Gevangenis Ter Apel in lockdown na uitbraak coronavirus

Bijna alle 450 gedetineerden in de gevangenis in Ter Apel moeten in lockdown.
Bijna alle 450 gedetineerden in de gevangenis in Ter Apel moeten in lockdown. Foto Huisman media/Hollandse Hoogte

De Penitentiaire Inrichting (PI) Ter Apel gaat in lockdown in verband met een uitbraak van het coronavirus. Dat bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van RTV Noord. Dit betekent dat alle bijna 450 gedetineerden de komende vijf of zes dagen verplicht in hun eigen cel moeten blijven om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Het dagprogramma wordt geschrapt en bezoek is niet toegestaan.

Zeker veertien gevangenen zijn positief getest. Daarom worden nu alle gedetineerden getest op het virus. Het ministerie spreekt van „een ingrijpende maatregel” en probeert „voor enige afleiding” te zorgen. „Zo worden er mogelijkheden geboden om te sporten in de eigen cel, worden er boeken verstrekt uit de gevangenisbibliotheek en krijgen de gedetineerden die hier behoefte aan hebben extra aandacht van de geestelijk verzorgers die werkzaam zijn in de PI”, meldt het ministerie.

Eerder deze week werd bekend dat een groep gedetineerden van de penitentiaire inrichting in Heerhugowaard aangifte heeft gedaan tegen de directeur, omdat ze hem verantwoordelijk houden voor de verspreiding van het virus binnen de gevangenismuren. De gevangen mogen geen mondkapjes dragen en de groep gedetineerden vermoedt dat dit mede heeft gezorgd voor snelle verspreiding van het virus.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Coronamaatregelen komende weken niet versoepeld’