Indonesisch vliegtuig neergestort bij Java

Boeing 737-500 Het vliegtuig maakte vlak na vertrek naar Kalimantan een vrije val van drie kilometer, waarna het contact met Jakarta verloren ging.
Familieleden van passagiers van het Sriwijaya-toestel wachten op het vliegveld van Pontianak op nieuws over hun geliefden.
Familieleden van passagiers van het Sriwijaya-toestel wachten op het vliegveld van Pontianak op nieuws over hun geliefden. Foto Louis Anderson/AFP

Voor de noordwestkust van het Indonesische eiland Java is zaterdag een Boeing 737-500 van de Indonesische maatschappij Sriwijaya Airlines neergestort. Dat bevestigt minister Budi Karya Sumadi van Transport. Het toestel verdween vlak nadat het koers had gezet naar Pontianak op Kalimantan van de radar. Het ministerie heeft een grootschalige zoek- en reddingsactie op touw gezet.

Het vliegtuig is volgens Budi Karya neergekomen in de buurt van het eiland Pulau Laki. Over de toedracht van de crash kon de minister nog niets zeggen. De Indonesische reddingsdienst Basarnas heeft in de Javazee al brokstukken gevonden die vermoedelijk van het ramptoestel zijn.

Op data van Flightradar24 is te zien hoe het vliegtuig binnen een minuut meer dan drie kilometer zakte, kort na vertrek vanaf de luchthaven Soekarno-Hatta in Jakarta. Een woordvoerder van Sriwijaya zegt dat er 62 mensen aan boord zaten van het 27 jaar oude vliegtuig, allemaal Indonesiërs. Aan boord van een Boeing 737-500 is plek voor 132 passagiers.

Lokale vissers hebben volgens Kompas TV de autoriteiten gewaarschuwd nadat ze explosies hoorden. Het regende zaterdagavond (lokale tijd) erg hard voor de kust van Java.

Ander toestel dan 737 MAX

De Boeing 737-500 is een voorganger van de 737 MAX, waarvan er in 2018 en 2019 in korte tijd twee neerstortten. In oktober 2018 kwamen alle 180 inzittenden van een 737 MAX van het Indonesische Lion Air om het leven bij een crash in de Javazee. In maart 2019 stierven bij de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba alle 166 passagiers van een toestel van Ethiopia Airlines bij een crash.