Burgemeester Londen kondigt noodtoestand af om volle ziekenhuizen

Burgemeester Khan smeekte de Londenaren binnen te blijven, voor hun eigen veiligheid.
Burgemeester Khan smeekte de Londenaren binnen te blijven, voor hun eigen veiligheid. Foto Simon Dawson/Reuters

De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft de noodtoestand afgekondigd in zijn stad. Khan zegt tegen Britse media dat Londen in „crisissituatie” verkeert vanwege het hoge aantal coronabesmettingen en de drukte in de ziekenhuizen. „Ik smeek de Londenaren om alsjeblieft thuis te blijven, tenzij het absoluut noodzakelijk is om weg te gaan. Blijf thuis om jezelf, familie, vrienden en andere Londenaren te beschermen.” De smeekbede komt overeen met de geldende lockdownregels.

Volgens de burgemeester liggen er momenteel 7.000 coronapatiënten in de ziekenhuizen in de hoofdstad - een stijging van 35 procent vergeleken met de piek tijdens de vorige golf. Het ambulancepersoneel kan de aanhoudende drukte in de ziekenhuizen nauwelijks het hoofd bieden. De Londense ambulancedienst krijgt op een ‘normale’ drukke dag zo’n 5.500 oproepen; deze week waren dat er zo’n 8.000 per dag, aldus Khan. De brandweer is inmiddels bijgesprongen om het ambulancepersoneel te ondersteunen. Brandweerlieden rijden nu in ambulances door de hoofdstad.

Het is uitzonderlijk dat de Londense burgemeester de noodtoestand afkondigt in zijn stad. Khan deed dat eerder toen de Grenfell Tower in 2017 in brand was gevlogen en Londenaren zoveel mogelijk binnen moesten blijven. Bij die brand vielen meer dan zeventig doden. Ook werd een noodsituatie afgekondigd bij de terreuraanslagen op de Westminister Bridge en London Bridge.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM: ook Zuid-Afrikaanse variant van coronavirus in Nederland aangetroffen