In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de eerste volle week van 2021 deden zich meerdere gedenkwaardige momenten voor: de eerste Covid-vaccinatie in Nederland werd gezet, het Capitool in Washington werd bestormd door extremistische aanhangers van president Trump en in nog meer landen werden vergaande coronamaatregelen ingevoerd om de heropleving van het virus te beteugelen.
Het onlangs verkozen lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Troy Nehls danst met zijn dochter in het Capitool in Washington, begin deze week. De Republikein Nehls vertegenwoordigt Texas.
Foto Tasos Katopodis / Pool via Reuters
De Britse premier Boris Johnson stroopt zijn mouwen op tijdens een bezoek aan een ziekenhuis in Londen. De coronabesmettingen nemen de afgelopen weken in rap tempo toe in het Verenigd Koninkrijk. Vooral de Britse hoofdstad wordt hard geraakt. Teneinde de uitbraak van het coronavirus in te dammen, is momenteel vrijwel het hele Verenigd Koninkrijk in lockdown.
Foto Stefan Rousseau / Pool Photo via AP
Meer dan vijfduizend kubieke meter afval ligt opgehoopt bij een waterkrachtcentrale in Visegrád in Bosnië en Herzegovina. Afgelopen weken heeft het flink geregend in het gebied én belandde een grote hoeveelheid gedumpt vuilnis in de rivier Drina, die vervolgens de troep naar Visegrád bracht.
Foto Elvis Barukcic / AFP
Een gelovige krijgt een kruis toegereikt van een spiritueel leider in de Turkse miljoenenstad Istanbul. Afgelopen week vierden orthodoxe christenen de Openbaring ter herdenking van de doop van Jezus.
Foto Emrah Gurel / AP
Cilia Flores, de first lady van Venezuela, de leider van de Chavistas (een minderheidsgroepering in Venezuela) en anderen tijdens een ceremonie in Caracas. De Chavistas zijn aanhangers van de Venezolaanse president Nicolás Maduro en zullen de meerderheid uitmaken van het onlangs verkozen parlement.
Foto Rayner Pena / EPA
Fans van president Faustin-Archange Touadéra van de Centraal-Afrikaanse Republiek vieren feest in hoofdstad Bangui. Touadéra won afgelopen week de verkiezingen met zo’n 53 procent van de stemmen.
Foto Adrienne Surprenant / EPA
Een wachtrij van auto’s voor een coronateststraat in het Dodger Stadium in Los Angeles. In het stadion wordt normaal gesproken honkbal gespeeld. Momenteel dient het als de grootste testlocatie van de Verenigde Staten.
Foto Lucy Nicholson / Reuters
Afgelopen woensdag was een belangrijke dag voor de strijd tegen het coronavirus: de eerste vaccinaties tegen Covid-19 werden gezet in Nederland. Afgebeeld de allereerste prik, die werd toegediend onder toeziend oog van Volksgezondheidsminister Hugo de Jonge (CDA) en vrijwel alle Nederlandse media. Sanna Elkadiri, een medewerkster van een verpleeghuis, mocht de spits afbijten in het Noord-Brabantse Veghel.
Foto Piroschka van de Wouw / Pool Reuters
Iedere winter worden in de Chinese stad Harbin gigantische ijssculpturen tentoongesteld. Ook dit jaar waren de ijskoude creaties te bezichtigen. Ongeveer 220.000 kubieke meter ijs en sneeuw werden gebruikt voor de kunstwerken.
Foto AFP
De Nigeriaanse spits Terem Moffi van FC Lorient viert een doelpunt tegen AS Monaco met een salto. Moffi speelde tot voor kort voor het Belgische KV Kortrijk en stapte in de zomer over naar de Franse club.
Foto Loic Venance / AFP
Een vrouw omarmt haar nichtje door een plastic scherm in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Het verpleeghuis waar de vrouw woont heeft de plastic barrière bedacht, zodat inwoners tijdens de coronacrisis toch nog persoonlijk contact kunnen hebben.
Foto Eraldo Peres / AP
Inventieve inwoners van de Maleisische staat Pahang gebruiken een graafmachine als vervoersmiddel. Het is regentijd in het Zuidoost-Aziatische land.
Foto Mohd Rasfan / AFP
Het Noorse plaatsje Ask werd op de een na laatste dag van 2020 opgeschrikt door een forse aardverschuiving. Het natuurgeweld heeft waarschijnlijk aan tien mensen het leven gekost. Drie personen zijn nog niet gevonden. De autoriteiten gaan ervan uit dat de vermisten niet meer leven.
Foto Gorm Kallestad / AFP
Op de dag dat het Amerikaanse Congres de uitslag van de presidentsverkiezingen formeel zou vaststellen, braken chaos en geweld uit in Washington. Extremistische aanhangers van president Donald Trump bestormden het Capitool. Congresleden moesten worden geëvacueerd. Trump wordt door velen verantwoordelijk gehouden voor het geweld in de hoofdstad. Zo had hij aanhangers aangemoedigd te komen demonstreren in de hoofdstad. Tevens had hij voorspeld dat het er „wild” aan toe zou gaan.
Foto Stephanie Keith / Reuters
Ongekende beelden van binnen in het Amerikaanse Capitool: veiligheidsmedewerkers hebben een deur gebarricadeerd met meubilair en richten hun wapens op de relschoppers. Tijdens de bestorming kwam een vrouw, die had ingebroken in het Congresgebouw, om het leven door een politiekogel. Drie andere mensen kwamen om door „medische noodgevallen” en een dag later stierf een agent aan verwondingen die hij had opgelopen in de chaos. Dertien andere agenten raakten gewond.
Foto Drew Angerer / AFP
In een buitenwijk van de Italiaanse stad Napels ontstond vrijdag plots een groot zinkgat. Meerdere auto’s werden meegesleurd. Er vielen geen gewonden. Het zinkgat ontstond op een parkeerplaats van een ziekenhuis.
Foto Ciro Fusco / EPA