Dertien verdachten aangeklaagd, onder wie indringer kantoor Pelosi

Richard Barnett uit Gravette, Arkansas, zit woensdag in het kantoor van Nancy Pelosi. Hij is vrijdag aangeklaagd voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool.
Richard Barnett uit Gravette, Arkansas, zit woensdag in het kantoor van Nancy Pelosi. Hij is vrijdag aangeklaagd voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool. Foto Saul Loeb/ AFP

Federale aanklagers hebben dertien personen in staat van beschuldiging gesteld in verband met de bestorming van het Capitool op woensdag. Onder hen is Richard Barnett, de indringer die werd gefotografeerd met zijn been op het bureau van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Dat heeft het ministerie van Justitie vrijdag verklaard, meldt Reuters.

De dertien verdachten, onder wie ook een afgevaardigde in het staatsparlement van West Virginia, zijn aangeklaagd bij een federale rechtbank in Washington in verband met hun rol bij het geweld. Onder hen is Nick Ochs, een prominent lid van de extreemrechtse groep Proud Boys, die is aangeklaagd wegens onrechtmatige aanwezigheid in het Capitool nadat hij een foto van zichzelf op Twitter plaatste met de tekst „hallo uit het Capitool lol.”

Richard Barnett, afkomstig uit de staat Arkansas en ook bekend als ‘Bigo’, stal post van Pelosi. „De schokkende beelden van Barnett met zijn laarzen op het bureau in het kantoor van de voorzitter van het Huis op woensdag waren weerzinwekkend”, zei interim-minister van Justitie Jeffrey Rosen in een verklaring. „Degenen van wie wordt bewezen dat ze misdaden hebben begaan tijdens de bestorming van het Capitool zullen worden berecht.”

Autoriteiten hebben gezegd dat ze indringers zullen opsporen met behulp van camerabeelden en beelden uit de media en van sociale media. „Ook al heb je de regio van Washington verlaten, je kunt nog steeds een klop op de deur verwachten als we erachter komen dat je hebt deelgenomen aan criminele activiteiten in het Capitool”, zei Steven D’Antuono van de FBI vrijdag tijdens een nieuwsbriefing.

Onder de andere verdachten die vrijdag zijn aangeklaagd zijn Cleveland Meredith, die wordt beschuldigd van bedreiging van Pelosi en bezit van een ongeregistreerd vuurwapen, en Lonnie Coffman uit Alabama. Zijn voertuig stond nabij het Capitool geparkeerd met vuurwapens en elf molotovocktails. Een andere verdachte, Mark Leffingwell, wordt beschuldigd van mishandeling van een politieman.

Overigens kondigde Rosen aan dat de FBI samenwerkt met de politie van Washington bij het onderzoek naar de dood van Brian Sicknick, een agent van de Capitol Police. Hij raakte gewond tijdens de bestorming en overleed naderhand.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Democraten willen versnelde afzetting van Trump