Pelosi uit zorgen over ‘nucleaire bevoegdheid’ van de president

De Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met de hoogste militair in de VS gesproken over voorzorgsmaatregelen tegen president Donald Trump om te voorkomen dat hij een nucleaire aanval begint. Dat schrijft Nancy Pelosi vrijdag in een memo aan partijgenoten die is ingezien door journalisten en wordt verspreid.

Eén van de bullet points: ‘Het vermijden van gebruik van de nucleaire codes door een losgeslagen president’. Haar vraag aan Mark Milley, de baas van de Joint Chiefs of Staff: kan voorkomen worden dat Donald Trump, die vooralsnog nog twee weken in functie is, vijandelijke stappen onderneemt tegen een ander land, of zelfs een nucleaire aanval inzet? „We moeten alles doen wat in onze macht ligt om het Amerikaanse volk te beschermen tegen zijn onevenwichtige aanval op ons land en onze democratie”, schrijft Pelosi over Trump.

Een woordvoerder van Milley heeft aan de internationale persbureaus laten weten dat hij inderdaad vragen van de prominente politica heeft beantwoord „over het proces van autorisering voor nucleaire oorlogsvoering”. Over de specifieke antwoorden werd niets bekendgemaakt, maar analisten wijzen erop dat hoewel Pelosi’s bericht een publiekelijk teken is van haar zorgen, er geen wettelijke optie is om stappen van Trump tegen te gaan. De president van de Verenigde Staten heeft de bevoegdheid zonder ruggespraak te besluiten een kernwapen in te zetten.

Tegen het persbureau AP stelt een anonieme werknemer van het ministerie van Defensie dat aan zo’n besluit ongetwijfeld veel overleg vooraf zou gaan. Personeel kan weigeren het besluit op te volgen - maar negeert dan een bevel van de Commander in Chief, de president.

Impeachment

De brief van Pelosi aan haar partijgenoten gaat in op stappen die worden genomen om Trump zoveel mogelijk te beperken in zijn bevoegdheden komende weken. Eigenlijk wil de speaker dat hij zo snel mogelijk uit zijn functie ontheven wordt. Omdat zij nog geen officieel bericht heeft ontvangen over het inzetten van het 25ste amendement van Trumps kabinet, wil Pelosi dat er een impeachment-procedure in gang wordt gezet.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Pelosi uit zorgen over ‘nucleaire bevoegdheid’ van de president