Laatste Nieuws Covid-19

Nederlands dodental door corona loopt op met 139

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit was het belangrijkste nieuws van 9 januari:

  • Bij het RIVM zijn in een dag tijd 139 nieuwe sterfgevallen gemeld en 7.383 positieve coronatests. Het aantal positieve tests daalt gestaag, maar het aantal doden laat zo’n daling nog niet zien. De druk op de ziekenhuizen is intussen iets afgenomen, maar de druk op de IC’s blijft onverminderd hoog.
  • Wereldwijd wordt veel gevaccineerd. Ook prominenten krijgen hun prikken. Zaterdag kwam bijvoorbeeld de huisarts naar Windsor Castle om koningin Elizabeth en haar echtgenoot prins Philip in te enten. Dat gebeurde op de dag dat het VK de grens van 3 miljoen positieve coronatests en 80.000 coronadoden doorbrak.

    In Israël kreeg Benjamin Netanyahu al zijn tweede inenting. Voor hem is dat politiek van belang, omdat er verkiezingen aankomen. De paus zei overigens ook gevaccineerd te willen worden, en te vinden dat iedereen dat zou moeten doen.
  • Scholen mogen kinderen die licht verkouden zijn niet weigeren bij de noodopvang. Dat heeft het ministerie van Onderwijs gezegd. Aanleiding waren berichten dat de Bredase onderwijsorganisatie INOS snotterende kinderen niet binnenliet uit angst voor de Britse coronavariant. Volgens de richtlijnen moeten kinderen alleen thuisblijven als ze echt ziek zijn.

Lees hier verder in het blog van 10 januari

Vaccins voor acute zorg bijna allemaal toegediend

Er zijn rond deze tijd 30.000 medewerkers uit de acute zorg ingeënt, zegt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Het leeuwendeel van de voorraad is daarmee op. De laatste vaccins zullen de komende week worden worden ingezet, verwacht het netwerk. Voor dit vaccin zijn twee injecties nodig.

Volgens het LNAZ is zuinig omgesprongen met de vaccins. Getrainde medewerkers hebben de injecties klaargemaakt zodat er per flesje zes mensen gevaccineerd konden worden in plaats van vijf. Wat overbleef ging naar ziekenhuizen die tekortkwamen, melden de ziekenhuizen. „Er is geen verspilling opgetreden”, aldus een persbericht op de website.

De ziekenhuizen kregen de beschikking over vaccins om mensen in te enten die in contact komen met coronapatiënten, onder wie vooral IC- en coronaverpleegkundigen. Het idee is dat zo niet alleen voorkomen wordt dat het aantal coronapatiënten verder toeneemt, maar ook dat er minder personeel uitvalt die de schaarse bedden kunnen bemensen.

Naast de ziekenhuizen, wordt ook door de GGD’s gevaccineerd. Die operatie is veel groter en wordt geleidelijk op gang gebracht. Het programma zit tot vrijdag in een pilotfase. In die periode worden 12.500 vaccins toegediend. Uiteindelijk worden in zes weken tijd 200.000 zorgmedewerkers twee keer ingeënt.

Een injectienaald op de GGD-locatie in Houten. Foto Koen van Weel/ANP

Netanyahu krijgt zijn tweede prik maar ligt nog steeds onder vuur

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zaterdag zijn tweede inenting tegen Covid-19 gekregen, meldt AP. De politicus wil met een doortastend vaccinatieprogramma goede sier maken in aanloop naar de verkiezingen, op 23 maart. Hoewel het land door die ambitie nu een van de snelste vaccinatieprogramma’s ter wereld heeft uitgerold, is de kritiek op zijn leiderschap niet verstomd. Duizenden mensen gingen zoals iedere week de straat op.

Het vaccinatieprogramma van Israël loopt goed. 20 procent van de bevolking heeft inmiddels de eerste injectie gehad, vermoedelijk een groter deel dan in ieder ander land. Eind maart, dus rond de verkiezingen, zei Netanyahu genoeg vaccins te hebben om alle volwassenen te vaccineren. Het land heeft daar ook grote behoefte aan. Het zit nu in de derde lockdown, en heeft de virusbeperkende maatregelen onlangs nog moeten aanscherpen.

De betogers die al maanden vrijwel iedere week de straat op gaan, zeggen dat de premier de corona-uitbraak met name in het begin beter had moeten aanpakken, maar heeft bovenal kritiek op zijn stijl van besturen. De premier is verwikkeld in drie corruptiezaken. Die zouden deze week voor de rechter komen, maar de behandeling is vanwege het coronavirus uitgesteld.

Lees ook deze reportage: Israeliërs hopen met massavaccinaties snel uit hun derde strenge lockdown te komen

‘Koningin Elizabeth en prins Philip op Windsor Castle ingeënt’

Koningin Elizabeth en prins Philip hebben zich vandaag laten inenten tegen Covid-19. Dat heeft een bron bij de Britse koninklijke familie laten weten aan de BBC. De huisarts is naar Windsor Castle gekomen en heeft het 94-jarige staatshoofd en haar 99 jaar oude echtgenoot gevaccineerd. Tachtigplussers worden in het Verenigd Koninkrijk met voorrang ingeënt.

Het Verenigd Koninkrijk is al meer dan een maand bezig met een grootschalige vaccinatiecampagne. Volgens overheidscijfers waren op 3 januari zo’n 1,3 miljoen mensen ingeënt. Er zijn in het VK twee middelen goedgekeurd: het vaccin van BioNTech en Pfizer, en dat van AstraZeneca Oxford. Dat laatste is (nog) niet goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. Welk vaccin de koningin heeft gekregen, is niet bekend.

Half februari wil de regering 15 miljoen mensen ingeënt hebben. Het gaat om mensen met een zwakke gezondheid of een verzwakt afweersysteem en medewerkers uit de zorg. Ouderen vallen ook in die categorie. Prins Charles, die eind maart al positief testte, is 72 jaar oud en zal normaal gesproken aan de beurt komen als alle 75-plussers zijn geweest. Zijn zoon William zou het virus in april onder de leden gehad hebben en valt voor zover bekend niet in een groep die prioriteit krijgt.

Het nieuws over de inenting van de koningin en haar echtgenoot komt op de dag dat het VK in de statistieken van de Johns Hopkins University de grens van drie miljoen positieve tests heeft doorbroken. 81.000 mensen zijn in het land aan het virus overleden. Het VK is volgens de cijfers het zwaarst getroffen West-Europese land. Frankrijk en Italië volgen met respectievelijk 2,8 en 2,3 miljoen besmettingen. In Italië vielen bijna 78.000 doden, in Frankrijk ruim 67.000.

Nederlands dodental door corona loopt op met 139

Het officiële Nederlandse dodental door Covid-19 is in 24 uur tijd opgelopen met 139. Het aantal nieuwe sterfgevallen is vijftig hoger dan gisteren, blijkt uit data van het RIVM. Er werden 7.383 nieuwe positieve coronatests gemeld, iets minder dan het zevendaags gemiddelde.

De dagelijkse sterfte- en besmettingscijfers kunnen per dag schommelen. Dat komt doordat niet iedereen die besmet is zich (meteen) laat testen en doordat ziekte- en sterfgevallen soms met vertraging worden doorgegeven. Wel liggen de besmettingscijfers aanzienlijk lager dan half december, toen zowel de gemiddelden als de dagelijkse cijfers hoge pieken boven de 10.000 per dag lieten zien.

De sterfte heeft nog geen overtuigende daling ingezet, blijkt uit de data. Het ligt voor de hand dat de afname van het aantal mensen dat aan Covid-19 bezwijkt achterloopt op het aantal mensen dat positief test, omdat de toestand van patiënten in de loop van dagen of weken achteruit kan gaan. Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis ligt, lijkt wel een daling te vertonen, met name op andere afdelingen dan de IC’s.

Bekijk hier meer gegevens over de verspreiding van het coronavirus over Nederland.

Iets minder patiënten in ziekenhuizen en op ic’s

Er liggen 2.574 Nederlandse Covid-19-patiënten in het ziekenhuis. Dat meldt het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdagmiddag. Dat betekent een daling van 170 patiënten ten opzichte van het vorige meetmoment, een dag eerder. Zeven van hen zijn opgenomen op een intensive care in Duitsland, evenveel als gisteren.

44 coronapatiënten werden opgenomen op de IC, een hoger aantal dan gisteren. Toch nam het totale aantal patiënten op deze afdelingen met zeven af doordat er ook zieken overleden of de IC konden verlaten. De Nederlandse ziekenhuizen behandelen nu 693 Covid-19-patiënten. De druk op de IC’s blijft hoog, zegt het LCPS. De druk op andere afdelingen in de ziekenhuizen neemt gestaag af.

Correctie (9 januari 2021): In een eerdere versie van dit artikel waren in de cijfers voor de Nederlandse ziekenhuizen ook zeven patiënten meegeteld die vanuit Nederland zijn overgebracht naar een Duitse IC. Dat is in zowel de tekst als de grafiek aangepast.

‘Ministerie: scholen moeten ook verkouden kinderen toelaten op noodopvang’

Kinderen met een verkoudheid mogen niet worden geweigerd bij de noodopvang op scholen. Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs zegt dat zaterdag tegen de NOS. Aanleiding is het nieuws dat 28 scholen van de Bredase onderwijsorganisatie INOS de deuren dicht houden voor snotterende kinderen. Ze zijn bezorgd over de Britse coronavariant, waarvan vooralsnog onduidelijk is in hoeverre kinderen deze overdragen. De noodopvang is bedoeld voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met cruciale beroepen.

De woordvoerder zegt niet alle details te kennen van de situatie in Breda, maar wijst op de richtlijn van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM). „Kinderen met alleen lichte verkoudheidsklachten mogen naar de noodopvang op school. Als ze daarnaast moeten hoesten, koorts krijgen of benauwd worden, moeten ze zich laten testen en thuisblijven.” Scholen die afwijken van deze richtlijn kunnen volgens haar een bezoek verwachten van de schoolinspectie.

Deze week was een basisschool in de Zuid-Hollandse gemeente Bergschenhoek in het nieuws vanwege een uitbraak van de Britse coronamutatie aldaar. Dertig kinderen, leraren en ouders bleken besmet met die nieuwe en besmettelijkere variant.

Welkom in een nieuw blog

Welkom in een nieuw blog, waarin NRC dagelijks de laatste ontwikkelingen bijhoudt rondom de wereldwijde coronapandemie. Hier komt het nieuws van zaterdag 9 januari. De belangrijkste berichten van vrijdag 8 januari:

  • Tussen 21 en 27 december stierven er 40 procent meer langdurigezorgbehoevenden dan in andere jaren, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige sterftecijfers.
  • Meer cijfers: Ierland heeft nu de hoogste besmettingsgraad van Europa, met een reproductiegetal tussen de 2,4 en 3. Gezondheidsautoriteiten in het Verenigd Koninkrijk meldden vrijdag een recordaantal sterfgevallen als gevolg van een coronabesmetting, namelijk 1.325 mensen in het etmaal tussen donderdag en vrijdag. De Londense burgemeester Sadiq Khan kondigde een noodtoestand af in de Britse hoofdstad - de ziekenhuizen daar zijn overvol.
  • In Nederland is behalve de ‘Britse mutant’ nu ook een geval bekend van de mutatie die voor het eerst in Zuid-Afrika werd geïdentificeerd. Die zou zijn aangetroffen bij een coronapatiënt in Noord-Brabant. Het RIVM liet vrijdag verder weten dat er in 24 uur 8.169 meldingen waren binnengekomen van nieuwe positieve coronatests. Dat aantal is hoger dan het zevendaags gemiddelde van 7.729 geconstateerde besmettingen per dag.
  • Een werkgroep onder leiding van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) bracht vrijdagavond een advies uit: zwangere vrouwen die lijden aan gezondheidsproblemen, moeten zich tóch ook laten inenten tegen Covid-19. Ook het RIVM heeft zitting in de werkgroep; het Rijksinstituut had eerder de stelregel dat, hoewel geen negatieve effecten bekend zijn, vrouwen die in verwachting zijn beter tot na de bevalling wachten met de vaccinatie.
  • Een kritisch geluid vanuit Defensie: dat kan de steun aan de zorg niet lang meer op grote schaal volhouden. Dat heeft directeur Operaties, Boudewijn Boots, laten weten aan het Reformatorisch Dagblad.
Lees hier het volledige blog terug van 8 januari.

Vaccineren in het verzorgingshuis ‘Anni Azzurri’ in Rome, op 8 januari. Foto Massimo Percossi/EPA