Twitter schorst account Trump wegens ‘risico op aanzetten tot geweld’

Een screenshot van het permanent geblokeerde account van president Donald Trump op vrijdagavond.
Een screenshot van het permanent geblokeerde account van president Donald Trump op vrijdagavond. Foto Reuters

Twitter heeft het account van president Donald Trump permanent geblokkeerd wegens een „risico op verdere aanzetting tot geweld”. Dat heeft het bedrijf vrijdagavond laten weten. „Na een nauwkeurige herziening van recente tweets van het @realDonaldTrump account en de context erom heen hebben we het account permanent geschorst”, aldus de verklaring.

Twitter avatar TwitterSafety Twitter Safety After close review of recent Tweets from the @realDonaldTrump account and the context around them we have permanently suspended the account due to the risk of further incitement of violence. https://t.co/CBpE1I6j8Y

Na de bestorming van het Capitool op woensdag door aanhangers van de president had Twitter het account van Trump voor 12 uur uit de lucht gehaald. Aanleiding daarvoor was een videoboodschap van Trump, waarin hij de indringers prees en ongefundeerde beweringen herhaalde over verkiezingsfraude. Het bedrijf had gewaarschuwd dat verdere schendingen door de president van de gedragscode van Twitter zou leiden tot permanente opschorting van zijn account.

In de verklaring wees Twitter op twee tweets van Trump op vrijdag, waarin hij zei dat zijn kiezers nooit met disrespect zouden mogen worden behandeld, en aankondigde dat hij niet aanwezig zal zijn bij de inauguratie van aankomend president Joe Biden op 20 januari. Die twee berichten kwamen volgens het bedrijf neer op verheerlijking van geweld, gezien de context van plannen die online circuleren voor gewapend protest bij de beëdiging.

De berichten zullen volgens Twitter „waarschijnlijk anderen inspireren om de gewelddadige acties die plaatsvonden op 6 januari 2021 te kopiëren”. Volgens de verklaring „zijn er meerdere aanwijzingen dat ze worden ontvangen en geïnterpreteerd als een aanmoediging om dat te doen.”

Directe spreekbuis

Het account van Trump, dat hij tijdens zijn presidentschap veelvuldig gebruikte als zijn directe spreekbuis, had meer dan 88 miljoen volgers. Hij maakt er sinds meer dan tien jaar gebruik van, ook in de aanloop naar zijn presidentschap. Trump gebruikte het platform als geen van zijn voorgangers, onder meer om beleid aan te kondigen, tegenstanders te beledigen, bondgenoten te prijzen, en misinformatie te verspreiden.

Lees ook: Twitter schorst Trump, na cruciale rol bij zijn succes

Vorig najaar begon Twitter met het plaatsen van waarschuwingen bij sommige tweets van Trump dat zijn berichten misleidende informatie bevatten, vooral over de betrouwbaarheid van de Amerikaanse verkiezingen. Het bedrijf verleende Trump, evenals andere wereldleiders, uitzonderingen op gedragsregels tegen onder meer persoonlijke aanvallen en hate speech. Twitter lag daarvoor al geruime tijd onder vuur.

Facebook en Instagram lieten eerder weten accounts van Trump in elk geval tot na de beëdiging van aankomend president Joe Biden op 20 januari uit de lucht te halen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Democraten willen versnelde afzetting van Trump