Nieuw advies: zwangere vrouwen met gezondheidsproblemen inenten tegen corona

Zwangere vrouwen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen of met ernstig overgewicht wordt aangeraden zich toch in te enten tegen het coronavirus. Dat stelt een adviesgroep van experts op het gebied van zwangerschap en Covid-19 onder leiding van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), waar ook het RIVM zitting in heeft. Dat is afwijkend van het RIVM-advies dat tot nu toe gold om, voor de zekerheid, te wachten met vaccineren tot na de bevalling, tenzij in overleg met de huisarts anders werd besloten.

In het advies van de NVOG staat dat „wereldwijd de overtuiging groeit dat zwangere vrouwen met Covid-19 een groter risico hebben op het ontwikkelen van ernstige en kritieke Covid-19 dan niet zwangere vrouwen.” Daarom wegen „de voordelen van een vaccinatie van zwangere vrouwen met onderliggende ernstige ziekten op tegen de mogelijke nadelen”, schrijft de werkgroep. Het gaat daarbij onder andere om chronische luchtweg- of longproblemen, diabetes, nierziekten en hartpatiënten.

Gezonde zwangere vrouwen hoeven wat de adviesgroep betreft niet routinematig gevaccineerd te worden en kunnen wachten tot na de bevalling, ondanks dat er „geen redenen bestaan om aan te nemen dat de vaccins tegen Covid-19 schadelijk zouden zijn bij gebruik in de zwangerschap.” Wel kunnen ze er in overleg met „een bekwame zorgverlener” voor kiezen zich toch al te laten vaccineren.

Zwangere vrouwen waren niet opgenomen in de testgroepen van Moderna en Pfizer en daarom is er geen absolute zekerheid over eventuele gevolgen van het vaccin voor moeder en kind. Maar van vrijwel alle bestaande reguliere vaccins, zoals het griepvaccin en het kinkhoestvaccin, is wel vastgesteld dat ze veilig zijn toe te passen tijdens de zwangerschap.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nieuw advies: ongezonde zwangere vrouwen inenten tegen corona