Biden: ‘goede zaak’ dat Trump wegblijft bij beëdiging

Aankomend president Joe Biden spreekt vrijdag op het hoofdkwartier van zijn transitieteam in Wilmington, Delaware.
Aankomend president Joe Biden spreekt vrijdag op het hoofdkwartier van zijn transitieteam in Wilmington, Delaware. Foto Kevin Lamarque / Reuters

Aankomend president Joe Biden vindt het prima dat president Donald Trump niet aanwezig zal zijn bij zijn beëdiging op 20 januari. Dat heeft hij vrijdag gezegd, nadat Trump via Twitter aankondigde verstek te zullen laten gaan. Biden noemde het besluit „een van de weinige dingen waar we het ooit over eens zijn geweest”, meldt AP.

„Het is een goede zaak dat hij niet komt”, zei Biden, die zijn voorganger een bron van „schaamte” noemde voor het land, volgens hem het ambt van president onwaardig.

Hoewel de aankondiging van Trump niet als een verrassing kwam, is het hoogst uitzonderlijk dat een vertrekkend president de beëdiging van zijn opvolger niet bijwoont. In de geschiedenis van de Verenigde Staten is dat slechts vier keer voorgekomen - voor het laatst in 1869, toen Andrew Johnson verstek liet gaan bij de beëdiging van Ulysses S. Grant.

Biden zei dat vicepresident Mike Pence, die woensdag in het Congres de vergadering voorzat waarbij de verkiezingsuitslag werd bekrachtigd, „welkom is” en dat Biden „vereerd” zou zijn als Pence komt. „Ik denk dat het belangrijk is dat de historische precedenten worden gehandhaafd”, zei hij. Het is onduidelijk of de vicepresident van plan is aanwezig te zijn; Pence en zijn echtgenote moeten daar „nog een beslissing over nemen”, aldus een woordvoerder vrijdag.

Naar verwachting zullen drie oud-presidenten aanwezig zijn bij de beëdiging: Bill Clinton, George W. Bush en Barack Obama. De enige andere oud-president die nog in leven is, de 96-jarige Jimmy Carter, heeft laten weten niet te zullen komen, omdat hij niet kan reizen. Hij stuurt Biden zijn „beste wensen”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Democraten willen versnelde afzetting van Trump