Boeiende topper Ajax-PSV eindigt in 2-2

Eredivisie In een lege Johan Cruijff ArenA maakte Ajax een snel opgelopen achterstand van twee doelpunten ongedaan. Eerder op de middag won Feyenoord met 0-2 uit bij Sparta.
Quincy Promes zorgt voor de 1-2 tijdens Ajax-PSV op 10 januari 2021.
Quincy Promes zorgt voor de 1-2 tijdens Ajax-PSV op 10 januari 2021. Foto Maurice van Steen/ANP

Ajax blijft de baas in de Eredivisie. De club uit Amsterdam knokte zich tijdens een heerlijke topper met PSV terug van een achterstand van 0-2 en verzuimde zich vervolgens voor een veldoverwicht te belonen (2-2).

Ajax behoudt de koppositie, met een voorsprong van 1 punt op PSV. Feyenoord en Vitesse zijn dichterbij gekomen en hebben de achterstand op de lijstaanvoerder tot 3 punten verkleind.

Ajax tegen PSV was een enerverende topper, met Ajax als aanvallende en PSV als verdedigende maar uiterst effectieve ploeg. Beide kampioenskandidaten speelden in een hoog tempo, de krachtmeting was voorbij voordat de televisiekijkers het beseften. En dan acteerden beide ploegen nog niet eens in de sterkst mogelijke samenstelling. Bij Ajax ontbrak David Neres en was Mohammed Kudus nog niet klaar voor een hele wedstrijd. PSV moest het zonder spelmaker Mario Götze stellen.

Lees ook: Roger Schmidt is bepalend in veel, zo niet alles bij PSV

Ajax startte zonder Sébastien Haller, die vrijdag voor 22,5 miljoen euro van West Ham United overkwam. Trainer Erik ten Hag koos voor Zakaria Labyad, met wie hij de hele week tijdens de trainingen op de topper met PSV had geoefend. Dat bleek geen juiste keuze want Labyad kwam nauwelijks in het spel voor en moest in de rust alsnog plaatsmaken voor de duurste aankoop ooit van een eredivisieclub.

Vliegende start PSV

PSV beleefde een vliegende start en leidde binnen 2 minuten met 0-1. Eran Zahavi scoorde, na een prachtig hakbal van Donyell Malen die in de 21e minuut ook de 0-2 van Zahavi voorbereidde. PSV wachtte Ajax op en schakelde gretig en razendsnel op. Gesteund door de snelle voorsprong trokken de bezoekers uit Eindhoven zich nog verder terug, met als gevolg dat ze nauwelijks meer aan counteren toekwamen. Maar misschien kwam dat ook door Ajax dat de druk op de defensie van de bezoekers maar bleef verhogen.

Dusan Tadic raakte eerst nog de paal voordat hij even later de 1-2 van Quincy Promes voorbereidde. De ingevallen Haller leek vlak na rust met een van zijn eerste balcontacten gelijk te maken, maar de videoscheidsrechter zag dat hij net buitenspel stond. Philipp Max was dichtbij de 1-3 en Antony miste een kans op de 2-2. De Braziliaan maakte in de 66e minuut alsnog gelijk, op aangeven van Haller.

PSV kwam na rust eigenlijk alleen nog maar aan verdedigen toe. Trainer Roger Schmidt leek ook vrede te hebben met een gelijkspel en wisselde zijn aanvallers Malen en Cody Gakpo voor middenvelders Ryan Thomas en Mauro Junior. Hij zag zijn ploeg standhouden, af en toe met kunst en vliegwerk.

Feyenoord wint Rotterdamse stadsderby

Feyenoord heeft de competitie hervat met een overwinning op Sparta. De ploeg van trainer Dick Advocaat trok de Rotterdamse derby op het lege Kasteel naar zich toe dankzij een vroeg doelpunt van Lutsharel Geertruida en een treffer in de blessuretijd van invaller Nicolai Jørgensen: 0-2. Feyenoord nestelde zich weer op de derde plaats in de Eredivisie, achter Ajax en PSV.

Advocaat liet zijn winteraanwinst Lucas Pratto na drie trainingen direct starten. De spits, gehuurd van River Plate, kon zich niet onderscheiden. Pratto kreeg twee kansen, maar hij liet die onbenut. In de eerste helft schoot de Argentijn op de buitenkant van de paal na een dieptepass van Jens Toornstra. Kort na rust dook de spits op aangeven van Luis Sinisterra vrij op voor doelman Maduka Okoye, maar met een verdediger in zijn rug miste hij de bal. Zo’n 20 minuten voor tijd maakte Pratto plaats voor Jørgensen.

Lees ook: De grote omslag die Arne Slot moet realiseren bij Feyenoord

Basisplaats herstelde Sinisterra

Nu de ziekenboeg langzaam leegloopt, heeft Advocaat eindelijk iets te kiezen. Zo zette hij Bryan Linssen, die in de laatste wedstrijd voor de winterstop een hattrick maakte, op de bank. Sinisterra kreeg als linksbuiten de voorkeur. De Colombiaan is na lang blessureleed weer fit en hield het tegen Sparta ruim een uur vol. Sinisterra maakte toen plaats voor Ridgeciano Haps, die ook weer terug is na twee maanden afwezigheid. Met een volledige selectie hoopt Advocaat dat Feyenoord nog een rol van betekenis kan spelen in de titelstrijd. Volgende week wacht de eerste serieuze topper, tegen Ajax.

Feyenoord-aanvaller Luis Sinisterra in actie tegen Sparta-keeper Maduka Okoye. Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

De stadsderby kwam pas na rust een beetje los. Beide ploegen wisten in de eerste helft amper kansen te creëren. Het eerste doelpunt van Feyenoord viel uit een spelhervatting. Tyrell Malacia bracht een afgeslagen hoekschop terug in het strafschopgebied. Marcos Senesi kopte de bal door op de meegelopen Geertruida, die zijn vierde doelpunt van het seizoen maakte. De grensrechter vlagde voor buitenspel, maar de VAR constateerde dat Geertruida achter de bal was gebleven.

Sparta probeerde in de tweede helft Feyenoord onder druk te zetten, maar grote kansen leverde dat de thuisclub niet op. De ploeg van Advocaat besliste het duel vlak voor het verstrijken van de blessuretijd uit een counter, afgerond door Jørgensen.

Fortuna zet opmars voort

Fortuna Sittard heeft de opmars in de Eredivisie na de winterstop voortgezet. De ploeg van trainer Sjors Ultee won met 3-1 bij sc Heerenveen. Fortuna Sittard heeft 13 punten gepakt uit de laatste vijf wedstrijden.

De Limburgers hadden pas 3 punten toen hoofdtrainer Kevin Hofland in november werd ontslagen. Ultee, de assistent van Hofland, vulde de vacature op en onder diens leiding begon Fortuna te winnen.

De club uit Sittard trok de wedstrijd in het Abe Lenstra-stadion al voor rust naar zich toe. Aanvoerder Ben Rienstra opende in de 20e minuut de score. De opgekomen linksback George Cox kon enkele minuten later helemaal vrij de 0-2 inkoppen. Het betekende voor de Engelse verdediger al zijn vierde doelpunt van het seizoen. Geklungel bij Heerenveen leidde in de 37e minuut tot de derde treffer van Fortuna. Verdediger Pawel Bochniewicz liep zijn keeper Erwin Mulder bij een hoge bal in de weg en Zian Flemming profiteerde.

Bij Heerenveen, dat na een goede seizoensstart steeds verder wegzakt, ontbrak trainer Johnny Jansen op de bank. Jansen is besmet met het coronavirus en zit thuis. Zijn assistent Hennie Spijkerman haalde de debuterende aanwinst Siem de Jong na een uur naar de kant. Henk Veerman deed 20 minuten voor tijd nog iets terug namens de thuisclub.

Late winst VVV

VVV-Venlo heeft dankzij Georgios Giakoumakis in de thuiswedstrijd tegen Willem II de derde zege van het seizoen geboekt: 2-1. De Griekse spits maakte in de extra tijd het winnende doelpunt, een klein kwartier na de penalty waaruit hij gelijk had gemaakt.

Willem II leek juist aardig op weg naar de derde zege van het seizoen na een doelpunt van Jan-Arie van der Heijden, die na een kwartier raak schoot. Tien minuten voor tijd kwam VVV echter op gelijke hoogte via een penalty die was toegekend na een handsbal van Derrick Köhn. Arbiter Jochem Kamphuis raadpleegde de VAR en besloot alsnog naar de stip te wijzen.

Het duel leek in een gelijkspel te eindigen, maar in de 93e minuut sloeg Giakoumakis opnieuw toe. Hij staat nu op twaalf doelpunten, één meer dan Danilo van FC Twente.

(ANP)