Vaccins voor acute zorg bijna allemaal toegediend

Een injectienaald op de GGD-locatie in Houten.
Een injectienaald op de GGD-locatie in Houten. Foto Koen van Weel/ANP

Er zijn rond deze tijd 30.000 medewerkers uit de acute zorg ingeënt, zegt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Het leeuwendeel van de voorraad is daarmee op. De laatste vaccins zullen de komende week worden worden ingezet, verwacht het netwerk. Voor dit vaccin zijn twee injecties nodig.

Volgens het LNAZ is zuinig omgesprongen met de vaccins. Getrainde medewerkers hebben de injecties klaargemaakt zodat er per flesje zes mensen gevaccineerd konden worden in plaats van vijf. Wat overbleef ging naar ziekenhuizen die tekortkwamen, melden de ziekenhuizen. „Er is geen verspilling opgetreden”, aldus een persbericht op de website.

De ziekenhuizen kregen de beschikking over vaccins om mensen in te enten die in contact komen met coronapatiënten, onder wie vooral IC- en coronaverpleegkundigen. Het idee is dat zo niet alleen voorkomen wordt dat het aantal coronapatiënten verder toeneemt, maar ook dat er minder personeel uitvalt die de schaarse bedden kunnen bemensen.

Naast de ziekenhuizen, wordt ook door de GGD’s gevaccineerd. Die operatie is veel groter en wordt geleidelijk op gang gebracht. Het programma zit tot vrijdag in een pilotfase. In die periode worden 12.500 vaccins toegediend. Uiteindelijk worden in zes weken tijd 200.000 zorgmedewerkers twee keer ingeënt.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederlands dodental door corona loopt op met 139