Laatste nieuws Covid-19

Gevangenis Ter Apel in lockdown na uitbraak coronavirus

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag 10 januari:

 • De lockdown wordt zeer waarschijnlijk met drie weken verlengd. De huidige regels, waaronder het sluiten van scholen en niet-essentiële winkels, blijven voorlopig vrijwel zeker van kracht. Dat is volgens bronnen de uitkomst van het overleg in het Catshuis.
 • Het aantal nieuwe meldingen van positieve coronatests is zondag gedaald naar 6.657. Het aantal ziekenhuisopnames daalde zondag met dertien naar 2.554.
 • Een restaurant in Eindhoven was de coronamaatregelen zat en de eigenaren besloten afgelopen weekend de deuren te openen. Volgens Omroep Brabant liepen gasten zondagavond in en uit en zaten er binnen meerdere mensen aan tafel. De politie heeft uiteindelijk iedereen naar huis gestuurd.
 • De Penitentiaire Inrichting Ter Apel gaat in lockdown in verband met een uitbraak van het coronavirus. Dat betekent dat alle bijna 450 gedetineerden de komende vijf dagen hun cel niet uit mogen.
Lees hier het nieuws in het blog van maandag.

Eindhovens restaurant is lockdown zat en opent deuren

BBQ-restaurant De Kiet in Eindhoven heeft dit weekend de deuren geopend voor gasten die wilden komen eten. Volgens Omroep Brabant liepen gasten zondagavond in en uit en zaten er binnen meerdere mensen aan tafel. „Geen mondkapje, geen probleem. Wij leven in liefde, nooit in angst”, stond volgens de lokale omroep op een krijtbord dat voor de deur stond. „Leef een beetje”.

De eigenaren van het restaurant hadden vrijdag op Facebook al aangekondigd open te zullen gaan. „Fuck it. We zijn vanaf nu open”, stelden ze in een video. „We merken nu dat er beleid gevoerd wordt wat het voor ons, en voor nog veel meer hardwerkende mensen in ons land, onmogelijk maakt om op een menswaardige manier ons brood te verdienen.”

Om 20.50 uur stuurde de politie de gasten uit het op dat moment ramvolle restaurant weg, meldt het Eindhovens Dagblad. Hoogstwaarschijnlijk volgt een hoge boete of zelfs sluiting.

Een groep restaurants die op 17 januari weer open wilden gaan, kondigden vrijdag juist nog aan voorlopig toch dicht te blijven. Initiatiefnemer Johan de Vos van Koninklijke Horeca Nederland in Breda zei de „de penibele situatie op dit moment in de Nederlandse ziekenhuizen” te zien en het niet het juiste moment te vinden horecazaken weer open te gooien.

De horeca zijn al vanaf half oktober gesloten. Eerder deze zondag werd bekend dat de huidige lockdown hoogstwaarschijnlijk met drie weken wordt verlengd. „Het slechtste nieuws voor ondernemers in het nieuwe jaar”, reageerde branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland tegenover de NOS.

Gevangenis Ter Apel in lockdown na uitbraak coronavirus

De Penitentiaire Inrichting (PI) Ter Apel gaat in lockdown in verband met een uitbraak van het coronavirus. Dat bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van RTV Noord. Dit betekent dat alle bijna 450 gedetineerden de komende vijf of zes dagen verplicht in hun eigen cel moeten blijven om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Het dagprogramma wordt geschrapt en bezoek is niet toegestaan.

Zeker veertien gevangenen zijn positief getest. Daarom worden nu alle gedetineerden getest op het virus. Het ministerie spreekt van „een ingrijpende maatregel” en probeert „voor enige afleiding” te zorgen. „Zo worden er mogelijkheden geboden om te sporten in de eigen cel, worden er boeken verstrekt uit de gevangenisbibliotheek en krijgen de gedetineerden die hier behoefte aan hebben extra aandacht van de geestelijk verzorgers die werkzaam zijn in de PI”, meldt het ministerie.

Eerder deze week werd bekend dat een groep gedetineerden van de penitentiaire inrichting in Heerhugowaard aangifte heeft gedaan tegen de directeur, omdat ze hem verantwoordelijk houden voor de verspreiding van het virus binnen de gevangenismuren. De gevangen mogen geen mondkapjes dragen en de groep gedetineerden vermoedt dat dit mede heeft gezorgd voor snelle verspreiding van het virus.

Bijna alle 450 gedetineerden in de gevangenis in Ter Apel moeten in lockdown. Foto Huisman media/Hollandse Hoogte

Lockdown waarschijnlijk met drie weken verlengd

De lockdown wordt zeer waarschijnlijk met drie weken verlengd. De huidige regels, waaronder het sluiten van scholen en niet-essentiële winkels, blijven voorlopig vrijwel zeker van kracht. Dat bevestigen bronnen tegen NRC. Zondag voerden bewindslieden samen met Jaap van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM, overleg op het Catshuis over de maatregelen.

Daarnaast onderzoekt het kabinet mogelijkheden om het financiële steunpakket voor bepaalde sectoren uit te breiden. Het is nog niet bekend om welke sectoren het gaat of over welke steunpakketten gesproken wordt. Maandag en dinsdag wordt nog overlegd over de coronamaatregelen. Dinsdag houdt premier Mark Rutte een persconferentie waarin hij de besluiten bekendmaakt en toelichting geeft.

Verlening van de lockdown komt niet als een verrassing. Afgelopen dagen lieten verschillende leden van het OMT al weten niet optimistisch te zijn. Zo zei OMT-lid en viroloog Menno de Jong eerder op de dag dat de huidige maatregelen voorlopig niet zouden moeten worden versoepeld. De daling van de besmettingscijfers moet volgens De Jong nog doorzetten voordat er sprake is van mogelijke versoepelingen.

Premier Mark Rutte komt aan bij het Catshuis voor een overleg over de coronamaatregelen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Burgemeester Hilversum beëindigt coronademonstratie

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum heeft zondagmiddag vroegtijdig een demonstratie tegen coronamaatregelen beëindigd. Volgens Broertjes hielden de demonstranten zich na een gemoedelijk begin nauwelijks nog aan de afstandsregels en andere coronamaatregelen. „Ondanks herhaaldelijk waarschuwen over de te houden afstand, veranderde op een gegeven moment het marktplein in een dansende menigte”, stelt de burgemeester tegenover persbureau ANP. „Onverteerbaar en tegen iedere afspraak in”.

Er waren enkele honderden demonstranten aanwezig op het Marktplein in Hilversum. Om 15.20 uur riep de gemeente de deelnemers op het plein te verlaten en naar huis te gaan. Rond 16.00 uur was het plein volgens ANP weer helemaal leeg. Er is een persoon aangehouden.

Broertjes vond de door Nederland in Opstand georganiseerde demonstratie een klap in het gezicht van de zorg. „Het is onacceptabel in de huidige lockdown met de ziekenhuizen vol met Covid-patiënten en waarbij het zorgpersoneel al overbelast is. Demonstreren is een groot goed, maar hier werd duidelijk een grens overschreden.”

Organisator Tinus Koops reageert tegenover de lokale krant Gooi- en Eemlander woedend op de voortijdige beëindiging van de demonstratie en zegt maandag aangifte te gaan doen.

Foto Jeroen Jumelet/ANP

Aantal coronagevallen gedaald naar 6.657, iets meer IC-opnames

Bij het RIVM kwamen tussen zaterdag- en zondagochtend 6.657 nieuwe meldingen van positieve coronatests binnen. Dat zijn er minder dan zaterdag toen het aantal meldingen 7.365 bedroeg. Het aantal sterfgevallen is zondag met 54 gestegen. De dagelijkse sterfte- en besmettingscijfers verschillen per dag. Dat komt omdat ziekte- en sterfgevallen soms met vertraging worden doorgegeven.

In Amsterdam werden de afgelopen 24 uur opnieuw de meeste nieuwe positieve tests gemeld. Er kwamen 248 meldingen bij. In Rotterdam lag dat aantal 147 en in Den Haag op 105.

Verder liggen 2.554 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er dertien minder dan een dag eerder. Het aantal IC-opnames is met elf gestegen naar 704. Ook liggen zeven coronapatiënten op de intensive care in Duitsland. Dat zijn er evenveel als gisteren.

Vietnam schrapt vluchten vanwege Chinees Nieuwjaar

Een greep uit de ontwikkelingen rond het coronavirus in het buitenland:

 • Vietnam schrapt een deel van de buitenlandse vluchten om drukte te voorkomen tijdens de viering van het nieuwe jaar volgens de maankalender. Dat heeft de Vietnamese premier Nguyen Xuan Phuc zondag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Het feest - binnen Vietnam Tet genoemd, daarbuiten Chinees Nieuwjaar - is jaarlijks voor veel Vietnamezen in het buitenland reden om naar huis te komen. Het is het tweede jaar op rij dat het coronavirus dit bemoeilijkt. Volgens de premier zullen alleen noodzakelijke vluchten worden toegestaan vanaf nu tot midden februari, wanneer de viering eindigt.
 • Het aantal doden in België ten gevolge van het coronavirus is de 20.000 gepasseerd. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Belgische gezondheidsinstituut Sciensano. De laatste weekcijfers (31 december tot 7 januari) laten een daling zien in het aantal nieuwe sterfgevallen en ziekenhuisopnames, maar een stijging in het aantal nieuwe positieve tests. In die week kregen 11 procent meer Belgen een positieve uitslag dan een week eerder. Volgens de teller Worldometer telt België nu de op een na meeste coronadoden per 1 miljoen inwoners ter wereld, alleen San Marino telt er meer.
 • Oostenrijk heeft zaterdag de grenzen dichtgegooid met buurlanden Tjechië en Slowakije, vanwege de oplopende aantallen positieve tests in die landen. Dat meldden Oostenrijkse media vrijdag. Een deel van de grensovergangen zijn helemaal gesloten, voor noodzakelijke overstekers geldt een quarantaineplicht. Ook zijn vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika niet welkom, vanwege de mutaties van het virus die daar zijn opgedoken. Oostenrijk zit zeker tot en met 24 januari in een gedeeltelijke lockdown.
 • Ook ‘ons’ nieuwjaar, volgens de Gregoriaanse kalender, werd gevierd in Vietnam. Foto Kham/Reuters

Politie beëindigt meerdere illegale feesten tijdens weekend

Ook dit weekend heeft de politie verschillende illegale feesten en bijeenkomsten door Nederland beëindigd. Zo werden in de nacht van zaterdag op zondag zeventig deelnemers aan een zogenoemde automeeting bekeurd vanwege het overtreden van het samenscholingsverbod. Ook werden kentekens genoteerd van automobilisten die het terrein ontvluchtten, nadat de politie een aantal toegangswegen afsloot. In het Zeeuwse Hulst beëindigde de politie een illegaal feest met vijftig mensen. Daarbij probeerden verschillende aanwezigen te vluchten, onder meer door over het dak van het pand te klimmen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag maakte de politie in Amsterdam een einde aan een illegaal feest in het centrum van de stad. Op het feest waren zeventig mensen aanwezig die voor geluidsoverlast zorgden en zich niet aan de coronamaatregelen hielden. In diezelfde nacht beëindigde de politie in het dorp Vijfhuizen, gelegen in de gemeente Haarlemmermeer, een illegaal feest met 24 mannen. Zij kregen allemaal een boete voor het overtreden van de coronaregels.

Twitter avatar POL_Hmeer Politie Haarlemmermeer Samen met @Handhavers_HLMR een feest beëindigd in Vijfhuizen. In een bedrijfspand troffen we 24 man (tussen 30-50 jaar) aan in relafief kleine ruimte. Naast lachgas en alcohol werd er ook cocaïne gebruikt. Allen hebben een pv gekregen mbt coronamaatregelen. #Haarlemmermeer https://t.co/fgfhikvajZ

OMT-lid De Jong: Voorlopig geen versoepelingen

De huidige coronamaatregelen moeten voorlopig niet worden versoepeld en er moet zelfs aan striktere maatregelen worden gedacht. Dat zegt viroloog Menno de Jong, tevens lid van het Outbreak Management Team (OMT), tegen de Amsterdamse zender AT5. Of de regels moeten worden aangescherpt, hangt volgens De Jong af van of de lichte daling in cijfers de komende weken doorzet.

Vandaag houdt het kabinet in het Catshuis overleg met deskundigen of de huidige maatregelen versoepeld of juist verlengd moeten worden. Dinsdag maken minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) daar meer over bekend. Hoewel de besmettingsaantallen de afgelopen week licht daalden, is dat volgens De Jong nog niet genoeg. „Wat je gedurende de hele week ziet, is een hele lichting daling. Veel minder dan we gehoopt hadden”, zegt De Jong.

Volgens De Jong is een versoepeling voorlopig niet aannemelijk. „We hangen gezien alle uitdagingen zeker niet tegen versoepelingen aan. We moeten de komende één à twee weken kijken of die lichte daling zich doorzet. Als die zich niet doorzet en tegelijkertijd de Engelse variant meer de overhand gaat nemen, zit je eerder aan striktere maatregelen te denken.”

Winkel in Eindhoven gesloten vanwege mishandeling agenten na controle mondkapjesplicht

De gemeente Eindhoven heeft een winkel gesloten waar vrijdag agenten werden mishandeld die controleerden op de naleving van de mondkapjesplicht. Dat meldt Omroep Brabant. Volgens de Eindhovense burgemeester John Jorritsma is het incident op vrijdag de laatste druppel geweest.

De winkel was verschillende malen gewaarschuwd omdat zowel medewerkers als klanten geen mondkapje droegen. Zo schreef de winkel in december op zijn Facebookpagina dat deze open zou blijven voor iedereen, „ook voor klanten die geen mondkapje (ver)dragen.”

Op vrijdag escaleerde de situatie toen twee agenten de eigenaar en medewerkers van de winkel aanspraken op de mondkapjesplicht. De eigenaar van de winkel verzette zich tegen zijn arrestatie en een van de medewerkers nam een agent in een wurggreep in een poging de arrestatie te voorkomen. Een andere medewerkster weigerde mee te werken aan de identiteitscontrole. Nadat het drietal werd meegenomen naar het politiebureau werd er tegen de medewerker die de agenten had aangevallen aangifte gedaan van poging tot doodslag en mishandeling.

Op zaterdag opende de winkel weer de deuren. Daarop besloot de gemeente Eindhoven de winkel voor onbepaalde tijd sluiten. „Als je dan de volgende dag de winkel gewoon opendoet, dan is dat een dikke vinger naar de overheid en de maatschappij”, zei burgemeester Jorritsma volgens Omroep Brabant.

Welkom in een nieuw blog

Welkom in een nieuw blog, waarin NRC vandaag de laatste ontwikkelingen bijhoudt rondom de wereldwijde coronapandemie. Dit was het belangrijkste nieuws van 9 januari:

 • Bij het RIVM zijn in een dag tijd 139 nieuwe sterfgevallen gemeld en 7.383 positieve coronatests. Het aantal positieve tests daalt gestaag, maar het aantal doden laat zo’n daling nog niet zien. De druk op de ziekenhuizen is intussen iets afgenomen, maar de druk op de IC’s blijft onverminderd hoog.
 • Wereldwijd wordt veel gevaccineerd. Ook prominenten krijgen hun prikken. Zaterdag kwam bijvoorbeeld de huisarts naar Windsor Castle om koningin Elizabeth en haar echtgenoot prins Philip in te enten. Dat gebeurde op de dag dat het VK de grens van 3 miljoen positieve coronatests en 80.000 coronadoden doorbrak.

  In Israël kreeg Benjamin Netanyahu al zijn tweede inenting. Voor hem is dat politiek van belang, omdat er verkiezingen aankomen. De paus zei overigens ook gevaccineerd te willen worden, en te vinden dat iedereen dat zou moeten doen.
 • Scholen mogen kinderen die licht verkouden zijn niet weigeren bij de noodopvang. Dat heeft het ministerie van Onderwijs gezegd. Aanleiding waren berichten dat de Bredase onderwijsorganisatie INOS snotterende kinderen niet binnenliet uit angst voor de Britse coronavariant. Volgens de richtlijnen moeten kinderen alleen thuisblijven als ze echt ziek zijn.

Lees hier het blog van zaterdag terug