Enkele ontwikkelingen in Noord-Europa: Denemarken, VK, België en Zweden

  • Denemarken gaat strenger controleren wie het land binnenkomt. Reizigers moeten een geloofwaardig doel hebben en een negatieve coronatest kunnen overleggen, meldt Reuters. Het werd niet direct duidelijk hoe de controles worden uitgevoerd. De maatregel gaat volgens minister Jeppe Kofod van Buitenlandse Zaken zaterdag in en duurt zeker tot 17 januari.
    De aangescherpte controles zijn bedoeld om verspreiding van de Britse en de Zuid-Afrikaanse mutatie van het coronavirus te voorkomen. De Britse variant is al wel aangetroffen in het sinds vorige maand weer in een strenge lockdown verkerende Denemarken, maar de Zuid-Afrikaanse nog niet.
  • Het Belgische Overlegcomité heeft tot één versoepeling van de coronamaatregelen besloten: de rijscholen mogen weer open. Dat zijn alle regeringen van België vrijdagmiddag overeengekomen in een vergadering. Het is de enige verandering; verder blijft het land op slot. Als het comité op 22 januari weer bijeenkomt, wordt wellicht overleg gevoerd over het heropenen van kappers, meldt de Belgische pers. In de tussentijd blijven alle regels van kracht: mondkapjes zijn verplicht in de winkels (die zijn per 1 december open), de horecaaken blijven dicht.
  • De gezonheidsautoriteiten in het Verenigd Koninkrijk noteerden vrijdag een recordaantal overlijdens als gevolg van Covid-19: in één etmaal stierven 1.325 mensen. Er werden 68.053 nieuwe besmettingen vastgesteld, melden de internationale persbureaus. Het vorige record stamde van 21 april, toen 1224 mensen in een dag overleden. In Londen geldt vanaf vrijdag een „grootschalige calamiteit” over de gezondheidssituatie in de hoofdstad. De ziekenhuizen dreigen de aanvoer van patiënten niet meer aan te kunnen, liet burgemeester Sadiq Khan weten.
  • Het Zweedse parlement heeft vrijdag nieuwe wetgeving goedgekeurd waarmee strengere maatregelen kunnen worden genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo kunnen lokale of regionale autoriteiten besluiten om bijvoorbeeld winkelcentra of bedrijven te sluiten. Ook kan het aantal mensen dat bij elkaar mar komen in een openbare ruimte, worden beperkt, zo werd bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De nieuwe wetgeving die dergelijke bevoegdheden instelt, wordt zondag van kracht. Een avondklok is nog steeds geen optie via de nieuwe wetgeving.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM: ook Zuid-Afrikaanse variant van coronavirus in Nederland aangetroffen