Emoji voor een prik

Emoticons zijn een taal in ontwikkeling. Hoog tijd voor een corona-vaccin-symbooltje.

Foto’s/beelden Gideon Duschek

Taal vraagt voortdurend om nieuwe woorden en begrippen. Hetzelfde geldt voor emoticons: emotional icons, emoji’s. Het gebruik daarvan is in de afgelopen jaren zo sterk toegenomen en dagelijks geworden dat we gerust van een nieuwe taal kunnen spreken. Een emoticon geeft een sterk signaal. Het vervangt hele zinnen, soms bij wijze van veilige dekmantel, soms pijnlijk direct.

Bij iedere software-update van smartphone en tablet worden de emoticon-toetsenborden uitgebreid. In 2020 zijn er bijna 70 nieuwe emoticons bijgekomen die het woordenboek aanvullen met nieuwe trends. De afbeelding van twee longen echoot de Covid-pandemie.

Ieder jaar wordt er een inventarisatie opgemaakt van de populairste emoticons en wordt de nieuwe hiërarchie voorspeld. Op websites (bijvoorbeeld www.emojipedia.org) worden al deze emoticons in lijstjes en tabellen bijgehouden.

De emoji van de smiley met mondkapje 😷 die voorheen laag scoorde op deze lijstjes, is tijdens Covid-19 flink in gebruik toegenomen, evenals de groene bacterie-emoji🦠. In Japan werd de emoji met mondkapje altijd al veel gebruikt, mondkapjes zijn daar dan ook erg gewoon. En in de laatste software- update is deze emoticon van een make-over voorzien. Het symbooltje kijkt straks niet meer treurig, maar blij. Daar zullen ze zich in Japan vast op verheugen.

Maar de pandemie staat niet stil. Er wordt momenteel op Twitter gediscussieerd over uitbreiding van de emoji-taal met een emoticon dat symbool staat voor het Covid-19-vaccin. De huidige emoticon 💉 (een spuit met lange naald en naargeestige bloedspatten) doet namelijk allerlei gebruikers griezelen. De Nederlandse Sonia Boender, werkzaam als gezondheidswetenschapper en veldepidemioloog in Duitsland, is trendsetter van deze gedachte. Op haar Twitterpagina ondersteunde ze het voorstel voor een breedlachende smiley die een duim ophoudt tijdens inenting. De boodschap is duidelijk: het vaccin zal ons redden.

Zal die emoticon er komen? Ja of nee, er blijft gelukkig speelruimte voor voor- en tegenstanders van het vaccin: een cheesy smiley met zijn duim in de lucht terwijl hij ingeënt wordt, kan in het huidig klimaat óók tot griezelen aanzetten. Die gedachte moet Sonia Boender ook gehad hebben. Zij sloeg de handen ineen met designer Gideon Duschek, die een vaccin-emoji ontwierp met de bekende spierbal – met een stoere pleister erop.