Lockdown waarschijnlijk met drie weken verlengd

Premier Mark Rutte komt aan bij het Catshuis voor een overleg over de coronamaatregelen.
Premier Mark Rutte komt aan bij het Catshuis voor een overleg over de coronamaatregelen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De lockdown wordt zeer waarschijnlijk met drie weken verlengd. De huidige regels, waaronder het sluiten van scholen en niet-essentiële winkels, blijven voorlopig vrijwel zeker van kracht. Dat bevestigen bronnen tegen NRC. Zondag voerden bewindslieden samen met Jaap van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM, overleg op het Catshuis over de maatregelen.

Daarnaast onderzoekt het kabinet mogelijkheden om het financiële steunpakket voor bepaalde sectoren uit te breiden. Het is nog niet bekend om welke sectoren het gaat of over welke steunpakketten gesproken wordt. Maandag en dinsdag wordt nog overlegd over de coronamaatregelen. Dinsdag houdt premier Mark Rutte een persconferentie waarin hij de besluiten bekendmaakt en toelichting geeft.

Verlening van de lockdown komt niet als een verrassing. Afgelopen dagen lieten verschillende leden van het OMT al weten niet optimistisch te zijn. Zo zei OMT-lid en viroloog Menno de Jong eerder op de dag dat de huidige maatregelen voorlopig niet zouden moeten worden versoepeld. De daling van de besmettingscijfers moet volgens De Jong nog doorzetten voordat er sprake is van mogelijke versoepelingen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Coronamaatregelen komende weken niet versoepeld’