat zei Chuck Schumer, de voorzitter van de Democratische Partij in de Senaat, dinsdag tijdens een persconferentie. Volgens Schumer vormen de geweldplegers een gevaar voor de nationale veiligheid en moet met een plek op de no fly list voorkomen worden dat ze „nog meer geweld en schade veroorzaken”.

De persconferentie van Schumer werd onderbroken door een vrouw die tegen hem begon te schreeuwen. De vrouw, die kenbaar maakte Trump aan te hangen, schold Schumer uit voor „lafaard”, „socialist” en „racist”. Ook zei ze dat ze „seksueel opgewonden” werd van het beeld dat Schumer onder zijn bureau schuilde voor de Capitoolbestormers. Verder voorspelde ze dat „zo lang er onrust in ons hart is, er onrust in deze straten al zijn”.

Ondertussen heeft de directeur van het Amerikaanse Centrum voor Contraspionage en Veiligheid Bill Evanina tegenover The Washington Post gesteld dat ook mensen uit het veiligheidsapparaat verantwoordelijk moeten worden gehouden voor hun aandeel in de chaos in Washington vorige week. Hij specificeerde niet wie en wat ze fout zouden hebben gedaan.

Evanina ging ook in op geruchten over buitenlandse mogendheden die nu gebruik zouden willen maken van de instabiele situatie in de Verenigde Staten. „We nemen de gepaste maatregelen om dat [risico] te matigen.” Hij wilde de aanval niet bestempelen als vorm van binnenlands terrorisme, omdat dat volgens hem een te vage term is. „Het is wel duidelijk van eigen bodem, en het is extremisme.”

Twitter avatar postlive Washington Post Live On whether the attack was domestic terrorism, Evanina says: „Domestic terrorism as you know is a vague term…Whether you want to call it insurrection, or a word of the day…This is clearly homegrown, and it’s extremism.” #PostLive

Chaos bij het Capitool, vorige week woensdag. Foto Will Oliver/EPA

Trump: afzettingsprocedure veroorzaakt enorme woede en gevaar

De Amerikaanse president Donald Trump vindt het „vreselijk” dat de Democraten in het Huis van Afgevaardigden een resolutie hebben ingediend om hem af te zetten. Dat zei hij vlak voordat hij in het vliegtuig stapte naar Texas tegen journalisten, meldt CNN. De afzettingsprocedure veroorzaakt volgens hem „enorme woede” en een „enorm gevaar”. Hij zei dat „geweld altijd voorkomen moet worden”.

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden dienden maandag een resolutie in voor een afzettingsprocedure tegen de president. Aanleiding is de bestorming van het Capitool afgelopen week, waarbij Trump volgens de Democraten een rol speelde door opmerkingen te maken die zouden hebben aangezet tot geweld. Dit zou hij hebben gedaan tijdens een bijeenkomst voorafgaand aan de bestorming. Volgens de president blijkt daarentegen uit „analyses” dat zijn toespraak „volkomen gepast” was.

Mogelijk wordt woensdag al gestemd over de resolutie in het Huis, waar de Democraten een meerderheid hebben. Vervolgens is een twee derde meerderheid in de Senaat nodig om Trump daadwerkelijk af te zetten. De Republikeinen vormen er nu nog een meerderheid. De Senatoren komen volgende week dinsdag weer bijeen, de dag voor de inauguratie van Joe Biden.

De Democraten hebben ook een resolutie ingediend om vicepresident Mike Pence op te roepen het 25ste Amendement van de Amerikaanse Grondwet te activeren. Hiermee kan Trump sneller uit zijn ambt worden gezet dan via de afzettingsprocedure.

President Trump tijdens het persmoment waarin hij reageerde op de afzettingsprocedure. Foto Samuel Corum/EPA

Trumps Facebook-account voorlopig niet vrijgegeven, extra handhaving posts

President Donald Trump hoeft er voorlopig niet op te rekenen dat hij zijn Facebook-account terugkrijgt. „We hebben geen plannen het verbod op te heffen”, zei operationeel directeur Sheryl Sandberg maandag tijdens een persconferentie, melden internationale persbureaus. Het account werd vorige week na de bestorming van het Capitool voor onbepaalde tijd geblokkeerd door het techbedrijf. Volgens Sandberg is Facebook tevreden over de genomen maatregel. „Dit toont aan dat de president niet boven het beleid staat dat we hebben.”

Facebook spant zich de komende weken verder in om groepen en posts die de uitdrukking „stop the steal” („stop de diefstal”) bevatten, te verwijderen van het platform. De leus, gebruikt door verschillende bestormers van het Capitool vorige week, is een verwijzing naar Trumps ongegronde bewering dat de verkiezingsuitslag frauduleus was.

Aanleiding voor de verhoogde inspanningen is de bestorming van het Capitool en de aankomende inauguratie van Joe Biden op 20 januari. Facebook stelt Bidens inauguratie als „een groot maatschappelijk evenement” te beschouwen. Het bedrijf begon vlak voor de presidentsverkiezingen in november met het verwijderen van soortgelijke content en zegt nu extra stappen te nemen om zulke berichten effectiever en sneller te kunnen verwijderen. Facebook specificeert niet welke stappen het precies neemt om „stop the steal”-posts en -groepen tegen te gaan.

Het bedrijf wil de uitingen schrappen om te voorkomen dat op het platform georganiseerde evenementen die de verkiezingsuitslag ontkennen „tot geweld kunnen leiden” — „robuuste gesprekken met betrekking tot de verkiezingsuitslag” zijn wel toegestaan. Het gebruik van de term door een aantal betrokkenen bij de bestorming van het Capitool vorige week is daarvan een voorbeeld, aldus het bedrijf.

Lees ook: Facebook versus de Amerikaanse democratie

Republikein komt met motie van afkeuring tegen Trump

Het Republikeinse lid Tom Reed van het Huis van Afgevaardigden komt met een motie van afkeuring tegen president Donald Trump. Reden voor de motie is het handelen van president Trump rondom bestorming van het Capitool vorige week. Reed vindt dat Trump de chaos heeft laten ontaarden. „Alle partijen, inclusief president Trump, moeten gerechtigheid onder ogen zien”, schrijft Reed dinsdag in een opiniestuk in The New York Times.

Een motie van afkeuring leidt tot een publieke berisping, maar niet tot afzetting. Als de motie wordt aangenomen, moet Trump verantwoordelijk afleggen over de chaos rond het Capitool. Het is, aldus Reed, een alternatief voor de Democratische impeachmentprocedure tegen de zittende president. Het is niet bekend hoeveel leden voor de motie van Reed zullen stemmen.

De motie vindt volgens Reed steun bij andere leden van het Huis van Afgevaardigden, het Lagerhuis van het Amerikaanse parlement. „Ik wil samen met mijn collega’s uit het Huis van Afgevaardigden dinsdag een motie van afkeuring indienen om te verzekeren dat er onverwijld verantwoording wordt afgelegd voor de gebeurtenissen van 6 januari”, schrijft de Republikein in de brief.

De Democraten willen dat Trump nog voor het einde van zijn ambtstermijn vertrekt uit het Witte Huis. Via een resolutie willen ze vicepresident Mike Pence ertoe bewegen dat hij Trump afzet door gebruik van het 25ste amendement. Mogelijk vindt de stemming daarover dinsdag al plaats. Reed schrijft in zijn brief tegen een snelle afzettingsprocedure te zijn. „Een overhaaste afzetting kan tal van gevolgen hebben die van invloed zijn op de stabiliteit van ons land op de lange termijn. Een afzetting dagen voordat de ambtstermijn Trump afloopt, zou een ernstige fout zijn.”

De Republikeinse Afgevaardigde Tom Reed bij een persconferentie in december vorig jaar. Foto Cheriss May/Getty Images/AFP

Trump geeft akkoord noodtoestand DC

Donald Trump heeft zijn akkoord gegeven voor het uitroepen van de noodtoestand in Washington DC. Dat verklaart de president via de website van het Witte Huis. Daarmee heeft de stad hulp van de federale overheid en delen van de federale noodhulporganisatie FEMA. De noodtoestand geldt tot en met 24 januari.

De verklaring komt nadat Trump, voor het eerst sinds de bestorming, heeft gesproken met vicepresident Mike Pence. Over de inhoud van dat gesprek is weinig bekend, persbureau Reuters meldt dat het een „goed gesprek” is geweest. Tijdens de bestorming riepen demonstranten op tot het ophangen van de vicepresident.

Intussen trekken steeds meer bedrijven zich terug van Donald Trump en mensen binnen de Republikeinse partij die zijn ongefundeerde beweringen over stemfraude steunen. Grote telecombedrijven als AT&T, banken als JP Morgan en techbedrijven als Airbnb stoppen hun donaties aan Republikeinen die tegen de verkiezingswinst van Biden stemden. Airbnb blokkeert tevens boekingen rondom de inauguratie in DC van klanten die „deel zijn van een haatgroep”.

Leden van de reservisten bewaken het Capitool na de bestorming. Foto Jason Redmond/AFP

Trump-regering zet Cuba terug op terrorismelijst

In de laatste negen dagen dat Donald Trump president is van de Verenigde Staten, heeft zijn regering Cuba teruggezet op de lijst van landen die terrorisme sponsoren. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo maandag bekendgemaakt, volgens internationale persbureaus. Een plek op de lijst gaat gepaard met economische sancties.

Als reden voor het besluit voert Pompeo aan dat Cuba voortvluchtigen uit de Verenigde Staten opvangt. Ook verdient het land volgens hem een plek op de terrorismelijst vanwege het steunen van de Venezolaanse president Nicolás Maduro.

Cuba werd in 2015 na meer dan dertig jaar van de lijst afgehaald door toenmalig president Barack Obama. De oud-president probeerde tijdens zijn ambtsperiode de moeizame relatie tussen Cuba en de Verenigde Staten te verbeteren, onder meer door het opheffen van allerlei economische sancties. Trump heeft de afgelopen jaren meer van de versoepelingen ongedaan gemaakt.

Twitter avatar SecPompeo Secretary Pompeo Cuba’s continued support for terrorism in the Western Hemisphere must be stopped. Today the United States is returning Cuba to the State Sponsors of Terrorism list to hold the Castro regime accountable for its malign behavior.

Een Amerikaanse auto rijdt door de straten van Cuba. Foto Yamil Lage/AFP

Geweld gevreesd in aanloop naar inauguratie Biden

Hoewel het nog ruim een week duurt voordat Joe Biden wordt ingezworen als 46e president van de Verenigde Staten, worden in de hoofdstad Washington al veel veiligheidsmaatregelen genomen om de inauguratie zo ordelijk mogelijk te laten verlopen. Na de bestorming van het Capitool door Trumpaanhangers is de vrees bij autoriteiten groot dat het weer tot ongeregeldheden komt.

Op maandag maakte generaal Daniel Hokanson van de Nationale Garde bekend dat er tot 15.000 reservisten opgeroepen kunnen worden voor de inauguratie. Ruim zesduizend reservisten zijn al in Washington om eventuele gewelddadigheden te voorkomen en zaterdag moeten dat er tienduizend zijn. Onder meer het Washington Monument is uit voorzorg gesloten tot 24 januari. Ook liet de binnenlandse veiligheidsdienst weten deze woensdag al te beginnen met bepaalde veiligheidsmaatregelen, in plaats van een dag voor de inauguratie.

Lokale autoriteiten hopen daarnaast op de inzet van federale troepen. De burgemeester van Washington Muriel Bowser verzocht daar dit weekend toe in een brief aan Chad Wolf, de plaatsvervangend minister van Binnenlandse Veiligheid. Ze vraagt daarin een „preventieve noodvoorziening” te laten afkondigen en speciale maatregelen te nemen om de veiligheid in haar stad te waarborgen.

Volgens Amerikaanse media kan het ook in andere steden in het land uit de hand lopen. Volgens verschillende persbureaus waarschuwt de FBI in een veiligheidsrapport dat radicale groeperingen in aanloop naar de inauguratie gewapende protesten hebben gepland in de hoofdsteden van alle Amerikaanse staten. Mocht er een voortijdige afzetting van president Trump komen, dan waarschuwen zij voor een „enorme opstand”. Ook zou een gewapende groepering oproepen tot het bestormen van overheidsgebouwen en rechtbanken.

Twitter avatar AaronKatersky Aaron Katersky „Armed protests are being planned at all 50 state capitols from 16 January through at least 20 January, and at the US Capitol from 17 January through 20 January,” according to an FBI bulletin obtained by @ABC

Het podium voor de inauguratie van Biden, voor het Capitool, wordt klaargemaakt. Foto EPA / Shawn Thew

Democraten dienen resolutie in om Trump af te zetten

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden hebben maandag een resolutie ingediend voor een afzettingsprocedure tegen president Donald Trump. Dat meldt persbureau Reuters. Trump wordt verweten „te hebben aangezet” tot de bestorming van het Capitool vorige week. Volgens de Democraten heeft Trump tijdens een bijeenkomst voorafgaand aan de bestorming opmerkingen gemaakt die hebben „aangemoedigd” tot het geweld.

Mogelijk wordt er woensdag al gestemd over de resolutie in het Huis waar de Democraten een meerderheid hebben. Als de resolutie wordt aangenomen is Trump de eerste president ooit tegen wie twee keer een afzettingsprocedure is begonnen. Na stemming in het Huis is ook nog een twee derde meerderheid in de Senaat nodig om Trump af te zetten. De Senatoren komen pas volgende week dinsdag weer bijeen, de dag voor de inauguratie van Joe Biden.

Daarom hadden de Democraten eerder op de dag een resolutie ingediend om vicepresident Mike Pence op te roepen het 25ste Amendement van de Amerikaanse Grondwet te activeren. Hiermee kan Trump sneller uit zijn ambt worden gezet dan via de afzettingsprocedure. De Republikeinen wilden maandag niet direct tot stemming overgaan. Naar verwachting zal dinsdag worden gestemd over dit voorstel. Volgens de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi is deze stap belangrijk omdat „de dreiging van de president groot is”. De ambtstermijn van Trump verloopt woensdag 20 januari als Joe Biden wordt geïnaugureerd.

Lees ook: Democraten klaar voor impeachment Trump na beroep op Pence

Melania Trump: aanval op Capitool onacceptabel

First Lady Melania Trump heeft maandag in een officiële verklaring voor het eerst gereageerd op de bestorming van het Capitool. Volgens de vrouw van president Trump is het tijd voor bezinning. „We moeten naar elkaar luisteren, ons concentreren op wat ons verenigt en uitstijgen boven wat ons scheidt.” Kort na de aanval op het Capitool nam Stephanie Grisham, stafchef van Melania Trump, ontslag.

Trump zegt de aanval op het Capitool te veroordelen. Verder zegt ze zelf ook slachtoffer te zijn geworden van „schandalige roddels, ongegronde persoonlijke aanvallen en valse, misleidende beschuldigingen”. Ze benadrukt daarbij dat het tijd is voor eenheid en dat men niet mag toestaan dat de passie waarmee werd gestemd bij de verkiezingen in geweld verandert.

In de verklaring noemt Melania Trump alle dodelijke slachtoffers van de bestorming bij naam. „Velen hebben het ultieme offer gebracht om de vrijheid van meningsuiting te beschermen. Met dat in gedachten zou ik de burgers van dit land willen oproepen even stil te staan en de dingen vanuit alle perspectieven te bekijken.” Ze sluit af door het Amerikaanse volk te bedanken voor hun steun gedurende de vier jaar dat Donald Trump president was van de Verenigde Staten.

Foto AFP / Nicholas Kamm

Parler offline gehaald na eerdere waarschuwing Amazon

Het sociale medium Parler is offline gehaald door Amazon Web Services (AWS). Op zondag waarschuwde Amazon al dat het platform, dat onder meer wordt gebruikt door radicale aanhangers van president Donald Trump, van de servers zou verdwijnen als er niet actiever gemodereerd zou worden op gewelddadige berichten van gebruikers. Eerder verwijderden Google en Apple de app al van hun platforms, waardoor Parler niet meer gedownload kon worden op veel telefoons.

Zonder toegang tot de servers is zowel de website als app afgesloten van het internet en dus onbereikbaar. Volgens CNN Business heeft AWS bij Parler melding gemaakt van bijna honderd berichten die aanzetten tot geweld. In een waarschuwing die dit weekend werd verstuurd aan het bestuur van Parler noemde AWS het platform „een zeer reëel risico voor de openbare veiligheid”.

In een reactie op de waarschuwing van AWS noemde John Matze, de directeur van Parler, de actie „een gecoördineerde aanval van de techgiganten om de concurrentie op de markt te doden. We waren te snel te succesvol”. Parler bestaat sinds 2018 en werd opgericht als alternatief voor Twitter, waar volgens onder meer extreemrechtse gebruikers berichten gecensureerd werden. Binnen twee jaar registreerden miljoenen gebruikers zich, mede omdat Parler vrijwel alle soorten berichten toelaat. Parler zelf zegt onafhankelijk te zijn en de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel te hebben.

Foto EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich

Politieagent aanwezig bij bestorming Capitool overleden

Verschillende leden van het Amerikaanse Congres hebben gereageerd op het overlijden van een politieagent van de United States Capitol Police (USCP) afgelopen zaterdag. De vakbond van de politiedienst stelt dat de agent in kwestie, de 51-jarige Howard Liebengood, zelfmoord heeft gepleegd, zo melden Amerikaanse media. Liebengood was aan het werk tijdens de bestorming van het Capitool vorige week. Of zijn dood daarmee verband houdt, is niet bekendgemaakt. Liebengood was sinds 2005 in dienst van de USCP.

De Republikeinse senator Tim Scott zegt „diep bedroefd” te zijn door het overlijden van Liebengood. „Howie zat jarenlang bij de deur van het Russell Senate Office Building die het dichtst bij mijn kantoor ligt. Mijn personeel en ik leerden hem goed kennen”, aldus zijn Democratische collega Chris Coons. Het Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy: „Bijna 16 jaar lang vervulde Capitool-agent Howard Liebengood eervol zijn plicht om de zalen van het Congres te beschermen. Mijn vrouw en ik bidden voor Howards familie en de hele gemeenschap van Capitol Hill.”

Bij de bestorming van het Capitool kwamen zeker vijf mensen om het leven. Een van hen was de 42-jarige USCP-agent Brian Sicknick, die daags na de bestorming om het leven kwam door verwondingen die hij daar opliep. Een ander sterfgeval was de 35-jarige veteraan Ashli Babbitt, die dood werd geschoten door een agent van de USCP. Drie andere personen overleden vanwege „medische noodgevallen”, zo meldden Amerikaanse media eerder. Het is niet bekendgemaakt waaraan zij precies overleden.

President Donald Trump maakte zondag bekend uit respect voor de overleden agenten Sicknick en Liebengood alle vlaggen van overheidsgebouwen in de Verenigde Staten halfstok te hangen. Dat zal ook gebeuren in officiële overheidsgebouwen in het buitenland, zoals ambassades en consulaten. De vlag blijft tot zonsondergang op woensdag 13 januari halfstok.

Een herdenking voor de overleden Capitoolagent Brian Sicknick in Washington DC op zondag. Foto Al Drago/Getty Images/AFP

Democraten klaar voor impeachment Trump na beroep op Pence

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden zijn van plan maandag te stemmen voor een resolutie om vicepresident Mike Pence op te roepen het 25ste Amendement van de Amerikaanse Grondwet te activeren. Daarmee kan president Donald Trump uit zijn ambt worden gezet, naar aanleiding van de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers van afgelopen woensdag. Dat meldt persbureau Reuters.

Als Pence niet binnen 24 uur laat weten dat hij bereid is een beroep te doen op het 25ste Amendement, is het Huis van plan een impeachment-procedure te beginnen. Dat plan is zondagavond uiteengezet door Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, in een brief aan leden. Congresleden proberen te besluiten wat ze moeten doen tegen Trump, met nog minder dan tien dagen over van zijn ambtstermijn.

Het Huis wil Pence manen het 25ste Amendement te activeren, waarmee de vicepresident en het kabinet kunnen verklaren dat Trump niet in staat is om de taken van het presidentschap uit te voeren. Pence zou dan het presidentschap op zich nemen. De vicepresident heeft tot nu toe niet gezegd dat van plan te zijn - maar hij heeft het ook niet uitgesloten.

Als Pence geen gehoor geeft aan de oproep, willen de Democraten een versnelde afzettingsprocedure tegen Trump inzetten. Daarover kan nog deze week worden gestemd, waarschijnlijk dinsdag of woensdag. In een article of impeachment, een aanklacht voor zijn afzetting die door Democraten is opgesteld, wordt hij beschuldigd van het aanzetten tot een opstand. Als het Huis voor impeachment stemt, zou Trump als eerste president uit de Amerikaanse geschiedenis tweemaal zijn afgezet door het Huis.

Lees deze anaylse: Afzetting van Trump lonkt, maar de tijd dringt

Mogelijk pas later naar Senaat

De kans leek zondag echter kleiner dat het Huis die aanklacht onmiddellijk zou doorsturen naar de Senaat, waar onduidelijk is of Trump zou worden veroordeeld. Daarvoor is een twee derde meerderheid nodig. Senatoren komen pas op 19 januari, de dag voor de inauguratie van Biden, weer bijeen. De prominente Democratische afgevaardigde James Clyburn suggereerde zondag bij CNN dat de aanklacht pas na de eerste honderd dagen van het presidentschap van Biden naar de Senaat zou worden gestuurd, zodat de aankomende president zich eerst op andere zaken kan richten.

Hoewel het proces dan niet meer zou leiden tot ontheffing van Trump uit zijn ambt, zou het er volgens voorstanders wel voor zorgen dat Trump verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn rol bij het oproer. Ook zou een clausule kunnen worden opgenomen om hem te verbieden zich ooit opnieuw verkiesbaar te stellen. Tegenstanders van een impeachment-procedure menen dat het verdeeldheid in het land verder zou aanwakkeren, in plaats van de gemoederen te bedaren.

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, vrijdag in het Capitool in Washington. Foto Alex Wong / Getty Images / AFP

Schwarzenegger vergelijkt bestorming Capitool met Kristallnacht

Arnold Schwarzenegger, oud-gouverneur van Californië, heeft de bestorming van het Capitool zondag in een videoboodschap vergeleken met de Kristallnacht in november 1938. Hij noemde president Donald Trump „een gefaald leider die de geschiedenis zal ingaan als de slechtste president ooit.”

De Republikeinse politicus en voormalig filmster zei in zijn veelbesproken video, die hij publiceerde op sociale media, dat „woensdag de Kristallnacht was hier in de Verenigde Staten”, een verwijzing naar de nacht van 9 op 10 november 1938, toen nazi’s in Duitsland en zijn geboorteland Oostenrijk Joodse huizen, bedrijven, scholen en synagoges vernielden.

Twitter avatar Schwarzenegger Arnold My message to my fellow Americans and friends around the world following this week’s attack on the Capitol. https://t.co/blOy35LWJ5

„Het gebroken glas was van de ramen van het Amerikaanse Capitool”, zei Schwarzenegger in zijn boodschap van ruim zeven minuten. „Maar de meute verbrijzelde niet alleen de ruiten van het Capitool, maar ook de ideeën die we als vanzelfsprekend beschouwen. Ze hebben de principes waarop dit land is gevormd met voeten getreden.”

De 73-jarige Schwarzenegger vertelt in de video over zijn jeugd in Oostenrijk, in de schaduw van de Tweede Wereldoorlog. Hij vergelijkt de Proud Boys, een extreemrechtse groep, met de nazi’s. Sommige leden van de Proud Boys zijn gearresteerd naar aanleiding van de bestorming van het Capitool.

Schwarzenegger, bekend van zijn filmrol als de Terminator, was gouverneur van Californië van 2003 tot 2011.

Tweede Republikeinse senator roept Trump op af te treden

Twee Republikeinse senatoren hebben openlijk om het aftreden van president Donald Trump gevraagd. Terwijl de Democraten bezig zijn met het voorbereiden van een impeachmentprocedure, stelde senator Pat Toomey van Pennsylvania zondag dat Trump „zo snel mogelijk” moet vertrekken, in navolging van zijn collega Lisa Murkowski uit Alaska die dat vrijdag al deed.

Toomey vindt dat Trump op moet stappen vanwege het opjutten van zijn aanhang om het Capitool te bestormen. Hij denkt dat er niet genoeg tijd is om een impeachmentprocedure af te ronden en daarom wil hij dat Trump zelf ontslag neemt. Dat is „de beste weg vooruit” en „de beste manier om deze persoon in de achteruitkijkspiegel te krijgen”, zegt de Republikein tegen persbureau AP. Vrijdag zei senator Lisa Murkowski al tegen Anchorage Daily News dat Trump „simpelweg moet opstappen”.

Uit een peiling van televisiezender ABC News en onderzoeksbureau Ipsos bleek zondag dat een meerderheid van de Amerikanen vindt dat Trump voor de officiële machtsoverdracht op 20 januari het Witte Huis moet verlaten. Twee derde van de ondervraagden stelt de president verantwoordelijk voor het ophitsen tot de aanval op het Capitool woensdag, waarbij vijf mensen omkwamen. En 56 procent vindt dat dat directe gevolgen voor zijn positie moet hebben.

De Democraten dienen waarschijnlijk begin deze week een aanklacht in die kan leiden tot de afzetting van de president. Als het Huis van Afgevaardigden besluit tot impeachment is er vervolgens een twee derde meerderheid in de Senaat nodig om Trump daadwerkelijk nog af te zetten.

Ook Apple en Amazon ondernemen actie tegen Parler

En dag nadat Google de app Parler uit de Play Store heeft verwijderd, is deze ook niet meer te downloaden via Apple. Daarnaast heeft Amazon aangekondigd de website niet langer te zullen hosten. Beide platforms besloten actie te ondernemen tegen de Twitterconcurrent vanwege aanstootgevende content op het medium. Dat blijkt volgens persbureau Reuters uit een door Apple naar buiten gebrachte verklaring en een brief van Amazon.

In de nasleep van de bestorming op het Capitool besloot Google zaterdag om de app te verwijderen, vanwege berichten op het platform die „aanzetten tot voortdurend geweld in de VS”. Apple dreigde hetzelfde te doen als Parler niet binnen 24 uur zou optreden tegen de problematische content. Nu dit ultimatum is verstreken, heeft Apple de daad bij woord gevoegd. De aankondiging van Amazon volgde niet veel later. Apple zegt in de verklaring de maatregel terug te draaien wanneer Parler alsnog besluit beter te modereren.

Parler is voornamelijk populair onder Trump-aanhangers en telt momenteel circa 4 miljoen actieve gebruikers. In tegenstelling tot andere sociale media, weert de app schadelijke content niet. Nu Trump onder meer is verbannen van Twitter, Facebook, TikTok en Instagram, wordt Parler als alternatieve kandidaat gezien voor de president. Trump liet vrijdag weten te overwegen een eigen platform op te richten.

Parler telt momenteel circa 4 miljoen actieve gebruikers. Foto Olivier Douliery / AFP

Tientallen arrestaties na bestorming Capitool

Federale veiligheidsdiensten hebben tientallen arrestaties verricht na de bestorming van het Capitool op woensdag. Dat melden Amerikaanse media. Onder de gearresteerden is Jacob Chansley, die verkleed met hoorns en bizonvel prominent deel uitmaakte van de menigte die het overheidsgebouw bestormde.

Chansley, die zichzelf aangaf bij de FBI, zei dat hij op verzoek van president Trump „met andere patriotten” vanuit Arizona naar Washington was gereisd. Twee andere inmiddels bekende arrestanten zijn Adam Johnson, die breed glimlachend werd gefotografeerd terwijl hij het spreekgestoelte van de Democratische leider Nancy Pelosi meenam, en Richard Barnett, die tijdens de bestorming ging zitten achter het bureau van Pelosi.

De komende dagen kunnen er meer arrestaties worden verwacht. De FBI heeft, mede met behulp van beelden die mensen online hebben gezet, mensen gevraagd te helpen bij het identificeren van deelnemers aan de bestorming.

Jacob Chansley tijdens de bestorming van het Capitool. Foto Mike Theiler / Reuters

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de ontwikkelingen bij over de nasleep van het geweld in Washington en de aanloop naar de beëdiging van aankomend president Joe Biden.

Lees hier het blog van zaterdag terug:

Geweld in Washington Democraten willen versnelde afzetting van Trump